Komédiu Jak vytrhnout velrybě stoličku dodnes milujeme! Aj vďaka oslávenkyni Jane Preissovej

Česká herečka Jana Preissová patrila k žiarivým hviezdam 70-tych a 80-tych rokov.

07.02.2021 13:30
debata (4)

Na obrazovke sa objavovala aj po roku 1989, i keď televíznych či filmových rolí bolo výrazne menej. V roku 2019 sa po dlhoročnej prestávke objavila na filmovom plátne, keď si zahrala v komédii Ženská na vrchole. Pred kamerami sa predviedla ako matka hlavnej filmovej hrdinky Heleny v podaní Anny Polívkovej. Sympatická herečka sa ukázala aj na pražskej premiére snímky. 7. februára oslavuje Jana Preissová, rodáčka z Plzne, 73. narodeniny.

Jana Preissová na premiére komédie Ženská na... Foto: Profimedia
Jana Preissová Jana Preissová na premiére komédie Ženská na vrchole (2019).

Preissová sa pred kamery postavila koncom 60-tych rokov, v roku 1969 si zahrala vo filme Jiřího Menzela Rozmarné léto. Naplno však zažiarila začiatkom rokov sedemdesiatych, bola súčasťou mnohých televíznych rozprávok aj filmov. V roku 1977 sa ako 29-ročná stala filmovou mamou školáka Vaška v komédii Jak vytrhnout velrybě stoličku. Film režisérky Marie Poledňákovej zaznamenal ohromný divácky úspech, o ktorý sa zaslúžil nielen skvelý scenár, ale aj hlavní hrdinovia – Tomáš Holý, František Němec, Vlastimil Harapes, Jana Dítětová a Jana Preissová. Príbeh malého Vaška, ktorý úporne túži po oteckovi, rozosmieva divákov pred obrazovkami dodnes a pre mnohých je herečka Jana Preissová navždy spojená práve s touto rolou.

Už o rok po premiére komédie vzniklo jej rovnako úspešné pokračovanie s názvom Jak dostat tatínka do polepšovny, v ktorom hereckú zostavu rozšírili Josef Karlík, Petr Nárožný, Luděk Sobota či Bronislav Poloczek. Ale „košom“ nedala herečka ani seriálovým rolám, diváci ju videli v seriáloch ako My všichni školou povinní (1984), Synové a dcery Jakuba skláře (1985) či Náhrdelník (1992).

Jana  Preissová v roku 1978 v komédii Jak... Foto: Česká televize/CSFD
Jana Preissová Jana Preissová v roku 1978 v komédii Jak dostat tatínka do polepšovny.

Už počas štúdia na DAMU sa spoznala s hercom Viktorom Preissom, s ktorým sa ešte pred skončením školy, v roku 1969, vzali. Manželmi sú dodnes, z ich vzťahu pochádzajú dvaja synovia, Jan a Martin.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Jana Preissová #Jak vytrhnout velrybě stoličku #Tomáš Hollý

+ Ak potrebujete vyšetriť zrak nemali by ste dlho čakať.
Nesnažte sa potopiť svojich kolegov, práve naopak,...

+ Začnete s pestovaním vlastných plodín a určite vám budú chutiť viac.
Nebuďte príliš nervózny, všetko zvládnete...