Chytila vás za srdce Obyčajná tvár? Ako sa 9-ročný chlapec stal filmovým Auggiem?

V sobotu večer Markíza odvysielala film Obyčajná tvár. Ak ste film z roku 2017 pozerali, určite vás nenechal chladným.

31.03.2020 00:00
Jacob Tremblay Foto: ,
Jacob Tremblay a Julia Roberts v snímke Obyčajná tvár.
debata

O čom bol? August Pullman má 10 rokov, miluje Hviezdne vojny a práve nastúpil po prvýkrát do školy, keďže doteraz ho vyučovala mama doma. Keď prišiel na svet, lekári predpovedali, že sa nedožije rána. V detstve absolvoval takmer 30 operácií. Pre vrodenú poruchu, ktorej názov väčšina ľudí ani nevie vysloviť (Treacher Collins syndrómom), má veľmi zdeformovanú tvár. A predsa chce žiť normálny život. Preto teraz stojí pred najťažšou skúškou zo všetkých – konečne ide do školy medzi „normálne“ deti. Túži nájsť si kamarátov, ale v škole musí čeliť aj nepríjemným okamihom a posmechu. Svojím srdcom, šikovnosťou aj zmyslom pre humor napokon zvíťazí nad predsudkami a jeho najväčší sen, žiť obyčajný život školáka – tak, ako ostatné deti, sa mu splní. V kruhu kamarátov.

Hlavnú rolu v snímke si zahral rodený Kanaďan Jacob Tremblay, ktorý mal v čase nakrúcania 9 rokov. Pred kameru sa prvý raz postavil ako 4-ročný, v roku 2014 si zahral Jacka Newsoma v oceňovanej snímke The Room, ktorej hviezdou bola herečka Brie Larson. Rola Augusta Pullmana si ho našla v roku 2017, pred kamerami mu robili spoločnosť Julia Roberts a Owen Wilson, ktorí hrali jeho rodičov. Snímka vznikla na motívy bestselleru deníku New York Times Wonder (Zázrak), ktorý napísala R. J. Palaciová na základe vlastnej skúsenosti, keď jedného dňa s trojročným synom, čakajúc v rade na zmrzlinu, stretli dievčatko s deformovanou tvárou a jej syn začal od strachu plakať. Premiéru na Slovensku mala snímka v roku 2018.

Ako sa 9-ročný herec Jacob Tremblay „pretransformoval“ do kože Augusta Pullmana? Vyrobenie masky a mejkapu každý deň maskérom trvalo tri hodiny, následne malého herca čakali ďalšie hodiny pred kamerou.

Filmový August Pullman a herec Jacob Tremblay. Foto: SITA/AP
Jacob Tremblay Filmový August Pullman a herec Jacob Tremblay.

„Akonáhle Jacobovi dokončili masku, dokázal sa psychicky nastaviť na svoju rolu,“ opísal v minulosti producent snímky Todd Liebermann. „Psychologicky Auggieho úplne zvládol,“ dodal na adresu hlavného hrdinu. Maska zahŕňala okrem parochne a protézy aj kus mechanizmu, ktorá bola na tvári (pod umelou kožou) spojená s viečkami, ktoré vďaka nej vyzerali povisnuto. „Nosenie protéz mi pomohlo stať sa mojou postavou,“ povedal pre ABC Jacob a dodal: „Najvzrušujúcejšou vecou na tom všetkom bolo pre mňa to, že som hral dieťa, ktoré inšpiruje ostatných urobiť svet lepším miestom.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Markíza #Obyčajná tvár #Jacob Tremblay

+ Nie je hanba povedať, že vás niečo bolí, horšie je, že to neriešite.
Nie vždy vám všetko musí vyjsť na prvý raz,...

+ Nezabúdajte na hydratáciu vášho tela, potrebuje to.
Nespáľte sa na vlastných chybách, poučte sa z chýb ľudí...