Ako nezbedníka Vaška ho milujú generácie divákov! Pripomeňte si úlohy detskej hviezdy, Tomáša Holého

Tomáš Holý nás vďaka jeho slávnym úlohám rozosmieva dodnes. Detský herec, ktorý tragicky zahynul ako 21-ročný, by v stredu, 17. marca, oslavoval 53 rokov.

17.03.2021 12:00
debata (5)

Televíznym divákom, v Čechách aj na Slovensku, je meno herca Tomáša Holého dobre známe dodnes. V roku 1977 sa ako malý detský herec, len 9-ročný, predviedol v úlohe školáka Vaška v komédii Jak vytrhnout velrybě stoličku.

Film režisérky Marie Poledňákovej zaznamenal ohromný divácky úspech, o ktorý sa zaslúžil nielen skvelý scenár, ale bezpochyby aj hlavní hrdinovia – Tomáš Holý, Jana Preissovová a František Němec. Príbeh nezbedníka Vaška, ktorý úporne túži po oteckovi, rozosmieva divákov pred obrazovkami dodnes. Pre rolu malého šibala si tvorcovia nemohli vybrať lepšie, na konkurze „porazil“ ďalších 140 malých hercov.

Tomáš Holý a  Jana Brejchová vo filme  Na... Foto: Profimedia
Tomáš Holý Tomáš Holý a Jana Brejchová vo filme Na pytlácké stezce (1979).

Holý sa k úlohe vrátil aj o rok neskôr, kedy sa nakrúcalo pokračovanie filmu – Jak dostat tatínka do polepšovny, v ktorom hereckú zostavu ešte rozšírili Josef Karlík, Petr Nárožný, Luděk Sobota či Bronislav Poloczek. Ako Vašek opäť zažiaril.

Ešte skôr, než sa ukázal pred kamerami Poledňákovej filmov, si zahral epizódnu rolu v komédii Oldřicha Lipského – Marečku, podejte mi pero! (1976). Išlo o malú úlohu žiaka v škole, pred kamerou prišiel vtedy do styku s roztržitým profesorom predvádzajúcim pokus, ktorého stvárňoval František Filipovský. Aj v tejto malej úlohe dokázal Holý rozosmiať diváka.

V roku 1978 si po boku Gustáva Valacha zahral vo filme Pod Jazvečou skalou – príbeh zobrazoval dobrodružstvo pražského chlapca (opäť dostal meno Vašek), ktorý prišiel do horárne uprostred krásnej šumavskej prírody, aby tu prežil istý čas so svojím dedkom. K úlohe sa vrátil v pokračovaniach filmu – Na pytlácké stezce (1979) a Za trnkovým keřem (1980). V roku 1980 vznikol aj rodinný film Prázdniny pro psa.

V roku 1977 si zahral vo filme Nech žijú duchovia!, pod ktorý sa podpísal takisto Oldřich Lipský (Marečku, podejte mi pero!). Hoci hlavné úlohy hrali iní detskí herci – Jiří Procházka a Dana Vávrová, Tomáš Holý sa objavil v úlohe dedinského chlapca z partie menom Vendelín.

Herecká kariéra Tomáša Holého sa skončila seriálom Připoutejte se, letíme nad Atlantidou (1982), išlo o projekt nemeckej televízie. Holý si neskôr nezvolil štúdium herectva, uprednostnil právo. V marci v roku 1990 však tragicky zahynul pri dopravnej nehode, mal iba 21 rokov. Tomáš Holý sa narodil 17. marca 1968 a v stredu by tak oslavoval 53 rokov.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Jak vytrhnout velrybě stoličku #Tomáš Holý

+ Hydratácia a zdravé stravovanie zvýšia vašu energiu a pohodu.
Investujte do seba, dlhodobé výnosy prekonajú...

+ Zabudnite na stres a strach, pokúste sa to prekonať.
Budete robiť podvody, nečudujte sa keď to niekto urobí...