Nemecký krimiseriál Miesto činu slávi 50 rokov! Popularita neutícha, čím boduje?

Kriminálny seriál Tatort (Miesto činu), ktorý sa na obrazovkách západonemeckej televízie objavil prvýkrát 29. novembra 1970, oslavuje päťdesiatku.

25.11.2020 00:00
Prvá epizóda seriálu Miesto činu (Tatort) mala... Foto:
Prvá epizóda seriálu Miesto činu (Tatort) mala názov Taxík do Lipska a zachytávala dianie v rozdelenom Nemecku.
debata

Za sebou má vyše 1140 dielov a stále patrí k najobľúbenejším kriminálkám v nemeckojazyčných krajinách, pravidelne si ho púšťa desať miliónov divákov. Recept na úspech je podľa médií jednoduchý – dej sa odohráva v regiónoch, hlavné úlohy patria komisárovi či komisárke a hneď v prvých minútach je nevyhnutné nájsť prinajmenšom jedno telo. A vôbec nevadí, že vyšetrovacie metódy sú mnohokrát nereálne a často za hranou.

Nemenej dôležitým aspektom, ktorý stanovil zosnulý autor myšlienky seriálu Gunther Witte, je, že jednotlivé príbehy musia odrážať aktuálne nemecké dianie. Už prvý diel pomenovaný Taxi nach Leipzig (Taxík do Lipska) sa odohráva na pozadí rozdeleného Nemecka. Hamburský komisár Paul Trimmel totiž vyšetruje vraždu neďaleko Lipska na odpočívadle diaľnice, ktorá slúžila na tranzit medzi západným Nemeckom a západným Berlínom.

Seriál sa od tej doby zaoberal prakticky všetkými problémami, ktorým Nemecko musí čeliť, vrátane rasizmu, drog, korupcie, sexuálneho turizmu, terorizmu alebo homofóbie vo futbale.

To, že Tatort je zrkadlom nemeckej spoločnosti, ktorá za uplynulých 50 rokov prešla výraznou premenou, je zrejmé aj na komisároch. Tými boli v počiatku výhradne počestní muži, žili vo veľkých mestách a nosili obleky s kravatou. Prvé zmeny nastávali od roku 1981 s duisburským komisárom Horstom Schimanskim, ktorý nemusel ísť ďaleko pre ostré výrazy a ktorý si korenil život románikmi so ženami. Zaujímavosťou je, že komisár Schimanski v podaní herca Götz Georga sa dočkal následne aj vlastného seriálu.

Problémy s rodinným životom odvtedy malo viacero kriminalistov. „Medzi vraždami, lúpežami, sexuálnym zneužívaním a hospodárskou kriminalitou skrátka na rodinu a koníčky nie je čas,“ vysvetľuje regionálna verejnoprávna stanica WDR.

Herec Götz George ešte ako komisár Schimanski v... Foto: © ARD
159421579 Herec Götz George ešte ako komisár Schimanski v seriáli Miesto činu v roku 1981. Herec Götz George ešte ako komisár Schimanski v seriáli Miesto činu v roku 1981.

Na konci 70. rokov začala po zloduchovi pátrať prvá komisárka a ich počet po roku 2000 výrazne vzrástol. Teraz je pomer ženských a mužských vyšetrovateľov skoro vyrovnaný. V posledných 20 rokoch značne zosilnil dôraz na regióny. Už dávno väčšina príbehov nesúvisí s veľkými mestami ako Berlín, Mníchov, Hamburg, Frankfurt nad Mohanom alebo Kolín nad Rýnom, teraz sa vyšetruje aj v Göttingene, Weimare alebo v pohorí Schwarzwald.

Nevyšetruje sa len v Nemecku, ale v seriáli vystupujú aj komisári z Zürichu a Rakúska, lebo na natáčaní s nemeckou verejnoprávnou ARD spolupracujú aj švajčiarske a rakúske televízie SRF a ORF. V jednom z dielov nazvanom Heisse Grüsse aus Prag (Vrelé pozdravy z Prahy) zavedie pátranie lipského komisára tiež do českej metropoly.

Podobne ako charaktery postáv či miesta zločinov prešiel premenou aj jazyk. Zatiaľ čo predtým sa bežne využívalo miestnych dialektov, v novších dielach sa hovorí spisovnú nemčinou. Výnimkou ale bývajú časti natočené vo Švajčiarsku, Rakúsku a Bavorsku. Diely vo švajčiarskej nemčine sa navyše pre nemeckých a rakúskych divákov dabujú. Zaujímavosťou bol tiež jeden diel v dolnonemčine. Pre divákov z oblastí mimo severného Nemecka, pre ktorých je táto forma nemčiny ťažko zrozumiteľná, boli doplnené titulky.

debata chyba
Viac na túto tému: #výročie #Miesto činu #jubileá hviezd #Tatort

+ Dôležitý je aj spánok, nezabúdajte na kvalitu a dĺžku.
Nesnažte sa o všetkom rozhodovať sami, poraďte sa s...

+ Pravidelným cvičením môžete docieliť zdravý a vyrovnaný chrbát.
Neponižujte sa, ste lepší ako si myslíte,...