Pipi Dlhá Pančucha oslavuje! Ako dnes žije a vyzerá jej seriálová predstaviteľka?

Kniha Pipi Dlhá Pančucha prvýkrát vyšla 26. novembra 1945. O 20 rokov neskôr sa slávnou seriálovou Pipi stala herečka Inger Nilsson.

26.11.2020 00:00
Inger Nilssonová Pipi Dlhá Pančucha Foto:
Švédska herečka Inger Nilssonová ako Pipi Dlhá Pančucha.
debata (2)

Svetová literatúra pozná mnoho detských hrdinov a hrdiniek, ktoré si zamiloval celý svet. Jednou z nich je bezpochyby svojrázna švédska dievčinka Pipi, ktorej vdýchla život spisovateľka Astrid Lindgrenová. Jej slávna kniha Pipi Dlhá Pančucha prvýkrát vyšla 26. novembra 1945.

Príbehy o ryšavej rebelke začala Lindgren vymýšľať pre svoju chorú dcéru Karin. Knihu začala písať v roku 1944, rukopis venovala dcére k desiatym narodeninám. Pipi búrala vtedajšie zaužívané prístupy k detskej literatúre, opúšťala mentorstvo a zosmiešňovala výstrelky rodičovskej autority.

Copatá Pipi spí s nohami na vankúši, dokáže zodvihnúť kone, nemá veľkú úctu k dospelým a odmieta chodiť do školy. Keď sa objavila prvýkrát, spustili niektorí rodičia a učitelia kritiku v obave z ohrozenia morálky. Pipi totiž žije sama vo veľkom starom dome (vile vilôčke) len s opičiakom, pánom Nilssonom a koňom Alfredom. Svojim priateľom potom s obľubou rozpráva príbehy o exotických miestach, ktorá navštívila so svojím otcom – námorným kapitánom. Príbehy Pipi boli aj úspešne sfilmované.

Inger Nilsson v roku 2019 vo Viedni dostala... Foto: Profimedia
Inger Nilsson Inger Nilsson v roku 2019 vo Viedni dostala cenu Woman of the Year.

Najznámejší seriál podľa knižnej predlohy Lindgrenovej začal vznikať v roku 1969 v koprodukcii Švédska a Nemecka. Pre hlavnú rolu ryšavého dievčatka s veselou tvárou posiatou pehami si tvorcovia zvolili švédsku rodáčku Inger Nilssonovú – pred kamerami sa z nej stala skvelá Pipi Dlhá Pančucha. Inger Nilsson mala 8 rokov, keď sa postavila pred kamery. Seriál sa o pár rokov neskôr dostal aj k českým a slovenským divákom.

Inger Nilsson sa objavila ako hosť na letnej... Foto: Profimedia
Inger Nilsson Inger Nilsson sa objavila ako hosť na letnej párty v Berlíne v roku 2018.

V máji oslávila stále usmiata herečka 61 rokov. V roku 2019 si prevzala v našich susedov, vo Viedni, cenu „Woman of the Year“ v televíznej kategórii. A ako vníma slávnu rolu s odstupom desaťročí? Na otázku magzínu Bunte v roku 2018, či by sa pre rolu rozhodla opäť, bez zaváhania povedala: „Áno, robila by som to znovu. Tá rola ovplyvnila môj život skôr pozitívne ako negatívne.“

Inger Nilsson sa viac ako herectvu momentálne venuje speváckej kariére, vystupuje na pódiách po celej Škandinávii, v roku 2019 absolvovala niekoľko predvianočných koncertov. V roku 2007 sa objavila v seriáli nemeckej televízie ZDF s názvom Inšpektor a more.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Pipi dlhá pančucha #Inger Nilsson

+ Vyrovnaný jedálniček je kľúčom k dlhodobému šťastiu.
Nakupujete nadbytočne veľa potravín potom končí v...

+ Zdravé stravovanie prinesie spokojnosť a lepšie zdravie.
Trpezlivosť a dôkladnosť vás dovedú k vytúženým cieľom....