Jana Kirschner o skladbe k Slovanom: Dlhé mesiace nič a potom to prišlo...

V marci bude mať na televíznych obrazovkách premiéru seriál Slovania, už niekoľko týždňov môžu slovenskí poslucháči počúvať aj titulnú skladbu.

02.03.2021 10:00
debata
Speváčka Jana Kirschner. Foto: Peter Frolo
Speváčka Jana Kirschner. Speváčka Jana Kirschner.

Pieseň Láska neumiera k seriálu, ktorý je dvanásťdielnym historicko-dobrodružným dielom inšpirovaným slovanskou mytológiou, zložila Jana Kirschner s partnerom Eddiem Stevensom. Text napísala speváčka, ktorá ju interpretuje so Štefanom Štecom.

„Je pravdou, že už mám za sebou písanie piesní pre niekoľko filmov, či už to bola pesnička Pokoj v duši, Dunaj aj pieseň k filmu Deti. Potom je to aj niekoľko seriálových vecí, ale pre deti. Teraz prišla takáto veľká historická téma. Vôbec som si to nevedela predstaviť, bola to ohromná zodpovednosť, ktorú som cítila na svojich ramenách. Jediné, čo som v jednom okamihu pochopila, že je úplne jedno, čo to je, ako to je, koľko ľudí za tým stojí. Dôležité je, aby to bol dobrý song. Dúfam, že túto úlohu som splnila,“ uviedla speváčka a skladateľka.

Kirschner sa pri svojej tvorbe podpisuje nielen pod autorstvo hudby, ale aj pod texty piesní. „Niektoré texty sa rodia veľmi spontánne a už sa v tom človek nemusí vŕtať, nič upravovať, je to tam na prvú. Niektoré témy sú niekedy trocha vzdialené a človek sa na ne musí pripraviť, dlhé miesiace okolo nich chodiť a nakoniec – ako aj pri tejto pesničke sa text napíše za niekoľko hodín a minút. Ale cesta k textu je oveľa dlhšia,“ hovorí speváčka.

„Napríklad pesnička Pokoj v duši bol asi ročný proces, kým som sa do toho dostala, pritlačil ma k tomu až ukrutný deadline, aby som to urobila. Odovzdala som to päť minút po dvanástej, ale napísala som to. Pamätám si, že ma na balkóne na Dlhých dieloch zrazu osvietilo. Boli asi štyri hodiny ráno, videla som Čierny Balog a napísala som to potom asi za dvadsať minút. Toto bol podobný prípad, kedy dlhé mesiace nič, a potom za jedno popoludnie som napísala celý text,“ dodala Kirschner, ktorá okrem skladby k filmu Pokoj v duši (2009) zložila napríklad aj titulnú pieseň k filmu Deti (2014) či skladbu Dunaj k filmu Ostrým nožom (2019).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #seriál #pieseň #Jana Kirschner #titulná pieseň #Slovania

+ Nebojte sa budúcnosti, budujete si ju predsa sami.
Nerobte všetko len pre peniaze, robte to preto, lebo chcete....

+ Myslite hlavne na seba, doteraz ste mysleli na ostatných.
Pokiaľ niečo potrebujete, nečakáte na zľavy a...