Tornádo menom Whoopi Goldberg! Hviezda Ducha aj Sestry v akcii oslavuje

Málokto je taký živel ako americká herečka Whoopi Goldberg, ktorá 13. novembra oslávi 65. narodeniny.

13.11.2020 00:00
debata
Herečka a komička Whoopi Goldberg v kreácii... Foto: SITA/AP, Jordan Strauss
Herečka a komička Whoopi Goldberg v kreácii Christian Siriano. Herečka a komička Whoopi Goldberg v kreácii Christian Siriano.

„Kráľovná komikov“ so záplavou dredov a nebezpečne nákazlivým úsmevom dokáže strhnúť hocijaké publikum. Vrchol jej kariéry prišiel po niekoľkých prepadákoch na začiatku 90. rokov, kedy získala Oscara za vedľajšiu úlohu bláznivej okultistky v romantickej tragikomédii Duch.

Kasovým trhákom bol aj film Sestra v akcii, kde si Whoopi zahrala barovú speváčku, ktorá sa na úteku pred gangstrami skrýva v kláštore. Jeho pokračovanie síce úspech u divákov malo, menej však už v kritikov. K Sestre v akcii sa potom vrátila na doskách Broadway, keď v roku 2010 účinkovala v muzikálovom predstavení.

Herečka Whoopi Goldberg na uvedení nového...
Herečka a moderátorka Whoopi Goldberg.
+11Herečka Whoopi Goldberg na premiére muzikálu...

Rodáčka z New Yorku už od svojich ôsmich rokov účinkovala v divadle, vtedy ešte ako Caryn Elaine Johnsonová. Vyrastala v New Yorku v skromných pomeroch s matkou-samoživiteľkou a starším bratom. Na konci 60. rokov prepadla hnutiu hippies, ale nakoniec sa dokázala dostať zo závislosti na heroíne aj z manželstva s drogovým dílerom.

Následne s dcérou Alexandrou odišla do Los Angeles za svojím snom a zvolila si nové meno: „Whoopi – preto, že vydávam zvláštne zvuky a neustále sa krútim,“ vysvetľovala médiám neskôr. A Goldberg po svojej židovskej matke.

Herečka a moderátorka Whoopi Goldberg. Foto: SITA/AP, Jordan Strauss
Herečka a moderátorka Whoopi Goldberg. Herečka a moderátorka Whoopi Goldberg.

Spočiatku sa živila všelijako, napríklad líčila zosnulých v pohrebnom dome. Televíziu dobyla komickými skečmi v zábavných programoch, vo filme sa jej podarilo presadiť v polovici 80. rokov vďaka úlohe Celie vo Spielbergovej snímke Purpurová farba, za ktorý si vyslúžila svoju prvú oscarovú nomináciu.

„Od narodenia, od prvej sekundy, kedy som vyšla z lona svojej matky, som sa chcela stať herečkou,“ povedala Goldberg pri svojej návšteve Česka v roku 1996. Whoopi Goldberg, zvaná tiež „čierne tornádo“, bola v 90. rokoch tiež vôbec prvou ženou tmavej pleti, ktorá kedy uvádzala odovzdávanie Oscarov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #herečka #komička #Whoopi Goldberg #Duch #jubileá hviezd

+ Zvoľte pohodlnú obuv a oblečenie, čaká vás náročný športový deň.
Užite si naplno príjemné počasie a využite...

+ Dávajte pozor s kým sa zoznámite a nepodľahnite vášni na jednu noc.
Naučte sa hospodáriť s peniazmi inak...