Kamila Magálová oslavuje 70! Uspela v televízii aj divadle, takto sa menila rokmi

Patrí medzi najznámejšie slovenské herečky a stálice televíznej obrazovky, či už v niektorom zo svojich charakterov, alebo ako vášnivá kuchárka. Kamila Magálová oslavuje okrúhle jubileum, neuveríte, má 70!

16.11.2020 00:00
debata
Herečka Kamila Magálová na vernisáži portrétov... Foto: Onereps / Česká editoriální fotografie / Profimedia
Kamila Magálová Herečka Kamila Magálová na vernisáži portrétov nominovaných žien v ankete Slovenka roka.

Narodila sa 16. novembra 1950 v Bratislave ako druhé z troch detí známeho dirigenta Ladislava Slováka, jej o rok starším bratom je známy herec Marián Slovák a má tiež nevlastného brata Petra. Umelecké prostredie bolo Magálovej blízke od útlehu veku, pričom celkom logicky nasledovalo štúdium na VŠMU.

Už počas štúdia na vysokej škole sa stala členkou Poetického súboru na doskách divadla Nová scéna, o pár rokov neskôr sa potom z nej stala členka súboru Činohry SND. Už koncom 70-tych rokov a následne v rokoch 80-tych patrila medzi najväčšie televízne hviezdy, známe boli jej televízne role v adaptáciách známych klasikov ako napríklad Americká tragédia, Elektra, Eugen Onegin či Fatamorgána.

Herečka Kamila Magálová na zábere z filmu...
Herečka Kamila Magálová na zábere z filmovej...
+27Sladký domov (1988), Karol Machata (Leicester...

Objavila sa v niekoľkých úspešných televíznych rozprávkach a seriáloch ako Lekár umierajúceho času, Život bez konca a tiež populárnych Bakalároch, kde hrala vo viacerých príbehoch. Posledné roky bola neprehliadnuteľná napríklad v projektoch Ordinácia v ružovej záhrade, Terapii z produkcie HBO a naposledy v krimi seriáli TV JOJ Za sklom.

Filmová kariéra Kamily Magálovej sa prekvapivo najviac rozbehla už v novom miléniu. Veľkú popularitu jej priniesla milostná komédia Líbáš jako Bůh od režisérky a scenáristky Marie Poledňákovej, ktorá sa dočkala aj úspešného pokračovania, Magálovú tiež obsadil do svojho filmu Hmyz úznavaný filmár Jan Švankmajer. Po boku zosnulého Karla Gotta si zahrala kráľovnú v rozprávke Dušana Rapoša Keď draka bolí hlava.

zväčšiť Karel Gott a Kamila Magálová v rozprávke Keď... Foto: Continental Film
Keď draka bolí hlava Karel Gott a Kamila Magálová v rozprávke Keď draka bolí hlava.

Popri tom má, samozrejme, herečka za sebou niekoľko dekád úspešnej kariéry na divadelných doskách, kde sa objavila vo viacerých legendárnych rolách (predstavenia Čertice, Sekretárky, Chrobák v hlave či Tančiareň) a na obrazovkách televízie tiež realizovala jednu zo svojich súkromných vášní – varenie v relácii RTVS Tajomstvo mojej kuchyne. V nej tiež prejavila svoje moderátorské nadanie, ktoré si vyskúšala v priebehu rokov na mnohých akciách, bola napríklad jednou z prvých moderátoriek Plesu v operu.

Do výpočtu úspechov Kamily Magálovej nemožno zabudnúť zaradiť ani jej akvitity v dabingu. Dnes už kultový je napríklad jej hlas v spojení s herečkou Glynis Barberovou, predstaviteľkou komisárky Makepeacovej v krimiseriáli Dempsey a Makepeacová. V tomto televíznom hite bodovala aj s kolegom a kamarátom Borisom Farkašom.

zväčšiť Knižné uvedenie populárneho seriálu Dempsey a... Foto: MICHAL RŮŽIČKA / MFDNES + LN / Profimedia
405819842 Knižné uvedenie populárneho seriálu Dempsey a Makepeacová v roku 1993 sa nemohlo zaobísť bez Kamily Magálovej a Borisa Farkaša.

V roku 2017 získala Cenu Literárneho fondu za celoživotné dielo v oblasti divadla. Kamila Magálová vtedy priznala, že aj keď ju ocenenie za celoživotné dielo k tomu nevedie, uvažovala nad tým, že „v najlepšom treba skončiť“, nie je však ešte úplne rozhodnutá.

„Doteraz som nedostala veľa cien, ale nie je to dôležité. Dôležité je, že dostanete túto celoživotnú, že si vašu prácu cenili, hodnotili a bola úspešná, ja som veľmi vďačná,“ doplnila herečka, ktorá za vyše 40-ročnú kariéru stvárnila množstvo postáv: „Do každej som sa vžila. Preto milujem túto robotu, lebo každý večer zažívam život niekoho iného. Nie som len Kamila Magálová, som Strindbergova Slečna Júlia, Tatiana z Onegina, som predavačka v potravinách. Do každého povolania alebo historickej postavy sa dostávam a to je to, čo ma neskutočne baví.“

Magálová je dvojnásobnou mamou, má syna Martina a dcéru Danielu, ktorá tiež koketovala s herectvom. V roku 2012 sa rozviedla so svojím vtedajším manželom Slavomírom Magálom a po jej boku odvtedy nebol žiaden oficiálny partner. Pred časom však pozornosť domáceho bulváru upútal jej údajný románik s kolegom, dnes už zosnulým hercom Mariánom Geišbergom. Hoci súkromie sa slovenská herečka snaží strážiť si dlhé roky, domáca tlač tiež istý čas rozoberala jej rodinné roztržky s bratom Mariánom Slovákom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #herectvo #varenie #Televízia #kone #Kamila Magálová #jubileá hviezd

+ Posilnite svoju imunitu zdravou stravou a odpočinkom.
Neočakávané príjmy vás potešia, buďte pripravený....

+ Nezabúdajte na hydratáciu, vaše telo ju nevyhnutne potrebuje.
Dôležité rozhodnutia prinesú očakávané zisky....