Eddie Murphy - komik od narodenia, ktorý priťahuje problémy (a ženy)!

Komikom bol odmalička a na strednej škole si komickými výstupmi už privyrábal. Vďaka živelnosti, výrečnosti a typickému smiechu sa americký herec Eddie nakoniec dostal až do Hollywoodu.

03.04.2021 00:00
debata
Herec Eddie Murphy (v strede) na zábere z roku... Foto: SHUTTERSTOCK
Herec Eddie Murphy (v strede) na zábere z roku 2009 s časťou svojich ratolestí. Herec Eddie Murphy (v strede) na zábere z roku 2009 s časťou svojich ratolestí.

Celosvetovú popularitu mu priniesla postava svojrázneho detektíva Axela Foleyho v sérii Policajt v Beverly Hills, potom sa ale občas v jeho filmografii objavili aj prepadáky a keď už nebudil pozornosť svojim herectvom, spoľahlivo „bodovali“ jeho milostné avantúry.

Syn policajta a telefonistky sa narodil v Brooklyne 3. apríla 1961 a o otca so svojim starším bratom Charlesom vzápätí prišiel. Asi vo svojich 15 rokoch začal rodený komik napodobňovať svoje idoly Richarda Pryora a Billa Cosbyho a čoskoro sa už preslávil v televízii, kde účinkoval v relácii Saturday Night Live, a ako spevák. Jeho druhý album Eddie Murphy: Comedian bol napríklad v roku 1984 ocenený cenou Grammy.

Herec Eddie Murphy s exmanželkou Nicole...
Herec Eddie Murphy s exmanželkou Nicole...
+10Herec Eddie Murphy na archívnej snímke z roku...

Na filmovom plátne úspešne debutoval v roku 1982 ako partner Nicka Nolteho v akčnej komédii 48 hodín. Nolte v úlohe neurvalého drsného policajta a Murphy ako väzeň, ktorý mu pomáha, vytvorili naozaj podarenú dvojicu a Murphy tak vyslal signál, že sa s ním musí počítať. Fenomenálny úspech sa dostavil už o dva roky neskôr, keď mal premiéru prvý diel voľnej série Policajt v Beverly Hills. Prvá časť zarobila v celom svete 316 miliónov dolárov a všetky tri diely, z ktorých posledný mohli diváci prvýkrát zhliadnuť v roku 1994, vyniesli 713 miliónov dolárov.

Po úspechu policajných komédií nastal v jeho kariére útlm, začiatok úspešného návratu znamenal Zamilovaný profesor (1996), v ktorom Murphy stvárnil sedem rolí naraz, čo mu vynieslo nomináciu na Zlatý glóbus. Zažiaril tiež v muzikáli Dreamgirls (2006), ktorý mu priniesol niekoľko cien a nomináciu na Oscara.

Sláva a rastúci stav jeho konta si ale postupne začali vyberať svoju daň. Murphy začal priťahovať škandály a podľa kritikov stratil súdnosť pri výbere scenárov. V uplynulých rokoch mu tak do filmografie pribudol rad prepadákov a niekoľko anticien Zlatá malina, v roku 2010 bol dokonca vyhlásený najhorším hercom desaťročia a o rok neskôr ho magazín Forbes vyhlásil za najpreplácanejšieho herca. Investovať do Murphyho sa stalo synonynom slabej návratnosti a to sa údajne podpísalo aj na tom, prečo posledné roky nakrúcal menej.

Herec Eddie Murphy a jeho partnerka Paige... Foto: SITA/AP, Richard Shotwell
People Eddie Herec Eddie Murphy a jeho partnerka Paige Butcher na archívnom zábere. Herec Eddie Murphy a jeho partnerka Paige Butcher na archívnom zábere.

Totálnymi prepadákmi boli snímky Norbit (2007), kde si Murphy opäť zahral niekoľko rolí, alebo napríklad Zoznámte sa s Daveom (2008). Úspech príliš nemala ani presladená komédie Tisíc slov (2012) a potom sa Murphy na pár rokov stiahol do hereckého ústrania. V poslednej dobe má ale opäť plné ruky práce, stvárnil napríklad rolu komika Rudyho Raye Moora v životopisnej snímke Volám sa Dolemite (2019), ktorý bol nominovaný na Zlatý glóbus.

Na román by vydal aj Murphyho milostný život. Herec bol 13 rokov ženatý s modelkou a herečkou Nicole Mitchellovou, s ktorou má päť detí. Rozviedli sa v roku 2006. O rok neskôr mu po šesťmesačnom romániku porodila dcéru bývalá členka britskej dievčenskej skupiny Spice Girls Melanie Brownová, no jeho otcovstvo museli preukázať až testy. Murphy partnerke neveril.

Eddie Murphy a jeho partnerka Paige Butcher... Foto: SITA/AP, JOSHUA ROBERTS
Eddie Murphy Eddie Murphy a jeho partnerka Paige Butcher (vľavo) počas odovzdávania ceny Marka Twaina.

Potom sa na ostrove Bora Bora v južnom Tichomorí symbolicky oženil s filmovou producentku Tracey Edmondsovou, v USA ale svadbu nezlegalizovali s vysvetlením, že sa rozhodli zostať priateľmi. Od roku 2012 je Murphyho partnerkou modelka Paige Butcher, ktorá mu už porodila dve ratolesti. Podľa dostupných zdrojov má Murphy celkom desať detí s piatimi rôznymi ženami.

V roku 1996 bola Murphyho hviezda umiestnená na hollywoodskom chodníku slávy. Murphy sa okrem hrania venuje aj dabingu a produkcii, svoj hlas napríklad prepožičal somárovi v úspešnej komédii Shrek.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #deti #herectvo #rodina #úspech #komédia #Eddie Murphy #Zlatá malina #jubileá hviezd

+ Stanovte si jasné ciele, motivácia narastie spolu s úspechom.
Vášnivá práca a trpezlivosť vás povedú k...

+ Zmeňte každodennú rutinu a pridajte do nej niečo čo vášmu telu chýba.
Ak ste sa zmýlili nevadí, ide o to či to...