Žiadna typická hollywoodska hviezda! Thurmanovej bývalý jubiluje, má 50

Americký herec Ethan Hawke, ktorý sa narodil 6. novembra 1970, má za sebou niekoľko veľmi úspešných filmov aj manželstvo s krásnou a slávnu kolegyňou, napriek tomu sa ale vymyká predstave typickej hollwyoodskej hviezdy.

06.11.2020 00:00
debata
Herec Ethan Hawke. Foto: SITA/AP, Evan Agostini
Ethan Hawke Herec Ethan Hawke.

Cez nesporné úspechy pred kamerou stále venuje veľkú pozornosť divadlu a ako kedysi prezradil Hawkeov agent, herec navyše odmietol rad potenciálne veľkolepých filmov, pretože ho jednoducho nezaujímali.

S hraním začal už ako školák, prvú rolu na javisku dostal ako trinásťročný a keď mal 19, prišla do kín Spoločnosť mŕtvych básnikov, dodnes jeden z vrcholov Hawkeovej kariéry. Ďalšie podobné role zraniteľných mladíkov ho ale moc neuspokojovali.

Herecký pár Ethan Hawke a Uma Thurman na zábere...
Herec Ethan Hawke na zábere z roku 2006.
+13Ethan Hawke.

Výnimkou bola snáď len úloha seržanta v Hliadke v Ardenách (1991) a ragbistu túžiaceho vyjsť živý z leteckej katastrofy v Andách v snímke Prežiť (1992). Začiatkom 90. rokov sa Hawke začal venovať vlastnej divadelnej spoločnosti, a to aj ako režisér.

Ethan Hawke a jeho dcéra Maya Hawke, ktorej... Foto: SITA/AP, Richard Shotwell
Ethan Hawke a jeho dcéra Maya Hawke Ethan Hawke a jeho dcéra Maya Hawke, ktorej matkou je herečka Uma Thurman, na červenom koberci.

O pár rokov neskôr stretol pri nakrúcaní sci-fi Gattaca slávnu Umu Thurmanovú, s ktorou sa prvého mája 1998 oženil. Bol to azda vplyv vtedajšej manželky (majú spolu dcéru a syna, rozviedli sa v roku 2005), ktorý ho priviedol k natáčaniu drahých štúdiových filmov. Snímky ako Veľké nádeje alebo Sneh padá na cédre ho ale po umeleckej stránke moc neuspokojili. „Nevedel som, prečo pracujem, a aby som bol úprimný, bol som tak zamilovaný, že mi to bolo jedno,“ spomínal neskôr.

V polovici 90. rokov ale nakrútil pod vedením režiséra Richarda Linklatera aj romancu Pred úsvitom. Príbeh o láske dvoch mladých ľudí, kde sa po jeho boku objavila Julie Delpy, sa v rokoch 2004 a 2013 dočkal dvoch úspešných pokračovaní, pri ktorých sa obaja hlavní predstavitelia podieľali aj na scenári. Je trochu paradoxné, že hoci Linklaterove filmy naplnili jeho predstavu o pravdivom a osobnom filme, nominácie na Oscara sa Hawke dočkal za rolu v drsnej kriminálke Training Day (2001).

debata chyba
Viac na túto tému: #herectvo #divadlo #Ethan Hawke #jubileá hviezd

+ Nezabúdajte na hydratáciu, pre vaše telo je veľmi dôležitá.
Čím neskôr začnete, tým neskôr skončíte, pamätajte....

+ Začnite jedávať pravidelne, docielite tak, že nebudete priberať.
V práci dosiahnete neuveriteľné veci, vek nehrá...