Sitkom z karantény zabáva Španielov! Novú produkciu chystajú i v Česku

Španielska verejnoprávna televízia TVE začala minulý týždeň vysielať sitkom nazvaný Denníky z karantény (Diarios de la cuarentena), ktorým chce spríjemniť nútenú izoláciu Španielom zatvoreným kvôli koronavírusu doma už vyše tri týždne.

14.04.2020 10:55
Záber zo španielskeho sitkomu Denníky z... Foto:
Záber zo španielskeho sitkomu Denníky z karantény.
debata

Niektorí užívatelia sociálnych sietí ale tento komediálny seriál kritizovali ako nevhodný v krajine, kde už zomrelo takmer 16 000 ľudí nakazených koronavírusom. „V podstate 24 hodín denne informujeme o dramatických udalostiach tejto pandémie, počítame mŕtvych, nakazených aj tých, ktorí sa uzdravili. Myslím, že už je čas dať ľuďom tiež trochu nádeje a pomôcť divákovi, aby bol doma rád,“ povedal denníku El Mundo programový riaditeľ TVE Fernando López Puig. „Verejnoprávna televízia má informovať, ale aj baviť, a to je to, čo robíme,“ dodal.

V hlavnom vysielacom čase, každý utorok od 22:05, tak môžu Španieli sledovať život v karanténe desiatich fiktívnych rodín. „Naším zámerom bolo, aby sa realita a fikcia čo najviac prepojili, herci síce hrajú podľa scenára, ale vo svojich bytoch, a do príbehu tak vkladajú vlastné skúsenosti,“ povedal režisér sitkomu Álvaro Fernández.

Herci sú vlastne zároveň aj kostymérmi, maskérmi i kameramanmi. Každý dostal mobil s vysokým rozlíšením, statív a mikrofón s väčším dosahom, aby sa mohol po byte pohybovať. Režisér ich riadi cez Skype a nahrávky potom spracujú profesionálni technici. A pritom nikto nemusí opustiť svoj byt.

„Humor je v týchto ťažkých časoch veľmi dôležitý,“ uviedol scenárista David Marqués. V sitkome podľa neho diváci uvidia napríklad manželku, ktorá odovzdáva manželovi do rúk bábätko práve vo chvíli, keď sa muž zúčastňuje na pracovnej videokonferencii. Žena má totiž práve online kurz pilates. Dvaja podnikavci zas cez internet riešia, ako zarobiť na rúškach vyrobených z podprsenky. V inom obraze dcéra upokojuje cez videohovor svojho starého otca, že cez ulicu sa koronavírusom nakaziť nemôže.

Sitkom na pozadí pandémie pripravuje aj Česká televízia (ČT), ktorá tento týždeň oznámila natáčanie seriálu Láska v čase korony. Spôsob vzniku ale bude od španielskeho projektu odlišný. Bude sa točiť s robotickými kamerami a s minimálnym štábom, na scéne budú spolu len herci, ktorí žijú v spoločnej domácnosti, a medzi ostatnými hercami bude pri natáčaní bariéra, napríklad dvere. Scenár i organizácia natáčanie vzniká počas telekonferencií a vo vysielaní ČT sa seriál objaví koncom apríla.

debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #Televízia #nakrúcanie #komédia #sitkom #koronavírus #karanténa

+ Na slnku a pri vode síce chutí aj chladený nápoj, ale pozor na tie alkoholické.
Informujte sa vo...

+ Problémy, ktoré vás trápia ste si spôsobili sami svojou nezodpovednosťou.
Ošetrenie u zubára si bude...