JOJ-ka mala Uhorčíka, RTVS prinesie Jánošíka! Ktorého známeho herca zavesili na hák?

Pred pár týždňami sa veľkej pozornosti aj obľube tešil projekt Uhorčík na obrazovke TV JOJ. Z trochu iného súdka však je príbeh o najslávnejšom slovenskom zbojníkovi, ktorý na obrazovky prinesie verejnoprávna televízia.

17.01.2021 00:00
Herec Juraj Bača ako Juraj Jánošík v dokusérii... Foto:
Herec Juraj Bača ako Juraj Jánošík v dokusérii RTVS Slovenský panteón.
debata (1)

RTVS v rámci série Slovenský panteón prináša portréty známych Slovákov a osobností histórie, pričom ich príbehy sú spracované žánrom dokudrámy. Rad prišiel aj na Juraja Jánošíka, jednu z najväčších legiend slovenskej histórie.

Ako skutočný ľudový hrdina sa zapísal do legiend, piesní a príbehov. Stačilo mu len 25 rokov života, aby sa stal symbolom, ktorý sa navždy vryl do pamäti celého národa. Ale čo o ňom naozaj vieme? Kde sa narodil? Ako vyzeral? A aký v skutočnosti bol? Jeho životný príbeh má dnes dve verzie. Tú prvú môžeme sledovať vďaka historickým zápisom a dokumentom. Tú druhú prostredníctvom legiend a povestí. Obe sa začali písať približne v roku 1688.

Herci Štefan Chrappa (vľavo) a Juraj Bača ako...
Herec Juraj Bača ako Juraj Jánošík v dokusérii...
+3Herec Juraj Bača ako Juraj Jánošík v dokusérii...

V cykle Slovenský panteón si postavu Jánošíka zahral známy slovenský herec Juraj Bača. „Nakrúcanie som si neskutočne užil. Točili sme v historických kostýmoch a prevažne v zime. Do pamäti sa mi najviac vryla scéna, keď Jánošíka viedli na popravu. Tú sme točili v lesoch nad Liptovským Mikulášom. Vonku bolo mínus 20 stupňov, celý štáb bol naobliekaný v hrubých zateplených vetrovkách so zimnou obuvou a mňa viedli v rozopnutej plátenej košeli, plátených nohaviciach a bosého po kolenách v snehu a ešte ma aj zavesili na hák,“ zaspomínal si na náročnú výrobu herec Juraj Bača.

Dokudrámou bude divákov tradične sprevádzať hlas Dušana Jamricha a moderátorské vstupy Štefana Chrappu. Zaujímavé informácie prinesú aj historička SAV Mgr. Diana Duchoňová, PhD. a literárny historik Peter Cabadaj. Hrané scény epizódy Slovenského panteónu, ktorú odvysiela RTVS v nedeľu večer, tvorcovia nakrúcali aj v Terchovej, Liptovskom Mikuláši, na Trenčianskom hrade, či v lesoch pri Lozorne.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Legenda #Juraj Jánošík #Juraj Bača #Slovenský panteón

+ Zamyslite sa nad momentálnou situáciou a správajte sa podľa nej.
Uzavretie významného obchodu zlepší vašu...

+ Každý deň môže byť krásny, otázkou len je, ako sa k tomu postavíte.
Nie je všetko jednoduché, ak chcete niečo...