Hrdina Trainspottingu či Star Wars oslavuje! McGregor má 50, ako sa menil rokmi...

Britského herca Ewana McGregora, ktorý 31. marca oslávi päťdesiatku, preslávila dnes už kultová snímka Trainspotting (1995). Od tej doby sa McGregor začal rátať medzi najpozoruhodnejších britských hercov a presadil sa aj v Hollywoode.

31.03.2021 00:00
debata (1)
Rok 2001: Herečka Nicole Kidman a jej kolega... Foto: SHUTTERSTOCK
Nicole Kidman a jej kolega Ewan McGregor Rok 2001: Herečka Nicole Kidman a jej kolega Ewan McGregor uviedli v Cannes snímku Moulin Rouge.

Za veľkou mlákou a v hollywoodskom filmovom priemysle sa preslávil najmä ako mladý rytier Obi-Wan Kenobi z pokračovania legendárnych Hviezdnych vojen z rokov 1999, 2002 a 2005. V pamäti však zostal aj jeho herecko-spevácky výkon v muzikáli Moulin Rouge. Nebráni sa ani televíznym rolám, za seriál Fargo získal v roku 2018 Zlatý glóbus.

Herec Ewan McGregor s kolegyňou Cameron...
Herec Ewan McGregor na zábere z roku 2003.
+11Herec Ewan McGregor na zábere z roku 2005.

Syn učiteľa telocviku, narodený v škótskom Perthe, sa prvé umelecké ambície snažil prejaviť ako bubeník rockovej skupiny Scarlet Pride. V šestnástich rokoch začal pracovať ako kulisár v divadle. Po štúdiách herectva zažiaril v čiernej tragikomédii Plytký hrob, do pozície hviezdy ho vyniesla ďalšie čierna komédia Trainspotting, kde stelesnil edinburghského narkomana Rentona, ktorý vo svojich drogových fantáziách preliezal záchodovú misu a v ktorého rozprávaní sa odkrýval bizarný svet revolty proti súčasnej konzumnej spoločnosti.

Herec Ewan McGregor a jeho bývalá manželka Eve... Foto: SHUTTERSTOCK
shutterstock 108554921 Herec Ewan McGregor a jeho bývalá manželka Eve Mavrkis na zábere z roku 2012.

McGregor hral napríklad aj v kostýmovej adaptácii románu Jane Austenovej po boku Gwyneth Paltrowovej Emma (1996), objavil sa vo vojnovom filme Čierny jastrab zostrelený, akčnom sci-fi Ostrov (2005) či v trilleri Romana Polanského Muž v tieni (2010).

Okrem Zlatého glóbusu za Fargo získal napríklad rovnaké ocenenie aj za snímky Moulin Rouge a Lov lososov v Jemene. Dvakrát tiež dostal Európsku filmovú cenu, a to za Moulin Rouge a Muž v tieni.

V súkromí bola dlhé roky jeho manželkou Eve Mavrakis, s ktorou sa však nečakane rozišiel pred pár rokmi. Podľa všetkého počas nakrúcania seriálu Fargo. Po jeho boku sa začala objavovať kolegyňa Mary Elizabeth Winstead.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #herectvo #kariéra #rola #Ewan McGregor #Trainspotting #jubileá hviezd

+ Súťažný duch vás posunie ďalej, než ste si mysleli.
Finančná nezávislosť je na dosah, pokračujte v úsilí....

+ Odhaľte svoj skrytý talent v športe, ktorý ste ešte neskúsili.
Chýba vám sebavedomie, a to vám bráni robiť veci,...