Pretty Woman aj Duch majú 30! Slávu mali priniesť iným, nie Julii a Demi

Slávne filmy Pretty Woman, Sám doma aj Duch spája spoločný rok uvedenia - 1990. V tomto roku tak oslavujú okrúhlu tridsiatku.

31.03.2020 10:20
Julia Roberts a Richard Gere Foto:
Záber z kultovej romance Pretty Woman - herci Julia Roberts a Richard Gere stvárnili v nej hlavné úlohy.
debata

Pretty Woman (1990)

Richard Gere sa spolu s Juliou Robertsovou pustil v roku 1990 do nakrúcania filmu Pretty Woman v réžii špecialistu na sladké romance Garryho Marshalla. Snímka sa stretla s ohromným komerčným úspechom a z obidvoch hercov urobila filmové hviezdy prvej veľkosti. Kritika hodnotila film ako jeden z najvydarenejších romantických filmov podľa klasickej schémy. Zaujímavosťou je, že krásna Roberts nebola na rolu Vivian jasnou voľbou. Prvou v hľadáčiku filmového štúdia Walt Disney bola herečka Meg Ryan, ktorej rola prostitútky nebola po chuti a tak ju odmietla. Ani herečkám Molly Ringwald či Daryl Hannah postava Vivian „nesadla“ a povedali nie. Tmavovláska Jennifer Connelly bola síce na kastingu, ale producent Garry Marshall si nebol istý jej vekom a tak dal prednosť Julii Roberts. A urobil dobre! V roku 1991 získala za úlohu Vivien nomináciu na Oscara.

Sám doma (1990)

Kto by si nepamätal najslávnejšiu rolu herca Macaulayho Culkina? Kevin v komédii Sám doma sa stal miláčikom divákov po celom svete a počas Vianoc je ním dodnes. Ako sa vyjadril 39-ročný herec v minulosti napríklad aj v šou Ellen DeGeneres, šialenstvo okolo komédie celkom nechápe. „Počas sviatkov nevychádzam z domu. Vtedy zúri moja sezóna. Je to Macaulayho sezóna. Preto sa pokúšam čo najmenej vychádzať v tomto období z domu.“ Šialenstvo, ktoré filmy Sám doma a Sám doma – Stratený v New Yorku spôsobili, vraj dodnes celkom nepochopil. „Veľa ľudí chce ten film sledovať so mnou, čo je lichotivé a desivé zároveň. Keď sa na to pozerám, spomeniem si napríklad na deň pred kamerami, kedy som si skryl za pohovku Pepsi. Ja to nedokážem pozerať tak, ako ostatní ľudia.“ Zaujímavosťou je, že vo filme si zahral aj brat Macaulayho Culkina, Kieran, mladší o 2 roky. Hral malého Fullera, ktorý sa pocikával. Aj on sa stal hercom, objavil sa v 30-ke filmov.

Duch (1990)

V roku 1990 si hlavné úlohy vo filme Duch zahrali Demi Moore a Patrick Swayze. Ona mala 27 rokov a jej filmový kolega o desať viac. Pre úlohu Molly však nebola vtedajšia manželka Brucea Willisa prvou voľbou. Tvorcovia zvažovali herečky Michelle Pfeiffer aj Nicole Kidman. No 27-ročná Demi Moore na kastingu zabodovala aj tým, že sa dokázala pred kamerami rozplakať spôsobom, akoby plač ovládala „na spínač“. Ani úloha Sama nebola jednoznačná a tvorcom padli do oka iné mužské idoly tej doby – Johnny Depp, Mel Gibson a dokonca aj Bruce Willis – všetci úlohu odmietli. O svojom hereckom partnerovi, ktorý v roku 2009 vo veku 57 rokov zomrel na rakovinu pankreasu, Demi Moore povedala: „V Patrickovi bolo čosi drsné, zárovň bol obdarený schopnosťou krásneho, jemného a zmyselného pohybu.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Sám doma #Pretty Woman #Duch

+ Správajte sa disciplinovane, pomôže vám v tom aj cvičenie.
Napravte svoje chyby z minulosti, nie je to hanba....

+ Nedávajte do seba kopu liekov, vaše telo s tým nie je OK.
Dnes toho budete mať na práci dosť, preto...