Joffrey de Peyrac a Angelika! Spaľujúca láska pre divákov, celoživotné prekliatie pre hercov

Vo štvrtok obletela svet smutná správa. Vo veku 93 rokov zomrel francúzsky režisér a herec Robert Hossein.

01.01.2021 00:00
Robert Hossein a  Michèle Mercier Foto:
Robert Hossein a Michèle Mercier vo filme Angelika, markíza anjelov.
debata (1)

Preslávila ho rola grófa Joffreya de Peyrac vo filmoch o Angelike. Podľa jeho tretej manželky Candice Patouovej zomrel Hossein vo štvrtok ráno v nemocnici, kde bol hospitalizovaný kvôli „problémom s dýchaním“. Ako však informoval francúzsky server Le Point, herec skonal v nemocnici na COVID-19. 93. narodeniny oslávil iba v stredu.

Pre divákov zostáva Robert Hossein navždy spätý s rolou tajomného grófa de Peyrac zo známej série o vášnivej, odvážnej a krásnej Angelike. Tú pred kamerami stvárnila Michele Mercier. Filmová romanca, ktorá dodnes priťahuje divákov k obrazovke, bola natočená podľa knižnej ságy spisovateľov Anny a Serga Golonovcov.

"Prežil som päť rokov len s Angelikou. Bolo to šialené. Stratil som svoju totožnosť. Ako povedala moja žena, môžeš natočiť napríklad sto filmov, ale na tvojom hrobe bude len busta Peyraca aj s jeho jazvou,“ povedal Hossein pred rokmi k svojej najslávnejšej úlohe. Po natočení tejto série pritom radikálne zmenil svoj život. Ako filmová hviezda všetko nechal tak a odišiel hrať divadlo do francúzskeho mesta Remeš 3000 za frankov mesačne. Neskôr sa do rodného Paríža vrátil, šéfoval napríklad divadlu Marigny.

Omar Sharif (vpravo) a  Robert Hossein na... Foto: SITA/AP, Jacques Brinon
Omar Sharif, Robert Hossein Omar Sharif (vpravo) a Robert Hossein na archívnej snímke z roku 2012.

K slovenským a českým divákom sa prvý diel filmu dostal v roku 1968, štyri roky po jeho premiére vo Francúzsku. Pod úspech snímky sa v tom čase bezpochyby podpísal aj skvelý český dabing, hlavným hrdinom prepožičali hlasy Libuše Švormová a Josef Langmiler.

Posledný z 5-dielnej série filmov, Angelika a sultán, sa k divákom vo Francúzsku dostal v roku 1968. O podmanivú hudbu sa postaral francúzsky skladateľ Michel Magne, v jednotlivých dieloch sa predviedli aj slávne tváre filmu ako Jean Rochefort či Jean-Louis Trintignant. Zaujímavosťou je, že Mercier nebola prvou voľbou producentov, v hľadáčiku mali iné slávne krásky tej doby – Brigitte Bardot, Annette Stroyberg, Catherine Deneuve a dokonca aj Jane Fondovú. Ich zaneprázdnenosť aj odmietnutie úlohy napokon rolu prihrali Mercierovej.

Monacká princezná Stephanie (vpravo), Robert... Foto: SITA/AP, Stephane Danna
Monaco Circus Festival Monacká princezná Stephanie (vpravo), Robert Hossein a jeho manželka Candice Patou (vľavo) v roku 2009 v Monaku.

S rolou Angeliky je Michele Mercier spätá už navždy, na obdobie po slávnej sérii však nemá najlepšie spomienky ani ona. "Po Angelike prichádzali samé porážky, nedarilo sa mi v osobnom živote ani v práci. Keď som sa vrátila z krátkeho a neúspešného pobytu v USA, dostávala som ponuky väčšinou len v pornofilmoch,“ spomínala často v rozhovoroch Mercier, rodáčka z Nice, ktorá 1. januára oslavuje 82 rokov. Pred kamery sa v úlohe krásnej markízy prvý raz postavila ako 24-ročná.

Michele Mercier (78) a návrhár Patrice Papa na... Foto: Profimedia
Michele Mercier Michele Mercier (78) a návrhár Patrice Papa na snímke z roku 2015.

Nositeľ rádu Čestnej légie, Hossein, bol tri razy ženatý. V 50. rokoch bola jeho prvou manželkou slávna herečka Marina Vlady, s ktorou má herec dvoch synov. Nasledovalo krátke, 2-ročné manželstvo so scenáristkou Caroline Eliacheff. Od roku 1974 žil v treťom manželstve s francúzskou herečkou Candice Patou. Hossein je otcom štyroch synov – Pierra, Igora, Nicholasa (stal sa rabínom) a Juliena.

Monacká princezná Stephanie (vpravo), Robert...
Robert Hossein (2. vpravo) a Jean-Paul Belmondo...
+2Omar Sharif (vpravo) a  Robert Hossein na...

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Robert Hossein #Michele Mercier

+ Flexibilita a prispôsobivosť vám otvoria nové cesty.
Momentálne nemíňajte peniaze na veci, ktoré nepotrebujete....

+ Dávajte si pozor na svoje zdravie, nepodceňujte to.
Vaše úsilie bude čoskoro ocenené, vytrvajte....