Z internetu miznú filmy kritizované za rasizmus! Diváci prišli aj o slávnu klasiku

Poskytovatelia on-line filmov a seriálov sťahujú z ponuky snímky kritizované za rasové stereotypy či policajnú brutalitu.

11.06.2020 11:24
Clark Gable, Vivien Leigh Foto:
Clark Gable a Vivien Leigh vo filme Odviate vetrom.
debata (1)

Robia tak v súvislosti s celosvetovými protestmi proti rasizmu, ktoré spustila smrť amerického černocha George Floyda, ktorého koncom mája pri zatýkaní udusil belošský policajt.

Z ponuky tak podľa médií zmizla napríklad i filmová klasika Odviate vetrom. Film Odviate vetrom z roku 1939 spoločnosť HBO v reakcii na protesty proti rasizmu po Floydově smrti dočasne stiahla v utorok.

„Odviate vetrom je produktom svojej doby a zobrazuje niektoré etnické a rasové predsudky, ktoré boli bohužiaľ v americkej spoločnosti bežné. Tieto rasistické vyobrazenia boli zlé vtedy a sú zlé dnes. Cítili sme, že ponechanie titulu bez vysvetlenia a odsúdenia by bolo nezodpovedné,“ oznámila podľa časopisu Variety spoločnosť. Podľa nej sa film do ponuky vráti, avšak s upozornením na historický kontext a odsúdenie rasistických scén.

Odstránenie romantického filmu oceneného ôsmimi Oscarmi nasleduje po tom, čo k tomuto kroku v názorovom stĺpčeku v denníku Los Angeles Times vyzval scenárista otrokárskej drámy 12 rokov otrokom. Podľa neho film podporuje rasové stereotypy a velebí otrokárstvo na americkom predvojnovom Juhu.

Britská vysielacia spoločnosť BBC a streamovacia služba Netflix prestali ponúkať komediálnu skečovú šou Malá Veľká Británia (Little Britain). Obe spoločnosti rozhodnutie zdôvodnili tým, že sa „časy zmenili“. Seriál sa stretával s kritikou najmä za vyobrazovanie postáv s rôznym etnickým pôvodom.

Krok vyvolal rozhorčené reakcie niektorých fanúšikov, ktorí tvrdili, že ľudia by mali dostať možnosť „vlastnej voľby“. Iní však rozhodnutie o stiahnutí z ponuky kvitovali – nepáčili sa im napríklad scény, kedy si herci nanášali makeup na tvár, aby predvádzali rôzne rasy.

Obaja predstavitelia hlavných rolí, Matt Lucas a David Walliams, už skôr povedali, že v dnešnom kontexte im prídu vtipy o transvestitoch či černochoch nevhodné a že by ich teraz poňali iným spôsobom.

Americká káblová televízia Paramount Network oznámila, že v reakcii na protesty proti policajnej brutalite po 32 sériách ukončuje úspešnú dokureality-šou Polícia v akcii USA (Cops). V dokumentárnej reality šou mohli diváci od roku 1989 sledovať strážcov zákona pri skutočných akciách v teréne.

Spoločnosť najprv odložila pondelkovú premiéru 33. série, v utorok potom oznámila plné stiahnutie seriálu z ponuky. „Polícia v akcii USA nie je (v ponuke) Paramount Network a v súčasnosti ani v budúcnosti sa do nej nevráti,“ uviedla.

Za viac ako tri dekády vysielania bola šou predmetom kritiky za posilňovanie stereotypov ohľadom etnického pôvodu delikventov. Režisér a spisovateľ Dan Taberski upozornil na prípady, keď boli údajní páchatelia nútení podpísať dokument, v ktorom sa zriekali svojich práv. Kritizoval tiež, že polícia mala možnosť hovoriť do postprodukčného procesu tak, aby boli policajti zobrazovaní v čo najpriaznivejšom svetle.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #film #rasizmus #netflix #Odviate vetrom #HBO #George Floyd #Little Britain

+ Venujte dnes svoj čas sami pre seba, potrebujete to.
Tímová spolupráca bude kľúčom k úspechu na pracovisku....

+ Vyvážená strava a pohyb sú základmi vášho dobrého zdravia.
Ukážte čo dokážete, neskrývajte si nápady len pre...