Dokáže zahrať zloduchov aj kladných hrdinov! Všestranný Ed Harris oslavuje 75

Americký herec Ed Harris, ktorý sa narodil 28. novembra 1945, nepatrí medzi najväčších hollywoodskych lámačov sŕdc ani najsilnejších superhrdinov.

28.11.2020 00:00
debata
Herec Ed Harris na premiére filmu The Face of... Foto: SITA/AP, Richard Shotwell
Herec Ed Harris na premiére filmu The Face of Love v roku 2014. Herec Ed Harris na premiére filmu The Face of Love v roku 2014.

Jeho tvár však diváci dobre poznajú, či už z rolí kladných hrdinov alebo zloduchov. Zaujal ako protivník Seana Conneryho a Nicolasa Caga v akčnej Skale, organizátor záchrany v Apolle 13 alebo v titulnej úlohe životopisnej drámy o americkom modernom maliarovi Jackson Pollockovi, ktorú aj sám režíroval.

Rodák z Englewood v štáte New Jersey na strednej škole vynikal v americkom futbale a čakalo sa, že urobí veľkú kariéru aj v univerzitnom športe. Mladý Ed v sebe však objavil herecký talent a vášeň pre divadlo a osud ho nakoniec zavial úplne iným smerom. Začínal na menších scénach, od 80. rokov minulého storočia dostával stále viac príležitosti aj pred televíznou kamerou a časom si ho všimol aj Hollywood. K prvým výraznejším rolám patrila tá v sci-fi Priepasť z roku 1989.

zväčšiť Herec Ed Harris ako arizonský senátor John... Foto: SITA/AP, Phil Caruso
Ed Harris Herec Ed Harris ako arizonský senátor John McCain a herečka Julianne Moore ako Sarah Palinová v televíznom filme z produkcie HBO Prezidentské voľby.

Okrem Skaly a Apolla 13 (za ktoré si vyslúžil okrem iného nomináciu na Oscara) sa preslávil aj rolou básnika umierajúceho na AIDS v Hodinách režiséra Stephena Daldryho z roku 2002. Zaujal tiež v americkom filme Nepriateľ pred bránami z roku 2001, kde stvárnil nemeckého majora Erwina Königa, protivníka legendárneho sovietskeho ostreľovača Vasilija Zajceva počas bojov o Stalingrad.

Zlatá soška od filmovej akadémie mu síce unikla, inak má ale na svojom konte množstvo cien, vrátane Zlatého glóbusu, ktorý dostal za úlohu senátora Johna McCaina v televíznom filme Prezidentské voľby (2012). Najnovšie hral Harris v pokračovaní leteckého Top Gunu, ktorého uvedenie posunula pandémie koronavírusu na budúci rok.

debata chyba
Viac na túto tému: #kariéra #rola #Ed Harris #jubileá hviezd

+ Deň stvorený na očistu vášho tela, zvýšte príjem tekutín a nejedzte.
Efektívne manažovanie času vám ušetrí stres...

+ Prechladli ste, nerobte paniku, nepotrvá to dlhšie ako dva dni a budete fit.
Nakúpte veľa zeleniny a...