Hlas z dabingu aj Vaculíkova Láska z pasáže! Táňa Kulíšková oslavuje

Herečka Tatiana (Táňa) Kulíšková je členkou hereckej generácie, ktorá sa objavila na divadelných doskách v 80. rokoch 20. storočia. Popularitu jej však priniesli najmä hlavné úlohy pôvabných mladých dievčat v českých filmoch.

22.03.2021 14:20
Jana Oľhová, Zuzana Tlučková a Táňa Kulíšková Foto:
Zľava: Jana Oľhová, Zuzana Tlučková a Táňa Kulíšková v seriáli Prázdniny.
debata (2)

Po boku Lukáša Vaculíka si zahrala brigádničku Janu Hálkovú v akčnej kriminálke Láska z pasáže (1985), s Ondřejom Havelkom sa predstavila v úlohe taxikárky Táni Brychtovej v kriminálnej komédii Podfuk (1985). Diváci ju mohli vidieť aj v úspešných hudobných filmoch Discopříběh (1987) a Rabaka (1989).

Len počas 80-tych rokov sa objavila takmer v šesťdesiatke televíznych a filmových titulov, v súčasnosti patrí medzi popredné dabingové herečky. V pondelok sa Tatiana Kulíšková dožíva 60 rokov.

Narodila sa 22. marca 1961 v Bratislave. Štúdium herectva absolvovala na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave (1984). V roku 1986 sa stala členkou Divadla pre deti a mládež v Trnave (od roku 2002 Divadlo Jána Palárika). Prvé herecké príležitosti dostávala ešte ako tínedžerka v televíznych inscenáciách a seriáloch.

Herečka Táňa Kulíšková na zábere zo seriálu... Foto: TV Markíza
sestricky Herečka Táňa Kulíšková na zábere zo seriálu Sestričky.

Na filmovom plátne sa objavila počas štúdia na VŠMU vo filmoch: Toto leto doma, Mŕtvi učia živých či O sláve a tráve. Jej herecká kariéra nabrala ešte väčší spád po účinkovaní v českých filmoch Láska z pasáže, Podfuk, Zelená léta a Diskopříběh.

Počas svojej hereckej kariéry sa stala Táňa Kulíšková predovšetkým televíznou herečkou. Hrala v mnohých televíznych filmoch a popri tom bola aj moderátorkou hudobných a mládežníckych televíznych programov – určite najznámejší z nich je Triangel.

V súčasnosti má stále angažmán v Divadle Jána Palárika v Trnave. Za sebou má takmer 60 naštudovaných dramatických postáv. Účinkovala napríklad v úspešnej komédii Prestupná stanica známeho francúzskeho autora Eugene Labichea, v hre Jána Palárika Dimitrij Samozvanec (2013), v komédii Niccola Machiavelliho Mandragora (2014). Objavila sa však aj v aktuálnej seriálovej produkcii, napríklad markízackom seriáli Sestričky či projekte Hotel a Prázdniny od TV JOJ. V RTVS nakrútila zase projekt Obchod so šťastím.

Herečka Táňa Kulíšková a herec Lukáš Vaculík na... Foto: © Filmové studio Barrandov / Miloš Schmiedberger
96578 d56242 Herečka Táňa Kulíšková a herec Lukáš Vaculík na zábere z filmu Láska z pasáže (1985).

Patrí rovnako medzi vyhľadávané dabingové herečky. Za rok 1997 získala Zlatú Slučku v kategórii najlepší ženský dabingový výkon za postavu Chiary vo filme Víťazstvo lásky (dabovala herečku Barbaru De Rossi).

V rokoch 1986 až 1989 bol životným partnerom Tatiany Kulíškovej tragicky zosnulý herec, moderátor a komik Pavol Juráň. Jej druhým manželom je herec Vladimír Jedľovský, s ktorým účinkuje aj na rovnakej divadelnej scéne.

zväčšiť Tatiana Kulíšková (Alice) a Vladimír Jedľovský... Foto: Robert Tappert
Divadlo Jána Palárika v Trnave Tatiana Kulíšková (Alice) a Vladimír Jedľovský (Edgar) v inscenácii Strindbergovej drámy Tanec smrti, ktorú dnes premiéruje Divadlo Jána Palárika v Trnave.
2 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #kariéra #herečka #dabing #Lukáš Vaculík #jubileá hviezd #Táňa Kulíšková

+ Využite možnosť ráno si zaplávať v bazéne, alebo sa len tak schladiť vodou.
Kreativita v riešení problémov...

+ Prechladli ste, nerobte paniku, nepotrvá to dlhšie ako dva dni a budete fit.
Nakúpte veľa zeleniny a...