Čvančarovú skritizovali za vulgárne označenie černochov, kajá sa na Instagrame

Súťaž Tvoja tvár znie povedome má slušný úspech na obrazovkách na Slovensku aj v susednom Česku. A v oboch krajinách čelí aj podobnej kritike. Naposledy sa ušla Jitke Čvančarovej.

21.10.2020 09:02
debata (3)
Pozrite si tento príspevok na Instagrame

episode 7. CARDI B @iamcardib #cardib @tvojetvarmaznamyhlas #acting #actingrole #yourvoicesoundsfamiliar

Príspevok, ktorý zdieľa jitka cvancarova (@jitkacvancar_official),

Známa herečka, ktorá je jednou zo súťažiacich, stvárnila v programe americkú raperku Cardi B a pred kamerami predviedla rapové vystúpenie jedného z jej hitov. Čvančarová pritom nasledovala text a počas svojej šou pred kamerami vypustila aj slovo „nigga“, čo je považované zo strany belochov za hanlivé označenie černochov, predovšetkým v USA.

Okamžite sa ozvali kritizujúce hlasy, ktoré označili toto konanie za rasistický prejav. Ako píše portál iDnes.cz, Čvančarová sa na svojej sociálnej sieti ospravedlnila. „Áno, máte pravdu. Zaspievala som pieseň s textom tak, ako je v originále od raperky Cardi B. Tak, ako som to dostala za úlohu. Som ten posledný človek, ktorý by sa chcel niekoho dotknúť. Teda áno, v textu to je, ale mala som to vypustiť. Mrzí ma to, ospravedlňujem sa,“ napísala česká herečka pod komentár jednej z diváčok.

Raperka Cardi B na zábere z roku 2018 a... Foto: SITA/AP, Matt Sayles
2018 American Music Awards - Show Raperka Cardi B na zábere z roku 2018 a vystúpenia ku skladbe I Like it na American Music Awards.

Podobnú kauzu vyvolalo pred necelým rokom aj vystúpenie modelky Alexandry Gachulincovej, ktorá v slovenskej verzii programu stvárnila rapera Tupaca Shakura. Tvorcom programu bolo však okrem iného vyčítané aj to, že afroamerických umelcov stvárňujú líčením tváre tmavou farbou (tzv. blakface), čo sa napríklad v Amerike považuje za vyslovene znevažujúce voči afroamerickej komunite.

Produkcia TV Prima ešte pred pár týždňami potvrdila, že v aktuálnej sérii sa žiadne prefarbovanie pleti konať nebude, pretože to nepovažuje za správne. Zároveň však nechcela úplne vyradiť afroamerickú hudbu. Jitka Čvančarová stvárnila raperku Cardi B len účesom, kostýmom a líčením, tvár jej ponechali bez nánosu tmavej farby.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #kritika #vulgarizmus #Jitka Čvančarová #Tvoja tvár znie povedome #N-word

+ Múčne výrobky vám začnú spôsobovať mierne ťažkosti.
Ak vám niečo nejde, mali by ste to odložiť na lepší čas....

+ Nie je hanba povedať, že vás niečo bolí, horšie je, že to neriešite.
Nie vždy vám všetko musí vyjsť na prvý raz,...