Tlučkovej verný partner, Frasierov hlas aj komediálny talent: Topoľský oslávil 60!

Účinkoval v mnohých seriáloch a filmoch, no je aj divadelným a dabingovým hercom. Popularita jubilanta Pavla Topoľského, ktorý v nedeľu oslávil okrúhlu šesťdesiatku, sa spája najmä a jeho komediálnym talentom.

15.03.2021 14:02
debata
Herec Pavol Topoľský. Foto: Markíza
herec Pavol Topoľský Herec Pavol Topoľský.

Skúsenosť s herectvom mal ešte ako dieťa, kedy úspešne vyhral kasting do hlavnej detskej úlohy. V minulosti sa chcel stať pilotom či rušňovodičom, neskôr ho zaujímala medicína a napokon ho zlákala kariéra umelca. Pavol Topoľský sa narodil v Bratislave 14. marca 1961. Je absolventom Vysokej školy múzických umení, študoval u ročníkového vedúceho Mikuláša Hubu. Po štúdiu nastúpil do činohry Novej scény v Bratislave.

Medzi najznámejšie muzikály, v ktorých účinkoval, patria Na skle maľované (postava Rozprávača, 2005), West Side Story (poručík Schrank, 2008), ďalej muzikál vytvorený z hitov skupiny Elán Ôsmy svetadiel (Otec, 2011) alebo Cigáni idú do neba (Nemčo Nur, 2012). Z novších inscenácií možno spomenúť známu operetu Franza Lehára Veselá vdova, Cyrano z predmestia či Rozum a cit. Hosťoval aj na ďalších bratislavských scénach, napríklad v Štúdiu L+S, Heineken Tower Stage či v divadle West.

zväčšiť Zuzana Tlučková a Pavol Topoľský v komédii... Foto: Ctibor Bachratý
Zuzana Tlučková a Pavol Topoľský Zuzana Tlučková a Pavol Topoľský v komédii Opačné pohlavie.

Topoľský sa už vo veľmi mladom veku sa objavoval aj pred kamerami. Prvýkrát si zahral v roku 1972 v trojdielnom detektívnom cykle pre deti Kufor plný zlata, Tuba plná peny a Klietka plná vtákov. V trilógii, ktorú režíroval známy tvorca detských filmov Radim Cvrček, sa Topoľský stretol s českými i slovenskými hereckými hviezdami, ako boli František Zvarík, František Filipovský, Peter Debnár či František Dibarbora.

Diváci si ho môžu pamätať aj z trojdielneho televízneho filmu Anička Jurkovičová, seriálu na motíve historického románu Hany Zelinovej Alžbetin dvor či filmu Chodník cez Dunaj o dvojici kamarátov, ktorí sa počas druhej svetovej vojny snažia utiecť pred gestapom do zahraničia. Objavil sa tiež v komédii Tankový prapor alebo vojnovej dráme Nedodržaný sľub.

zväčšiť Herec Pavol Topoľský s deťmi na premiére filmu... Foto: cinemart
Pavol Topoľský Herec Pavol Topoľský s deťmi na premiére filmu Trollovia.

Nielen na divadelných doskách, ale aj v seriáloch často tvorí pár so Zuzanou Tlučkovou. V sitcome Priateľky (2008) si po jej boku zahral telocvikára Pavla Škvarku, pokračoval v seriáli Kutyl s.r.o. ako kamionista Gustáv Goliáš (2008) a znovu sa dali pred kamerami dohromady aj v seriáli Panelák (2008), kde sa predstavil ako údržbár Jozef Cinege.

Topoľský je aj úspešným dabingovým hercom. Vo filmoch prepožičal hlas napríklad Jackovi Nicholsonovi či Eddiemu Murphymu. Daboval Cliffa Barnesa v kultovom americkom seriáli Dallas aj rozhlasového psychiatra zo seriálu Frasier. Spolu s Janou Hubinskou bol Topoľský aj tvárou reklamy jednej zo slovenských bánk. Niektorí ľudia ho v tomto období dokonca na ulici zastavovali a žiadali o úver.

Kolegovia zo šou Tvoja tvár znie povedome Pavol... Foto: TV Markíza
Pavol Topoľský (vľavo) a Rastislav Sokol Kolegovia zo šou Tvoja tvár znie povedome Pavol Topoľský (vľavo) a Rastislav Sokol.

V súčasnosti hrá v seriáli Oteckovia postavu svojrázneho dedka, ktorý sa stal súčasťou rodiny Bielikovcov, diváci ho tiež môžu vidieť v seriáli Hniezdo.

Pavol Topoľský je členom futbalového tímu MUFUZA (Mužstva futbalových zázrakov), ktorý tvoria známi herci, moderátori a osobnosti s chuťou športovať. Herec je otcom štyroch dcér a je ženatý po tretíkrát. Jeho manželkou je tanečníčka a kolegyňa z divadla Viera Bieliková.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kariéra #film #dabing #Zuzana Tlučková #Pavoľ Topoľský #jubileá hviezd

+ Pravidelným cvičením môžete docieliť zdravý a vyrovnaný chrbát.
Neponižujte sa, ste lepší ako si myslíte,...

+ Nebojte sa, čo má prísť príde, ale môžete tomu aj dopomôcť.
Nenechajte nikoho aby si z vás robil srandu, alebo...