40 rokov od premiéry komédie Vrchní, prchni! Aká by bola bez Abrháma? Jeho rolu mal hrať iný herec, ale...

Hoci Josef Abrhám (81) vytvoril množstvo vážnych a komických rolí, vďaka ktorým sa stal hereckou legendou, diváci si ho spájajú najmä s postavou čašníka v komédii Vrchní, prchni!

15.01.2021 00:00
Josef Abrhám Foto:
Ako nezabudnuteľný podvodník Dalibor Vrána v komédii Vrchní, prchni!.
debata (19)

Dnes už kultová komédia Vrchní, prchni! sa k divákom dostala začiatkom roka 1981. Zožala obrovský úspech a teší sa z neho dodnes – aj po štyroch desaťročiach. Pod jej divácku obľúbenosť sa bezpochyby podpísali aj jej predstavitelia – Libuše Šafránková, Zdeněk Svěrák, Eliška Balzerová, Jiří Kodet, Dagmar Patrasová či Karel Augusta. Hlavným hrdinom komédie sa však stal Josef Abrhám, ktorý si falošného vrchného zahral ako 41-ročný. A jeho filmovú manželku stvárnila zbožňovaná česká herečka Libuše Šafránková, ktorá už v tej dobe bola Abrhámovou manželkou aj v skutočnom živote.

Hoci Josef Abrhám (81) vytvoril množstvo vážnych a komických rolí, vďaka ktorým sa stal hereckou legendou, diváci si ho spájajú najmä s postavou čašníka v komédii Vrchní prchni!, ktorá vznikla podľa scenára Zdeňka Svěráka a v réžii Ladislava Smoljaka. Pritom nechýbalo veľa a komédia by priniesla slávu inému českému hercovi.

Český herec Josef Abrhám. Foto: SITA, TomᚠSomr
Josef Abrhám Český herec Josef Abrhám.

Úloha falošného vrchného Dalibora Vránu mala pripadnúť hercovi Petrovi Nárožnému (82). O scenár k filmu sa postaral Zdeněk Svěrák a ten písal rolu pre Nárožného. Proti jeho obsadeniu do filmu bol však režisér snímky, Ladislav Smoljak. „Nárožný vtedy vystupoval v trojici so Šimkom a Sobotom v úlohách, ako sám hovoril, blbých nervákov. Ja som mal o Daliborovi Vránovi úplne inú predstavu, ktorú spĺňal iba Josef Abrhám. Nechcel som humor na prvý pohľad, chcel som činoherca, ktorý tam ten vtip dostane jemnejšie,“ zaspomínal si Smoljak pre televíziu Prima.

Petr Nárožný na archívnej snímke. Foto: Profimedia
Petr Nárožný Petr Nárožný na archívnej snímke.

Rozdielna predstava o hlavnom hrdinovi vniesla medzi tvorcov niekoľko ostrých hádok, napokon to však bol práve Svěrák, ktorý režisérovi ustúpil. Bez podmienky to však nebolo – Svěrák trval na tom, že zlú správu oznámi Nárožnému práve Smoljak. Tak sa aj stalo a ako uviedli obaja tvorcovia legendárnej komédie, bol to počas nakrúcania filmu ich jediný spor.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Josef Abrhám #Vrchní #prchni!

+ Nebojte sa budúcnosti, budujete si ju predsa sami.
Nerobte všetko len pre peniaze, robte to preto, lebo chcete....

+ Začnite si dávať na tvár menej, začne dýchať a bude vyzerať krajšie.
Nemeškajte na stretnutia, kolegovia sú o...