Koleník, Turzonovová, Čekovský a ďalší! RTVS prinesie program Ďakujeme, Slovensko

Až 120 osobností sa zapojilo do jedinečného projektu Ďakujeme, Slovensko. Po prvýkrát v histórii sa RTVS a Slovenskému národnému divadlu podarilo v takomto rozmere zjednotiť ľudí z kultúrnej, spoločenskej, vedeckej a športovej oblasti v jednom programe. Ten RTVS odvysiela na Jednotke v piatok 26. júna o 20:30.

22.06.2020 00:00
Jan Kolenik Foto:
Ján Koleník v projekte Ďakujeme, Slovensko.
debata (1)

Ďakujeme, Slovensko vznikalo ešte v čase prísnych karanténnych opatrení, takže umelci buď vystupovali na javisku historickej budovy SND pred prázdnym hľadiskom, alebo nahrali osobné video posolstvo zo svojich domovov nielen na Slovensku, ale i v zahraničí.

Diváci sa môžu tešiť napríklad na vystúpenie sólistov zboru a orchestra Opery SND, Bratislavský chlapčenský zbor, opernú speváčku Ľubicu Vargicovú, huslistu Jána Kružliaka, speváka Richarda Müllera, Ľubicu a Mariána Čekovských, Billy Barmana a SĽUK.

SND si tento rok pripomína 100. výročie svojho vzniku a podľa generálneho riaditeľa Petra Kováča koronakríza úplne zmenila plánované oslavy. „Uprostred pandémie sme sa rozhodli, že symbolicky pozveme do historickej sály SND celé Slovensko, aby sme poďakovali rôznym skupinám obyvateľstva, ktoré neboli v jednoduchej situácii. Verím, že toto poďakovanie nebude mať len symbolickú hodnotu, ale aj vysokú umeleckú úroveň,“ uviedol.

Božidara Turzonovová v projekte Ďakujeme,... Foto: RTVS
Bozidara Turzonovova Foto RTVS Milan Krupcik 5 1 Božidara Turzonovová v projekte Ďakujeme, Slovensko.

O tom, ako sa vyrovnávali s obmedzeniami počas karantény, ale i s osobným posolstvom do budúcnosti sa s divákmi podelia herci Emília Vášáryová, Martin Huba, Zuzana Kronerová, Božidara Turzonovová, Emil Horváth, Daniel Fischer, Dominika Kavaschová, ako aj speváci Jana Kirschner a Dan Bárta, dramatici a režiséri Stanislav Štepka, Viliam Klimáček, športovci Matej Tóth, Peter Sagan, Veronika Velez-Zuzulová či mnohí ďalší.

Za hudobnou dramaturgiou programu stojí Martin Valihora, ktorý ho vytvoril s režisérom Antonom Šulíkom. "V čase karantény sme si často volali a vymieňali pocity z danej situácie, čo urobiť a ako zareagovať. Vážime si, že verejnoprávny Rozhlas a televízia Slovenska, Slovenské národné divadlo a Národná banka Slovenska prijali pozvanie do tohto projektu a mohli sme dať dokopy absolútne spektrum toho najlepšieho, čo naša krajina ponúka,“ priblížil.

V Ďakujeme, Slovensko vystúpia aj moderátori RTVS Ľubomír Bajaník, Soňa Müllerová, Marcel Merčiak, Iveta Malachovská a ďalší. Diváci zároveň budú môcť podporiť občianske združenia, ktoré v krízovej dobe pomáhali najviac ohrozeným ľuďom.

Záštitu nad programom prevzala prezidentka SR Zuzana Čaputová a Ministerstvo kultúry SR. Hlava štátu na záver poďakuje všetkým, ktorí svojou disciplínou a ochotou pomôcť bojovali proti pandémii.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Ďakujeme

+ Nájdite čas na odpočinok a regeneráciu, telo vám poďakuje.
Urobíte si radosť návštevou kaderníckeho salóna....

+ Stanovte si reálne ciele pre zdravie a športové úspechy.
Otvorenosť k novým nápadom posilní vašu pozíciu v...