Gaga oslavuje! Jej talent si podmanil celý svet, imidž je vďačné sústo i pre bulvár

Americká speváčka Lady Gaga, ktorá sa narodila 28. marca 1986, vletela do sveta popu pred niekoľkými rokmi ako uragán.

28.03.2021 00:00
debata (2)
Príchod speváčky a herečky Lady Gaga na MET... Foto: SITA/AP, Evan Agostini
Lady Gaga Príchod speváčky a herečky Lady Gaga na MET Gala v roku 2019.

Pozornosť upútala najmä svojím provokatívnym správaním a extravagantnými kostýmami, pozadu ale nezostáva ani jej hudobný talent – pesničky, ktoré si píše sama oceňujú fanúšikovia aj kritika. Dnes je považovaná za jednu z najžiarivejších a najvplyvnejších hudobných hviezd, na svojom konte má 12 cien Grammy a doteraz predala vyše 320 miliónov nahrávok.

Speváčka, ktorá si prezývku zvolila podľa pesničky Radio Gaga od skupiny Queen, vo svojej hudbe mieša tanečný pop, elektro-pop s diskom a používa aj prvky rocku či country. K jej najväčším hitom patria piesne Paparazzi, Poker Face, Just Dance, Bad Romance, Million Reasons či duet Shallow s hercom Bradleym Cooperom.

Speváčka Lady Gaga v jej slávnych šatách z mäsa...
Speváčka Lady Gaga počas návštevy Milána.
+27Speváčka Lady Gaga s "dalíovskými" fúzikmi.

Doteraz vydala šesť štúdiových albumov a niekoľkokrát sa zapísala aj do Guinnessovej knihy rekordov. Než sa vydala na sólovú dráhu, uplatnila sa ako autorka, jej songy spievala napríklad dievčenská zostava Pussycat Dolls. Podpísaná je aj pod skladbami pre Britney Spearsovú, skupinu New Kids on the Block alebo speváčku Fergie.

Držiteľka mnohých ocenení sa pred nedávnom dočkala možno najväčšiu pocty svojej doterajšej kariéry, keď mala tú česť zaspievať americkú hymnu pri januárovej inaugurácii nového amerického prezidenta Joea Bidena. Lady Gaga zvolila pre pieseň The Star-Spangled Banner (Hviezdami posiata vlajka) veľmi emotívne poňatie a pred zlatým mikrofónom, so zlatou holubicou na hrudi, s vlasmi spletenými do vrkoča a omotanými okolo hlavy a v širokej červenej sukni zožala podľa ohlasov veľký úspech.

Speváčka Lady Gaga na záver vystúpenia spievala... Foto: SITA/AP, Matt Slocum
Lady Gaga Speváčka Lady Gaga na záver vystúpenia spievala skladbu Bad Romance a ohlásila svetové turné.

Svoj debutový album The Fame s hitmi ako Poker Face či Paparazzi vydala v roku 2008. Doska, ktorá je podľa speváčky o tom, „že sa každý môže cítiť slávny“, sa dostala na vrchol svetových hitparád, na špici britského albumového rebríčka sa dokonca udržala dovtedy rekordných 154 týždňov.

Úspešný bol aj jej nasledujúci album Born This Way (2011), tretia nahrávka artpop (2013) sa už s tak veľkým ohlasom kritiky a poslucháčov nestretla. Zaujímavou odbočkou v kariére Lady Gaga bol jej album duetov Cheek to Cheek (2014) so swingovou a jazzovou legendou Tony Bennettom, na ktorom naplno predviedla svoj spevácky talent. Nasledujúca nahrávka Joanne (2016) prekvapila svoju civilnosťou a premysleným mixom rocku, country a folku. Zatiaľ posledný album Chromatica, ktorý vyšiel vlani, je opäť plné blýskavého tanečného popu.

Speváčka Lady Gaga v róbe od Azzedina Alaiu na... Foto: SITA/AP, Jordan Strauss
Lady Gaga Speváčka Lady Gaga v róbe od Azzedina Alaiu na vyhlásení cien Oscarov.

Od začiatku kariéry bola Lady Gaga označovaná za neprehliadnuteľný zjav popovej scény, je povestná extravagantným a provokatívnym oblečením vrátane páperových a čipkovaných masiek a rôznych pokrývok hlavy i tváre. Raz mala napríklad na hlave pokrývku v tvare klasického telefónneho prístroja, inokedy sa jej na hlave týčil strieborný homár a pozdvihnutie budila aj svojimi kostýmy, ktoré si sama navrhla. Asi najväčší poprask vzbudila v roku 2010 na odovzdávaní hudobných cien MTV, kam si pre jednu z cien prišla odetá do šiat zo surového hovädzieho mäsa.

Záležať si speváčka, ktorú prezývajú aj „Madonna 21. storočia“ či „princezná popu“, dáva aj na vizuálnej stránke svojich koncertov. Bohatým programom plným tanečníkov, rozličných rekvizít, svetelných a pyrotechnických efektov sa jej darí pravidelne vypredávať koncertné haly po celom svete.

Niekoľkokrát sa objavila aj pred filmovou kamerou a ani ako herečka si rozhodne nevodí zle. V roku 2015 stvárnila úlohu v seriáli American Horror Story, za ktorú získala Zlatý glóbus. O tri roky neskôr zažiarila v romantickej dráme Zrodila sa hviezda a filmová skladba Shallow, ktorej je Lady Gaga spoluautorkou, získala Oscara za najlepšiu pieseň.

Speváčka, ktorá v nedeľu 28. marca oslavuje 35. narodeniny, sa narodila ako Stefani Joanne Angelina Germanotta do talianskoamerickej. Ako štvorročná sa učila hrať na klavír podľa sluchu. V 13 rokoch napísala svoju prvú klavírnu baladu, o rok neskôr už hrala po nočných kluboch v New Yorku. V 17 rokoch sa stala jedným z 20 vybraných talentovaných detí, ktoré sa predčasne dostali na prestížnu univerzitu Tisch School of the Arts v New Yorku.

Speváčka Lady Gaga v jej slávnych šatách z mäsa... Foto: SITA/AP, Chris Pizzello
MTV Video Music Awards Press Room Speváčka Lady Gaga v jej slávnych šatách z mäsa na zábere z roku 2010 v Los Angeles.

Jednoduché dospievania však Lady Gaga rozhodne nemala. Pred niekoľkými rokmi priznala, že sa ako tínedžer stala obeťou sexuálneho násilia a od tej doby trpí posttraumatickou stresovou poruchou. Dlhodobo trpí tiež fibromyalgiou, chronickým únavovým syndrómom, ktorý spôsobuje bolesti svalov v rôznych častiach tela, má problémy so spánkom a znížený prah bolesti.

S pozíciou globálnej hudobnej superstar sa spočiatku vyrovnávala len veľmi ťažko. „Nemohla som v pokoji nakupovať. Okamžite niekto prišiel a fotografoval si ma. Cítila som totálnu paniku, cítila som, že som objekt, nie človek. Keď som večerala so svojimi priateľmi a niekto sa priblížil k stolu, všetko sa okolo mňa začalo točiť. Bola to obrovská záťaž,“ povedala speváčka v minulom rozhovore pre reláciu Sunday Morning televíznej stanice CBS.

V roku 2011 založila nadáciu Born This Way, ktorá podporuje programy na rozvoj mladých ľudí. Dlhodobo sa tiež angažuje v presadzovaní práv sexuálnych menšín.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Lady Gaga #herectvo #kariéra #hudba #imidž #extravagancia #jubileá hviezd

+ Nájdite čas na odpočinok a regeneráciu, telo vám poďakuje.
Urobíte si radosť návštevou kaderníckeho salóna....

+ Prechladli ste, nerobte paniku, nepotrvá to dlhšie ako dva dni a budete fit.
Nakúpte veľa zeleniny a...