Fešák s hereckým talentom v génoch! Gyllenhaal oslavuje 40, stihol už toho dosť

Narodiť sa do umeleckej rodiny je veľmi často prísľubom na vlastnú umeleckú kariéru. A v prípade súrodencov Gyllenhaalovcov sa to určite naplnilo. Mladší z nich, herec Jake Gyllenhaal oslavuje okrúhle jubileum.

19.12.2020 13:50
debata
Herec Jake Gyllenhaal na premiére filmu... Foto: SITA/AP
Jake Gyllenhaal Herec Jake Gyllenhaal na premiére filmu "Wildlife" v New Yorku.

Syn režiséra Stephena Gyllenhaala a scenáristky Naomi Fonerovej sa narodil 19. decembra 1980 v Los Angeles. Odmalička ho obklopovali ľudia z umeleckej brandže a neplatilo to len pre jeho rodičov. Krstným otcom sympatického Jakea bol slávny Paul Newmann a za krstnú mamu jeho rodičia zase vybrali herečku Jamie Lee Curtisovú. Jeho sestrou je herečka Maggie Gyllenhaal.

S kariérou pred kamerami začal už ako dieťa, keď sa ako jedenásťročný objavil vo filme City Slickers a následne ho obsadil do svojich dvoch filmov aj jeho otec. Skutočný zlom však prišiel až v roku 2001 s dnes už kultovou snímkou Donnie Darko, ktorá v tom čase už neprehliadnuteľný talent a mladého fešáka umiestnila na radar hollywoodskych producentov.

Herec Jake Gyllenhaal na premiére filmu...
 Jake Gyllenhaal ako  Billy Hope vo filme...
+6Herec Jake Gyllenhaal.

Komerčný úspech hercovi priniesol film Deň po od Rolanda Emmericha, v ktorom na pozadí typickej katastrofickej story mohol Jake Gyllenhaal predviesť časť talentu, no najmä sympatickú tvár, ktorá z neho urobil idol dievčat. Veľkým prekvapením potom bolo, že hneď o rok neskôr sa herec nezľakol postavy homosexuálneho kovboja vo filme Skrotená hora, kde si zahral aj s nemenej talentovaným, dnes už zosnulým Heathom Ledgerom.

Dodnes si mnohí filmoví fanúšikovia myslia, že dvojica hercov bola neprávom ukrátená o sošku Oscara za svoje výkony, každopádne však nomináciu získali obaja a Gyllenhaal si za tento výkon domov odniesol aspoň cenu BAFTA.

Herec Jake Gyllenhaal v roku 2004 nakrútil film... Foto: 20th Century Fox
Jake Gyllenhaal - filmové premeny Herec Jake Gyllenhaal v roku 2004 nakrútil film Deň po tom. Jeho študentský look.

Svoju variabilitu predviedol vo filmoch rozličných žánrov, ale aj rozpočtov. Gyllenhaal sa nezľakol hollywoodskych megaprodukcií ako napríklad Princ z Perzie: Piesky času, no o niečo viac rezonoval výkonmi v snímkach ako Mariňák, Zdrojový kód Nightcrawler či Zodiac. V zozname jeho úloh sú aj tie vo filmoch Okja, Stronger či Nočné tvory. Naposledy mohli diváci vidieť Gyllenhaala ako zloducha Mysteria v komiksovom príbehu o Spider-Manovi. Popri filme sa Gyllenhaal venuje s nadšením aj divadelnému herectvu.

Okrem hereckej kariéry pútal čerstvý štyridsiatnik vždy pozornosť aj svojím vzhľadom. V minulosti ho magazín People zaradil medzi najkrajších mužov planéty a dokonca získal titul „najsexi starého mládenca“. Titul starý mládenec mu pritom stále patrí, keďže Gyllenhaal sa zatiaľ neoženil. K jeho najznámejším vzťahom patrí ten s kolegyňou Kirsten Dunstovou, ktorý trval vyše dva roky. Románik mal aj s Taylor Swiftovou. Momentálne tvorí pár s francúzskou modelkou Jeanne Cadieuovou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #herectvo #Jake Gyllenhaal #štyridsať #fešák #jubileá hviezd

+ Nezabúdajte na hydratáciu vášho tela, potrebuje to.
Nespáľte sa na vlastných chybách, poučte sa z chýb ľudí...

+ Nepodliehajte panike, všetko sa čoskoro vráti do normálnych koľají.
Prehodnoťte svoj postoj a začnite na sebe...