Z Juraja Hrčku je opäť Štefánik: Pre herca je to vďačná postava

Slovenský panteón je názov nového televízneho cyklu príbehov osobností, ktoré formovali dejiny Slovenska.

17.07.2020 13:30
Juraj Hrčka Foto: ,
Juraj Hrčka.
debata

Sériu dokumentov pripravila pre svojich divákov RTVS. Prvú dokudrámu venovanú osobnosti Milana Rastislava Štefánika verejnoprávna televízia uvedie na Dvojke v utorok 21. júla o 20.10 h pri príležitosti osláv 140. výročia narodenia generála Štefánika. „Našou nespochybniteľnou úlohou je vzdelávať, pripomínať, ukazovať, zároveň reagovať na dobu, v ktorej žijeme a jazyk, ktorým chceme tieto odkazy dávať nášmu divákovi. Práve takýmto stvárnením témy sa to podarilo,“ uviedol projekt na tlačovej konferencii dočasne poverený riaditeľ Programových služieb RTVS Matej Hajko.

Dokument v sebe spája hrané scény, moderátorský komentár Štefana Chrappu a vyjadrenia slovenských historikov, profesora Dušana Kováča a Michala Kšiňana. Príbehovou líniou prevedie divákov hlas Dušana Jamricha.

Juraj Hrčka ako Milan Rastislav Štefánik v... Foto: RTVS, Milan Krupčík
Slovensky panteon Milan Rastislav Stefanik Juraj Hrčka ako Milan Rastislav Štefánik v novej dokudráme.

Režisér a koproducent dokumentárneho cyklu Peter Núnez priznal, že ho inšpirovala historická dokudráma z produkcie dánskej verejnoprávnej televízie. „Postup, kedy sa moderátor prepája s inscenovanými historickými scénami, je veľmi elegantný spôsob ako priniesť tému histórie v dnešných časoch, keď ľudia stále ťažie prijímajú komplikované témy a stále ťažšie je udržať ich pozornosť na viac ako pár sekúnd alebo minút,“ vysvetlil.

Postavu generála Štefánika stvárnil Juraj Hrčka, pre ktorého je Štefánik jedna z jeho najobľúbenejších historických postáv. Štefánika mal možnosť hrať aj na divadelných doskách. „Je to pre herca veľmi vďačná postava na stvárnenie. Okrem tohto dokumentu sa mi pošťastilo vytvoriť aj predstavenie v Trenčíne Svetový Slovák Štefánik,“ prezradil.

Natáčanie prebiehalo v originálnom prostredí, ktoré dotvára líniu príbehu. Filmári zavítali do Štefánikovho rodného domu, do obce Košariská, na Mohylu M. R. Štefánika, do Primaciálneho paláca v Bratislave, do kaštieľa a priľahlého lesa v Oponiciach, ale aj do kaviarne Štefánka, hvezdárne v Hurbanove, na letisko M. R. Štefánika v Bratislave. Ilúziu brazílskeho pralesa dotvoril priestor skleníkov v Botanickej záhrade v Bratislave.

debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Juraj Hrčka

+ Nepodliehajte panike, všetko sa čoskoro vráti do normálnych koľají.
Prehodnoťte svoj postoj a začnite na sebe...

+ Nezabúdajte na hydratáciu, pre vaše telo je veľmi dôležitá.
Čím neskôr začnete, tým neskôr skončíte, pamätajte....