Hanblivý romantik Grant oslavuje! Herec má 60, takto sa (ne)menil rokmi

Chlapčenské čaro, plachý úsmev a sebairónia patria k hlavným devízam britského herca Hugha Granta, ktorému sa mu podarilo uplatniť najmä v romantických komédiách.

08.09.2020 00:00
debata
Rok 1997: Hugh Grant a jeho priateľka - herečka... Foto: SHUTTERSTOCK
Rok 1997: Hugh Grant a jeho priateľka - herečka Elizabeth Hurley. Rok 1997: Hugh Grant a jeho priateľka - herečka Elizabeth Hurley.

Modrooký fešák, ktorého asi najviac preslávila komédia Štyri svadby a jeden pohreb a tiež postava britského premiéra v dnes už legendárnej vianočnej komédii Láska nebeská, zo svojich atribútov nič nestratil a dodnes zostáva idolom dievčat a žien. V stredu 9. septembra oslávi už šesťdesiate narodeniny. Len jedna vec sa pred pár rokmi zmenila – Grant už nie je zaprisahaným starým mládencom.

Rok 1995: Herec Hugh Grant na návšteve v...
Rok 1995: Legendárny záber Hugha Granta po...
+24Rok 1997: Hugh Grant a jeho priateľka - herečka...

Ukážkového romantického ostýchavca stvárnil Grant v komédii Štyri svadby a jeden pohreb (1994), ktorú server BBC News o štrnásť rokov neskôr vyhodnotil dokonca ako najlepší britský film všetkých čias. Grant sa skvelo vysporiadal s rolou nesmelého a váhajúceho starého mládenca, ktorý útrpne navštevuje svadby svojich priateľov – a následne sa, samozrejme, zamiluje do Američanky v podaní Andie MacDowellovej. Herec lámal srdcia fanúšičiek po celom svete a bol ocenený Zlatým glóbusom.

Hrdinu z veľmi podobného cesta potom Grant stvárnil aj vo filme Dvaja v tom (s Julianne Mooreovou), v milostnej dráme Rozum a cit (s Emmou Thompsonovou), v krimikomédii z mafiánskeho prostredia Mickeyeho modré oči alebo vo veľmi úspešnej romantickej komédii Notting Hill (1999). V nej Grant ako majiteľ nepríliš prosperujúceho kníhkupectva poplietol hlavu najväčšej hollywoodskej hviezde v podaní Julie Robertsovej.

Na premiére sa objavil aj herec Hugh Grant. Foto: SITA/AP, Andy Kropa
Hugh Grant Na premiére sa objavil aj herec Hugh Grant.

Keď už začínal mať pocit, že je čas skoncovať s kladnými „trkvasmi“, prijal Grant úlohu egocentrického dobyvateľa žien v dvojdielnom kasovom trháku na motíve bestselleru Denník Bridget Jonesovej (s Renée Zellwegerovou). Nomináciu na Zlatý glóbus potom získal kreáciou namysleného playboya v adaptácii knihy Nicka Hornbyho Ako na vec (2002). Grant sa blysol aj ako britský premiér dvoriaci sa svojej sekretárke v silno obsadenej vianočnej mozaike Láska nebeská (2003) a zoznam svojich romantických hrdinov rozšíril snímkou ​​Music and Lyrics (2007), kde stvárnil vyhasnutú popovú hviezdu.

Londýnsky patriot Hugh John Mungo Grant sa narodil v rodine učiteľky a umelca, prevádzkujúceho kvôli obžive firmu na výrobu kobercov. Bol vraj priamo ukážkovým žiakom, takže štúdium literatúry na Oxforde nebolo pre neho problémom. Ale tiahol aj k herectvu – chodil na hodiny drámy a hral v školskom divadle. Po štúdiách Grant rýchlo vzdal učiteľskú kariéru a pripojil sa ku komediálnej skupine The Jokeys of the Norfolk, ktorá hrala v londýnskych kluboch.

Herec Hugh Grant a jeho životná partnerka Anna... Foto: SITA/AP, Jordan Strauss
Herec Hugh Grant a jeho životná partnerka Anna Elisabet Eberstein. Herec Hugh Grant a jeho životná partnerka Anna Elisabet Eberstein.

Grant na plátne debutoval v roku 1982 vo filme Privilegovaní. Prvého úspechu a ocenenia sa dočkal v roku 1987 za rolu homosexuálneho aristokrata vo filme Jamesa Ivoryho Maurice. Zahral si aj v thrilleri Horký mesiac Romana Polanského alebo v Darebáčkoch Woodyho Allena.

V posledných rokoch „dozrel“ do rolí tajných agentov či prešedivených džentlemanov a zahral si v krimikomédii režiséra Guya Ritchieho Krycie meno U.N.C.L.E. (2014) a Gentlemani (2019).

Milovník golfu a drahých šporťákov prežil 13 rokov po boku modelky a herečky Liz Hurleyovej (je aj jedným z krstných rodičov jej syna Damiana). Vzťah však skončil v roku 2000 a značne mu ublížil Grantov škandál s prostitútkou, s ktorou bol pristihnutý v aute pri orálnom sexe. Grant bol v tejto veci dokonca obvinený z mravného pohoršovania, dostal pokutu a dvojročnú podmienku.

Jeho ďalšou partnerkou bola Tinglan Hongová, s ktorou má dcéru a syna. V máji 2018 sa Grant, do tej doby známy ako zarytý starý mládenec, predsa len oženil. Vzal si švédsku televíznu producentku Annu Ebersteinovú, s ktorou má tri deti.

debata chyba
Viac na túto tému: #herectvo #film #Hugh Grant #šesťdesiat #jubileá hviezd

+ Na každom kroku na vás čakajú prekážky, je to však v poriadku.
Zabudnite na televíziu, sústreďte sa na niečo na...

+ Nemeňte svoje stravovacie návyky, momentálne je vaše telo spokojné.
Práca, ktorú milujete, prinesie neočakávaný...