Nad drogami zvíťazil, s čistou hlavou vystrelil ku hviezdam! Downey Jr. oslavuje

Americký herec Robert Downey Jr., ktorý 4. apríla oslavuje 55. narodeniny, zdedil po rodičoch nielen veľký talent, ale bohužiaľ aj sklony k sebedeštruktívnemu správaniu.

04.04.2020 00:00
debata
Herec Robert Downey Jr. (predstaviteľ Iron... Foto: SITA/AP, Jordan Strauss
Herec Robert Downey Jr. (predstaviteľ Iron Mana) zdraví fanúšikov a fotografov. Herec Robert Downey Jr. (predstaviteľ Iron Mana) zdraví fanúšikov a fotografov.

Jeden z najnadanejších filmových hercov svojej generácie zažiaril už v roku 1992 v titulnej úlohe snímky Chaplin, za ktorú si vyslúžil nomináciu na Oscara. V rovnakej dobe ale začali plniť stránky bulvárov opisy jeho alkoholových a drogových eskapád, z ktorých sa našťastie dokázal dostať a v uplynulých rokoch zažiaril v niekoľkých kasových trhákoch.

Herec Robert Downey Jr.
Herec Robert Downey Jr. s manželkou Susan...
+7Herec Robert Downey Jr. s manželkou Susan na...

Downey Jr. sa narodil 4. apríla 1965 na Manhattane. Časť jeho predkov z otcovej strany boli židia a pochádzali z Litvy a Maďarska, v žilách jeho matky zase kolovala nemecká a škótska krv. S drogami sa stretával už od mladosti.

Jeho rovnomenný otec, filmový režisér, ho nechal už v šiestich rokoch vyskúšať marihuanu a neskoršie spoločné užívanie drog označil Jr. za „jediný spôsob, ako bol (otec) schopný vyjadriť lásku“. Značnú časť 90. rokov strávil herec vo väzení alebo v liečebniach. Jeho sľubne našliapnutá kariéra mala na mále.

Za jeden z krátkych „návratov“ v úlohe právnika Larryho Paula v seriáli Ally McBealová stihol však Downey Jr. získať Zlatý glóbus. Comeback ale prišiel až potom, čo sa dokázal drog definitívne zbaviť.

Herec Robert Downey Jr. s manželkou Susan. Foto: SITA/AP, Jordan Strauss
Robert Downey Jr. s manželkou Susan Herec Robert Downey Jr. s manželkou Susan.

Návrat začal „čistý“ Downey s filmom Gothika (2003) a skutočnou megastar sa opäť stal vďaka stvárneniu komiksového hrdinu Iron Mana v rovnomenných filmoch alebo v sérii Avangers a ďalších filmoch zo slávneho štúdia Marvel.

Downey je tiež solídny muzikant, podieľal sa na hudbe k niekoľkým filmom a vydal aj album. Je druhýkrát ženatý a má tri deti.

debata chyba
Viac na túto tému: #kariéra #film #Robert Downey Jr. #drogové závislosti #Iron Man #jubileá hviezd

+ Flexibilita a prispôsobivosť vám otvoria nové cesty.
Momentálne nemíňajte peniaze na veci, ktoré nepotrebujete....

+ Dávajte si pozor na svoje zdravie, nepodceňujte to.
Vaše úsilie bude čoskoro ocenené, vytrvajte....