Doktorka Čeňková aj teraz boduje u divákov! Balzerová spomína, akú popularitu jej priniesla

Trojka RTVS aj ČT 3 sa v tomto období spoľahli na legendárny seriál Nemocnica na okraji mesta.

01.04.2020 00:00
Eiška Balzerová a Ladislav Chudík Foto:
Eliška Balzerová a Ladislav Chudík v seriáli Nemocnica na okraji mesta.
debata

Slávny seriál Nemocnica na okraji mesta z pera Jaroslava Dietla aktuálne vysiela Trojka. S postavami okresnej nemocnice sa tak slovenskí diváci stretávajú už od konca januára. Vo svojom vysielaní ju ponúka aj česká stanica ČT 3. V súčasnej situácii si tak môžu diváci skrátiť čas aj sledovaním osudov lekárov a sestier v podaní hereckých hviezd ako Ladislav Chudík, Josef Abrhám, Miloš Kopecký, Iva Janžurová či Eliška Balzerová…

Eliška Balzerová a Josef Abrhám v seriáli... Foto: RTVS
Eliška Balzerová Eliška Balzerová a Josef Abrhám v seriáli Nemocnica na okraji mesta.

Seriál priniesol všetkým jeho predstaviteľom priam extrémnu popularitu, vtedy aj mladej herečke Eliške Balzerovej. „Ja som mala šťastie, že keď sme točili Nemocnicu, mala som 27 rokov. Od tej doby ľudia ma poznávali na ulici, posielali listy. Zistila som skoro, čo znamená popularita a naučila som sa, že k hereckej profesii patrí. Keď má seriál 20 dielov a stále vstupujem divákom do obývačiek, nemôžem sa diviť, že ma poznajú. Naopak, bola som k fanúšikom vľúdna, podpisovala som sa tak, že mám veľmi čitateľný rukopis,“ zaspomínala si jedna z najkrajších českých hviezd v roku 2019 pre Pravdu.

Ako opísala, herectvo študovala v Brne a tak bola po škole pre pražských tvorcov neznámou herečkou. Rola doktorky Čeňkovej, ktorú získala v roku 1977, jej kariéru zmenila. „Keď som prišla do Prahy, režiséri ma nepoznali, lebo som študovala v Brne,“ priznala Balzerová a narážala na fakt, že v divadle hrala mnoho komických postáv. Ale tie režiséri nepoznali a tak jej prisúdili celkom iný charakter – hĺbavej ortopedičky. „Prevtelila som sa do prvej veľkej postavy, ktorú som v Prahe dostala – mladej intelektuálky v bielom plášti. Najväčší priestor, aký som ako mladá herečka dostala, bol práve v Nemocnici. Bol to veľký formát, ktorý každý pozeral. A tak som sa zafixovala nielen v mysliach divákov, ale aj režisérov,“ povedala pred pár rokmi pre Pravdu.

Dnes, ako 70-ročná, patrí stále k obsadzovaným českým hviezdam a jej šarm priťahuje režisérov aj divákov. Na konte má desiatky filmových či seriálových rolí. V poslednej dobe sme ju mohli vidieť vo filmoch ako Príliš osobná známosť, Posledná aristokratka či Otcova volga.

Nájdete v programe

Nemocnica na okraji mesta, Trojka, štvrtok, 20:00
Nemocnica na okraji mesta, ČT 3, streda, 12:30

Eliška Balzerová

Herečka Eliška Balzerová. Foto: Ctibor Bachratý
balzerova bachraty2 Herečka Eliška Balzerová.

Narodila sa 25. mája 1949 vo Vsetíne. Po štúdiu na brnianskom konzervatóriu a absolvovaní katedry herectva a réžie na JAMU nastúpila v roku 1971 do Jihočeského divadla v Českých Budějoviciach. Od roku 1977 byla 20 sezón členkou Divadla na Vinohradoch. Hrala aj v Národnom divadle v Prahe. Spoločne s Tomášom Töpferom znovuotvorili Divadlo na Fidlovačce, ktoré začalo nanovo hrať vo februári 1998. Balzerová z divadla odišla v roku 2017. Momentálne ju možno vidieť napríklad v pražskom Divadle Palace v hre Hraběnka alebo v monodráme Můj báječný rozvod či Hraběnka. Preslávila sa tv seriálom Nemocnica na okraji mesta, hrala aj v pokračovaniach Nemocnica na okraji mesta po 20 rokoch a Nové osudy. Výber z filmov: Vrchní, prchni, S tebou mě baví svět, Všichni musí být v pyžamu, Pěsti ve tmě, Ženy v pokušení, V peřině, Teorie tygra, Tátova volha, Poslední aristokratka a nakrúca film s Martou Ferencovou Príliš osobná známosť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Eliška Balzerová #Nemocnica na okraji mesta

+ Prepracovanie a únavu nepodceňujte, radšej si do sýta oddýchnite.
Peniaze, ktoré vám ponúkajú si zaslúžite, načo...

+ Pocítite prílev vnútorných síl a zvýši sa vám chuť do života.
Vykročíte správnou nohou a problémy vyriešite bez...