Výnimočný talent, ale navždy aj ex Angeliny Jolieovej! Thornton oslavuje

Patrí k najpresvedčivejším a najzaujímavejším hollywoodskym hercom, má vlastnú bluesovú kapelu a manželstvo nie je práve jeho najsilnejšou stránkou - v súčasnosti je ženatý už šiestykrát.

03.08.2020 09:31
debata (2)
Herec Billy Bob Thornton na archívnom zábere. Foto: SITA/AP, Casey Curry
Billy Bob Thornton Herec Billy Bob Thornton na archívnom zábere.

Americký herec, režisér, producent a hudobník Billy Bob Thornton, ktorý v utorok 4. augusta oslavuje šesťdesiatpäťku, má na svojom konte desiatky rozličných rolí a kritici aj filmoví fanúšikovia na ňom najviac oceňujú jeho civilný prejav, niekedy sa zdá, že vlastne ani nehrá.

„Herectvo je hra, je to ako ísť s deťmi na ihrisko a tam sa do sýtosti vyblázniť. Je fakt, že to k životu potrebujem,“ hovorí Thornton, ale tiež dodáva, že písanie scenárov uspokojuje tú časť jeho osobnosti, ktorá túži po tom, sedieť za stolom a snívať. Takto si „vysedel“ aj svojho najslávnejšieho hrdinu – retardovaného vraha v dráme Sling Blade (Smrtiaci bumerang) z roku 1996. Film znamenal zlom v Thorntonovej kariére, nielenže v ňom hral, ​​ale napísal aj scenár a režíroval ho. Z dvoch nominácií na Oscara jednu premenil.

Billy Bob Thornton so Zlatým glóbusom (najlepší... Foto: SITA/AP, MARIO ANZUONI
Billy Bob Thornton Billy Bob Thornton so Zlatým glóbusom (najlepší mužský herecký výkon v televíznom seriáli – dráme: Goliath).

Ponuky sa potom začali hrnúť. Thorntonovo neokázale herectvo a schopnosť v zábere „len byť“, vyniklo vo filmoch U-Turn (1997), Armageddon (1998), Banditi (2001), Ples príšer (2001), Neznesiteľná krutosť (2003) alebo Láska nebeská (2003). Pozornosť vzbudil aj v drsnej vianočnej komédii skôr pre dospelých nazvanej Santa je úchyl! (2003) a v jej pokračovaní Santa je stále úchyl (2016). Snímka, v ktorej Thornton v červenom kostýme straší deti, zhusta fajčí, pije, nadáva, kradne a je sukničkár, úplne demýtizuje najkrajší sviatok v roku. Herec sám priznal, že so Santom má alebo mal všeličo spoločné.

Významná je tiež Thorntonova spolupráca s Ethanom a Joelom Coenovcami. V čiernej komédii s detektívnymi prvkami Muž, ktorý nebol (2001) stelesnil bezvýznamného holiča, ktorý naletí podvodníkovi a pri následných intrigách skončí sám na elektrickom kresle. „Coenovci boli pre mňa dostatočnou zárukou kvality,“ hovorí Thornton k tomu, že scenár vopred ani nečítal. Aby bol v úlohe presvedčivý, prácu s nožnicami si osobne vyskúšal. Zaujal aj ako tajomný cudzinec v kriminálnej minisérii bratov Coenovcov Fargo (2014).

Bratia Coenovci sú tiež výkonnými producentmi... Foto: FX/Matthias Clamer
Fargo Bratia Coenovci sú tiež výkonnými producentmi seriálu Fargo (2014). Na snímke Billy Bob Thornton ako nájomný vrah Lorne Malvo.

Jeho pozíciu na výslní posilnilo aj manželstvo s atraktívnou Angelinou Jolieovou. Búrlivý vzťah sprevádzaný najrôznejšími excesmi stroskotal po štyroch rokoch. Jeho zatiaľ poslednou, šiestou manželkou je filmová maskérka Connie Angland, ktorú si vzal v roku 2014. Celkovo má štyri deti s tromi ženami.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #herec #manželstvo #kariéra #Billy Bob Thornton #talent #jubileá hviezd

+ Vyvážená strava prinesie viac energie a pocit šťastia.
Dokumenty nepodpisujte hneď, potrebné je čítanie, inak...

+ Malé zmeny v jedálničku vás nabijú pozitívnou energiou.
Pomoc pri rozhodovaní ohľadom financií nenechávajte na...