Oslavuje 70! Kurt Russell si zažil veľké úspechy, ale aj hollywoodsku priemernosť

Americký herec Kurt Russell, ktorý v týchto dňoch jubiluje, sa preslávil predovšetkým rolami drsných chlapov v akčných filmoch.

17.03.2021 00:00
debata
Herec Kurt Russell. Foto: SITA/AP, Jordan Strauss
Kurt Russell Herec Kurt Russell.

Značnú popularitu mu priniesla napríklad temná snímka Útek z New Yorku, sci-fi horor Vec alebo dobrodružne a kriminálne ladené komédia Veľké problémy v Malej Číne a Tango & Cash.

Russell sa narodil 17. marca 1951, v Springfielde v štáte Massachusetts do rodiny bývalého baseballového hráča a príležitostného herca Binga Russella. Na začiatku 70. rokov sa profesionálne venoval baseballu. Po zranení ale športovanie zanechal a plne sa začal venovať herectvu, ku ktorému pričuchol už ako dieťa.

Kurt Russell vo filme Oheň
Kurt Russell vo filme Grindhouse: Auto zabijak
+7Herečka Goldie Hawn a jej manžel - herec Kurt...

Jeho herecká kariéra bola značne rozkolísaná. V 80. rokoch bodoval, keď nakrútil Útek z New Yorku či Tango & Cash so Sylvestrom Stallonem. Bol tiež nominovaný na Zlatý glóbus za rolu vo filme Silkwoodová (1983), v ktorom sekundoval Meryl Streepovej.

Goldie Hawn, Kate Hudson a Kurt Russell v roku... Foto: SITA/AP, Matt Sayles
kate hudson Goldie Hawn, Kate Hudson a Kurt Russell v roku 2014.

Rad jeho ďalších filmov však potom príliš nezaujal. K úspešnejším patrí napríklad dráma Rona Howarda Oheň (1991), v roku 1993 zažiaril vo westerne Tombstone a o rok neskôr sa objavil v slávnom sci-fi hite Rolanda Emmericha Hviezdna brána.

V posledných rokoch zaujal divákov v novej verzii katastrofického príbehu Poseidon (2006), zahral si aj v snímke Quentina Tarantina Osem hrozných (2015) alebo v dvoch dieloch série Rýchlo a zbesilo.

Russell je rozvedený, s bývalou manželkou, herečkou Season Hubleyovou má syna Bostona. Od roku 1983 je jeho partnerkou herečka Goldie Hawn, s ktorou má syna Wyatta.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kariéra #film #úspech #Goldie Hawn #Kurt Russell #jubileá hviezd

+ Nezaoberajte sa neustále rozprávaním o cvičení, začnite konať.
Buďte viac produktívny a robte niečo preto aby...

+ Ak budete skutočne chcieť, všetko vám pôjde tak ako v predstavách.
Nenechajte aby za vás prácu robil niekto iný;...