Zrušili policajnú dokureality Cops! Vraj škodí afroamerickej komunite

V súvislosti so smrťou Georgea Floyda a protestami proti policajnej brutalite zrušili jednu z najdlhšie vysielaných televíznych policajných reality sérií Cops (1989).

10.06.2020 14:00
Cops-Dokureality-šou Cops. Foto:
Dokureality-šou Cops.
debata

Informovali o tom zástupcovia káblovej televízie Paramount Network, ktorá podľa vlastných slov nemá v pláne návrat relácie na obrazovky.

Dokureality Cops najprv 25 rokov vysielala televízia Fox, odkiaľ ju v roku 2013 prevzal predchodca Paramountu Spike TV a od roku 2018 bola v portfóliu Paramount Network.

Šou dočasne stiahli z vysielania ešte minulý mesiac po vypuknutí protestov po smrti neozbrojeného Afroameričana v rukách polície. Štyridsaťšesťročný George Floyd zomrel 25. mája po tom, ako mu biely policajt Derek Chauvin niekoľko minút kľačal na krku, zatiaľ čo on spútaný ležal tvárou na ceste a lapal po dychu. Chauvina obvinili z vraždy a hrozí mu 40-ročné väzenie. Rovnaký trest hrozí aj ďalším trom policajtom, ktorí sa zúčastnili na zásahu a obvinili ich z napomáhania.

Od Floydovej smrti však niektorí aktivisti a novinári vyzývali na stiahnutie podobných relácií z vysielania, pričom argumentovali, že tento žáner zobrazuje policajtov ako akčných hrdinov a stigmatizuje afroamerické komunity.

Neistá je aj budúcnosť ďalšieho podobného programu Live PD (2016), ktorý sleduje policajtov počas služby. Káblová televízia A&E minulý týždeň stiahla epizódy z vysielania a oznámila, že prehodnocuje, či šou vrátia na obrazovky alebo nie. Uviedli pritom, že sa tak rozhodli „z úcty k rodinám Georgea Floyda a ďalších, ktorí prišli o život“.

Live PD pritom vlani čelila kritike po smrti Javiera Amblera, čierneho muža z Texasu, ktorý skonal 28. marca 2019 po 22-minútovej policajnej naháňačke v meste Austin. Live PD nakrúcala zástupcov šerifa v čase, keď sa začalo prenasledovanie. Dôvodom pritom údajne bolo, že nestlmil svetlá voči protiidúcim autám.

Kamera na tele policajta zachytila Amblera, ktorý bol na ceste z pokru s priateľmi, na zemi v prítomnosti viacerých policajtov. Hovorí im, že trpí kongestívnym srdcovým zlyhaním a opakuje „Nemôžem dýchať“. Pitva 40-ročného otca dvoch detí potvrdila, že zomrel v dôsledku kongestívneho srdcového zlyhania a hypertenzie súvisiacej s morbídnou obezitou „v kombinácii s "násilným spútaním“. Jeho smrť klasifikovali ako vraždu.

debata chyba
Viac na túto tému: #reality-šou #zrušenie #Paramount #policajná brutalita #George Floyd #Cops

+ Ostaňte dnes doma a oddýchnite si, potrebujete to.
Využívajte svoje odborne znalosti a osviežte si ich....

+ Nájdite čas na relax, zmierni to stres.
Úspech v podnikaní je blízko, verte svojim schopnostiam....