Pamätáte si hviezdu drámy Bohom zabudnuté deti? Aj po 30 rokoch razí cestu nepočujúcim

Tento rok je to presne 35 rokov, čo do kín v celom svete vstúpila dráma Bohom zabudnuté deti. Už v čase svojho vzniku si vyslúžila veľkú pozornosť a jej hlavná hrdinka, herečka Marlee Matlin, si za svoj výkon odniesla sošku Oscara.

17.04.2021 10:00
debata (2)
Herečka a producentka Marlee Matlin na zábere... Foto: SITA/AP, Chris Pizzello
Marlee Matlin Portrait Session Herečka a producentka Marlee Matlin na zábere zo záhrady jej vlastného domu v Los Angeles.

Matlin, ktorá je nepočujúca od ranného detstva (v dôsledku infekcie celkom stratila sluch v pravom a na 80 percent v ľavom uchu ako 18-mesačná), sa stala vôbec prvou nepočujúcou herečkou, ktorá získala cennú filmovú trofejou. Bohužiaľ aj poslednou. Do tohtoročného oscarového súboja však prehovorila znovu. Tentoraz už ako producentka.

Dnes 55-ročná Matlin sa rozhodla podporiť krátky film Feeling Through režiséra Douga Rolanda, v ktorého centre sa odohráva príbeh inšpirovaný vlastným režisérovým zážitkom. Hrdina sa v ňom stretáva s hluchoslepým mužom a v menej ako polhodinovom filme je podľa mnohých zachytené prežívanie sveta ľudí, ktorí trpia špeciálnou kombináciou postihnutia a svet spoznávajú predošvetkým prostredníctvom dotykov.

Do hlavnej úlohy režisér obsadil herca Roberta Taranga, ktorý sa stal vôbec prvým hluchoslepým filmových predstaviteľom pred kamerami v takomto formáte. Ako poznámenáva portál ABCChicago.com, pre Tarangao bola údajne hviezda melodrámy z roku 1986 Marlee Matlin jedným zo životných vzorov. Tarango bol pôvodne len nepočujúci, no po tridsiatke postupne prišiel aj o zrak.

Keď Matlin videla Rolandov projekt, vraj sa rozhodla takmer okamžite podporiť ho ako výkonná producentka. „Musela som to dostať von,“ povedala podľa portálu. „Musela som dostať správu o tomto filme ku komukoľvej, kto si ho bol ochotný pozrieť v mojom mene, pretože táto snímka sa ma neuveriteľne dotkla," komentovala.

zväčšiť Herečka a producentka Marlee Matlin na zábere... Foto: SITA/AP, Chris Pizzello
Marlee Matlin Portrait Session Herečka a producentka Marlee Matlin na zábere zo záhrady jej vlastného domu v Kalifornii.

Matlin sa tiež priznala, že keď si v roku 1987 odnášala domov Oscara, cítila sa nadšene. „Myslela som si, že prelomíme bariéry. Ale potom sa odrazu to zameranie na ľudí s postihnutiami presunulo inam,“ opísala. Dnes vníma, že možno aj absencia sociálnych médií v čase vzniku jej najväčšieho hitu kariéry, bola dôvodom, prečo jej úsilie nekorunoval masívnejší úspech.

To sa však dnes podľa nej môže zmeniť. „Je skvelé, že zdravotne postihnutí ľudia a ich zástupcovia sú schopní hovoriť odkiaľkoľvek“. Sú schopní požičať svoj hlas, svoje názory, vízie, svoje predstavy,“ uviedla Matlin, ktorú pred blížiaciam sa oscarovým ceremoniálom fotografovali v záhrade jej domu v Kalifornii. Dnes má herečka 55 rokov a už celé dekády sa okrem hrania venuje aj podpore projektov na pomoc ľudí so zdravotným znevýhodnením. Či sa (aj vďaka jej podpore) podarí triumfovať filmu Feeling Through na Oscaroch, sa dozvieme už budúci víkend 25. apríla. Nižšie si však môžete pozrieť dokument zo vzniku krátkeho filmu Feeling Through.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #film #Oscar #nepočujúci #hluchota #Marlee Matlin

+ Flexibilita a prispôsobivosť vám otvoria nové cesty.
Momentálne nemíňajte peniaze na veci, ktoré nepotrebujete....

+ Hygiena je na prvom mieste, preto ju nezabúdajte dodržiavať.
Neznepríjemňujte prácu ľuďom okolo vás, lebo vy...