Maciuchovú preslávila rola podvádzanej manželky primára Blažeja! Divácke reakcie boli vyhrotené

Herečka Hana Maciuchová sa úlohy v seriáli Nemocnica na okraji mesta zhostila ako 32-ročná.

27.01.2021 13:30
debata (14)

V utorok prehrala svoj boj s ťažkou chorobou Hana Maciuchová. 75-ročná česká herečka mala na svojom konte desiatky filmových aj seriálových rolí. Diváci ju majú bezpochyby stále v pamäti aj vďaka kultovému seriálu z konca 70-tych rokov, Nemocnica na okraji mesta.

Hana Maciuchová v seriáli Nemocnica na okraji... Foto: RTVS
Hana Maciuchová Hana Maciuchová v seriáli Nemocnica na okraji mesta.

Hana Maciuchová roky patrila k najvýraznejším hereckým hviezdam v Česku. Keď sa zhostila úlohy podvádzanej manželky doktora Blažeja, mala 32 rokov. Žiadnou neznámou herečkou nebola, za sebou mala úlohy v obľúbených seriáloch. Ako Anča sa predviedla v Krkonošských rozprávkach, zahrala si v obľúbených Chalupároch s Jiřím Sovákom a Josefom Kemrom a takisto výraznú rolu Olinky v seriáli Žena za pultom.

Kultový seriál Nemocnica na okraji mesta, z pera Jaroslava Dietla, sa na obrazovky niekdajšieho Československa dostal v roku 1977 a bol nabitý hviezdami ako Ladislav Chudík, Josef Abrhám, Miloš Kopecký, Iva Janžurová, Stella Zázvorková… Ako režisér sa na seriáli podieľal Jaroslav Dudek.

Pred kamerami miešali karty aj ženské predstaviteľky – vtedy ešte neveľmi známa herečka Eliška Balzerová ako doktorka Čeňková, Hana Maciuchová ako manželka doktora Blažeja (Josef Abrhám) či Andrea Čunderlíková ako Blažejova milenka, krásna sestrička Ina.

Pre Český rozhlas si Maciuchová v minulosti zaspomínala na obdobie slávneho seriálu aj takto: „Bolo pre mňa tak zaujímavé túto rolu hrať, lebo som dostávala aj rôzne zvláštne reakcie od divákov. Boli veľmi vyhrotené. Niekto mi napríklad napísal: ‚Zoberte svoje deti, kufor a odíďte od toho ku … ka.‘ Iní mi písali: ‚Ako môžeš komplikovať život takému úžasnému lekárovi? Vypadni‘.“

Inšpiráciu pre svoju rolu pani Blažejovej nijako špeciálne herečka hľadať nemusela, ako prezradila v rozhovore pre idnes.cz v roku 2016. „Osobná pozícia Blažejovej, ženy šarmantného muža so širokým srdcom, nebola taká výnimočná, aby som musela inšpiráciu hľadať.“ Ako ešte povedala, seriál si naposledy pozrela v roku 2015. „Pár častí som si pozrela ako pamätník a zdalo sa mi, že seriál nakrútený v roku 1977 nezostarol.“

Herečka Hana Maciuchová na zábere zo seriálu... Foto: Česká televize
Hana Maciuchová Herečka Hana Maciuchová na zábere zo seriálu Nemocnica na okraji mesta: Osudy po rokoch
Maciuchová sa vrátila aj do pokračovaní seriálu – v roku 2003 do Nemocnice na okraji mesta po dvadsiatich rokoch, pod ktorú sa ako režisér podpísal Hynek Bočan. Toto pokračovanie si však vyslúžilo skôr kritiku divákov, ako nadšené prijatie. Lepšie reakcie mala u divákov séria Nemocnice na okraji mesta – nové osudy z roku 2008, pod ktorú sa podpísal režisér Viktor Polesný. „V medzičase, keď sa potom dotáčali ďalšie diely podľa scenára Lucie Konášovej a v réžii Viktora Polesného, ma vyslovene tešila nová možnosť rozohrať ďalšie variácie životných eskapád Blažejov rodiny,“ opísala Maciuchová pre idnes.cz návrat do svojej úlohy po rokoch.

Hanu Maciuchovú, ktorá zomrela vo veku 75 rokov, sme ešte v roku 2018 mohli vidieť vo filme Otcova volga režiséra Jiřího Vejdělka, kde si zahrala aj jej kolegňa z Nemocnice na okraji mesta, Eliška Balzerová (71).

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemocnica na okraji mesta #Hana Maciuchová

+ Hydratujte svoje telo, momentálne to potrebuje stále viac a viac.
Nechváľte sa, mohlo by vám to skôr ublížiť ako...

+ Dajte prednosť varenej strave, na rýchle občerstvenie zabudnite.
Nemusíte byť dobrý vo všetkom, každý je dobrý v...