Dobrý chlapec od susedov aj akčný zabijak! Matt Damon oslavuje 50-ku

Americký herec Matt Damon patrí k najväčším filmovým hviezdam dneška a jeho filmy zarobili len v kinách stámilióny dolárov, zároveň má ale rád svoj pokoj a na prvom mieste je pre neho rodina.

08.10.2020 00:00
debata
Dvojica mladých kamarátov, hercov, no v tomto... Foto: SHUTTERSTOCK
Ben Affleck (vľavo) a Matt Damon Dvojica mladých kamarátov, hercov, no v tomto prípade ocenených ako scenáristov bola jedným z kultových momentov oscarového ceremoniálu v roku 1998. Vtedy Ben Affleck (vľavo) a Matt Damon získali cenu za najlepší scenár k filmu Dobrý Will Hunting.

Do prvej hollywoodskej ligy prerazil vďaka vlastnému oscarovému scenáru, neskôr zažiaril ako ukážkový psychopat, akčný hrdina alebo astronaut. Damon, ktorý sa narodil 8. októbra 1970, ale nikdy nestratil imidž dobrého chlapca zo susedstva, s ktorým do sveta filmu prišiel.

Dvojica mladých kamarátov, hercov, no v tomto...
Matt Damon a Jessica Chastain počas londýnskej...
+22Herec Matt Damon na promozábere k filmu Marťaň...

Príbeh Damonovho prvého veľkého úspechu pôsobí, akoby ho napísal nejaký – a to ešte nie príliš dobrý – scenárista. Dvojica nie moc známych hercov v pauzách medzi filmovými „štekmi“ napíše scenár, ten vďaka kamarátovi, nezávislému režisérovi, dostane šancu u menšieho štúdia, ktoré za kameru postaví jednu z vychádzajúcich režisérskych hviezd. Výsledkom je jeden z filmových hitov sezóny, nominácie na Zlaté glóbusy, deväť nominácií na Oscara a dokonca prestížna soška za najlepší scenár.

Presne tak to ale bolo v prípade filmu Dobrý Will Hunting (1997), ktorý Damon napísal s Benom Affleckom a pre Miramax ho nakrútil Gus Van Sant. Snímka o geniálnom mladíkovi, ktorý vďaka matematickému nadaniu nakoniec dokáže opustiť prostredie robotníckych outsiderov, napísali Damon s Affleckom v čase, keď sa pokúšali preraziť. „Mne sa vôbec nedarilo dostať prácu. Dúfal som, že prerazím s westernom Geronimo, film ale príliš úspešný nebol. Začal som o sebe strašne pochybovať,“ spomínal Damon.

Matt Damon prichádza na tlačovú konferenciu k... Foto: SITA/AP, Joel Ryan
Matt Damon Matt Damon prichádza na tlačovú konferenciu k filmu Downsizing počas MFF v Benátkach.

Po úspechu Will Huntinga ale pochybnosti zmizli. Na prelome storočí hral rodák z Massachusetts napríklad vo filme Talentovaný pán Ripley (1999), kde zažiaril v postave bezškrupulózneho zločinca, alebo v Spielbergovej dráme Zachráňte vojaka Ryana (1998). Malé role dostal aj v niekoľkých snímkach Kevina Smitha – práve ten prišiel za Harveym Weinsteinom (kedysi významným producentom, ktorého kariéru ukončil súd za sexuálny nátlak) a prinútil ho prečítať si Damonov a Affleckov scenár.

Potom prišla úloha v prvom diele Soderberghovej kriminálnej komédie Dannyho parťáci (2001) – ktorú si zopakoval aj v pokračovaniach – a v roku 2002 dorazil do kín Agent bez minulosti, ktorý sa stal ďalším zlomom v Damonovej kariére. Úloha elitného zabijaka Jasona Bournea, ktorý po strate pamäti pátra po tom, kto vlastne je, urobila z herca s chlapčenskou tvárou akčnú hviezdu. „Zmenil celý môj život … Pred ním nikoho ani nenapadlo, že by som mohol obstáť aj v úlohe akčného hrdinu,“ tvrdí Matt Damon.

Herec Matt Damon a jeho manželka Luciana... Foto: SITA/AP, Evan Agostini
Matt Damon a jeho manželka Luciana Barroso Herec Matt Damon a jeho manželka Luciana Barroso. Prišli podporiť rodinných priateľov - Hemswortha a jeho manželku.

K Bourneovi (ktorého prvý diel sa natáčal aj v Prahe) sa ešte trikrát vrátil, naposledy pred štyrmi rokmi vo filme nazvanom Jason Bourne. To už dávno patril do prvej hereckej ligy a mal na konte spoluprácu napríklad s Martinom Scorsesom (Skrytá identita, 2006) alebo vychádzajúcou juhoafrickou režisérskou hviezdou Neillom Blomkampom (Elysium, 2013). „Bez Bourna by som tieto dva filmy, ktoré v mojom profesionálnom živote znamenali míľniky, nikdy nenakrútil,“ myslí si otec štyroch dcér a tiež aktivista.

„Rodičia ma tak vychovali. Chceli zo mňa mať zodpovedného človeka, ktorý sa o svet okolo seba zaujíma a angažuje sa,“ opísal Damon dôvody, prečo založil nadáciu pomáhajúcu v Afrike so získavaním pitnej vody a okrem nej sa pritom angažuje aj v ďalších humanitárnych projektoch. V nich často spolupracuje s ďalšími hollywoodskymi hviezdami, najmä svojimi priateľmi Georgom Clooneym a Bradom Pittom. S nimi zdieľa aj politické názory, patrí napríklad k odporcom Donalda Trumpa.

V Hollywoode sa Damon vypracoval do pozície, že môže robiť len filmy, ktoré ho oslovia. „Nechcem pracovať len zo strachu, že na mňa biznis zabudne, keď ročne nespravím aspoň dva tri filmy. Radšej si počkám na ten správny príbeh,“ tvrdí herec, ktorý v posledných rokoch hral napríklad v na sci-fi nebývalo pozitívnym Marťan (2015) alebo snímke zo zlatej éry automobilových závodov Le Mans'66 (2019). A mihol sa napríklad aj v drobnej roličke v marvelovském blockbusteru Thor: Ragnarok (2017).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #herectvo #kariéra #film #Matt Damon #akčný hrdina #Oscar #jubileá hviezd

+ Dôležitý je aj spánok, nezabúdajte na kvalitu a dĺžku.
Nesnažte sa o všetkom rozhodovať sami, poraďte sa s...

+ Začnete s pestovaním vlastných plodín a určite vám budú chutiť viac.
Nebuďte príliš nervózny, všetko zvládnete...