Veľká šou RTVS, Pečie celé Slovensko, pozná moderátorov! Okrem Juniora to bude...

Obaja moderátori sa na svoju úlohu zodpovedne pripravovali. Okrem toho, že sledovali zahraničné verzie šou...

26.04.2021 14:00
debata (2)

Novú šou RTVS, v ktorej svoje pekárske a cukrárske umenie predstaví tucet amatérskych pekárok a pekárov bude moderovať dvojica Juraj Bača a Milan „Junior“ Zimnýkoval. Zručnosti súťažiacich budú hodnotiť profesionálne cukrárky Petra Tóthová a Jozefína Zaukolcová. RTVS prinesie šou Pečie celé Slovensko v slovenskej premiére na obrazovky Jednotky na jeseň tohto roka.

Juraj Bača a Milan „Junior“ Zimnýkoval sú... Foto: RTVS
Jozefína Zaukolcová Juraj Bača a Milan „Junior“ Zimnýkoval sú moderátormi šou Pečie celé Slovensko. Porotkyňami sú Petra Tóthová a Jozefína Zaukolcová.

Relácia Pečie celé Slovensko vychádza z formátu The Great Bake Off vytvoreného Love Production a licencovaného BBC Studios distribution. Celosvetovo obľúbená šou si získala srdcia divákov vo viac ako 30 krajinách sveta.

Relácia sa v roku 2019 dostala aj na obrazovky v Českej republike pod názvom Peče celá Země, kde si finálovú časť pozrelo viac ako 1,7 milióna ľudí. Slovenskú verziu populárnej šou bude režírovať Jeffo Minařík.

"Teším sa, že sa na obrazovky dostane šou, ktorá je plná pozitívnej energie, je plná milých ľudí a pekných emócií. Myslím si, že naša spoločnosť momentálne neskutočne potrebuje niečo, čo má takúto dobrú energiu. Pevne verím, že ten dobrý úmysel a spojenie s našimi tradíciami, medzi ktoré pečenie jednoznačne patrí, sa podarí preniesť aj cez televíznu obrazovku do domácností,“ hovorí Juraj Bača, moderátor pripravovanej šou.

Na natáčanie sa teší aj Milan „Junior“ Zimnýkoval, ktorý bude šou moderovať spolu s Jurajom Bačom. "Myslím si, že Slovensko miluje pečenie a myslím si, že dokonca viac ako varenie. Verím preto, že táto šou sa stane pre Slovákov srdcovkou. To, čo som mal možnosť vidieť buď v českej alebo anglickej verzii je veľmi príjemné. Neviem, prečo, ale prichytil som sa pri tom, že keď to pozerám, usmievam sa a kývam hlavou a dokonca mi je trošku ľúto, keď je smutný príbeh alebo sa smejem ešte viac, keď je veselý. Nejako tým žijem a zrazu je tam priestor a čas, aby som si to uvedomoval a vychutnal. Tá šou má len jednu chybu, a to, že diváci nebudú cítiť vôňu alebo chuť pripravovaných koláčov a zákuskov. Pevne verím, že to pokryje divácka predstavivosť,“ vyjadril sa Junior.

Obaja moderátori sa na svoju úlohu aj zodpovedne pripravovali. Okrem toho, že sledovali zahraničné verzie šou, Juraj Bača sa dokonca rozhodol vyskúšať si pečenie na vlastnej koži. „Počas kastingov a kamerových skúšok som bol vždy taký ten pasívny pekár, ktorý prišiel ochutnať polevu alebo zjesť, keď bolo hotové. To ma však inšpirovalo k tomu, aby som si vyskúšal aj to aktívne pečenie. Zistiť, s čím sa budú musieť popasovať naši súťažiaci. Začal som piecť bábovky, variácie bublaniny, vyskúšal som si rôzne druhy cesta – kysnuté, piškótové,…,“ pochválil sa Juraj.

Dôležitú úlohu v celej šou zohrá aj dvojica porotkýň, ktoré sa pečeniu venujú profesionálne a budú hodnotiť zručnosti súťažiacich aj ich upečené dobroty. „Som veľmi rada, že táto šou prišla na Slovensko a najviac sa teším z toho, že sa dostane na obrazovky pod patronátom RTVS. Tým je zaručené, že to bude kultúrne a krásne. Verím, že sa tam ľudia niečo dozvedia a pritom sa aj zabavia a že po tom, ako dopozerajú, budú utekať do kuchyne a piecť,“ hovorí Petra Tóthová.

„Som rada, že budeme môcť prostredníctvom šou Pečie celé Slovensko predstaviť profesiu cukrára a pekára, ktorá je krásna, má svoju históriu a tradície. A zároveň je náučná a ukážeme ľudom veľa krásneho sladkého aj slaného umenia prostredníctvom šikovných amatérskych cukrárova pekárov,“ neskrýva nadšenie Jozefína Zaukolcová. To, že šou má za cieľ ukázať slovenské tradície spojené s pečením, ale zároveň ukázať ľuďom aj nové cukrárske prvky potvrdzuje aj Petra: „Budem sa snažiť, aby sa ľudia dozvedeli ako je to na Slovensku s dezertami, aké sú naše tradície a aké sú naše korene, naše chute a samozrejme aj ukázať Slovákom, že za hranicami svet nekončí a všetko sa to dá zmiešať do jedného super koláča.“

Juraj Bača a Milan „Junior“ Zimnýkoval sú... Foto: RTVS
Juraj Bača a Milan „Junior“ Zimnýkoval Juraj Bača a Milan „Junior“ Zimnýkoval sú moderátormi šou Pečie celé Slovensko.

Pre mnohých Slovákov pôjde v prípade porotkýň o nové tváre, svoje skúsenosti s kamerou však už obe majú. „Pred 19 rokmi som účinkovala v štúdiovej relácii v Košickom štúdiu RTVS Varím, varíš, varíme a pečieme s Michalom Hudákom a natočili sme okolo 60 častí. Účinkovala som aj v relácii Kamily Magálovej Tajomstvo mojej kuchyne a v iných reláciách. Pred kamerou som stála veľakrát, ale to bolo trochu iné. Vtedy som piekla, teraz budem hodnotiť, usmerňovať, radiť. Teším sa na to, som celým srdcom cukrár, viem čo je to súťaženie a poznám súťažný adrenalín, keďže som sama absolvovala medzinárodné súťaže. A hlavne sa teším, že spoznám úžasných ľudí,“ hovorí Jozefína Zaukolcová. Kamery nie sú neznáme ani Petre Tóthovej, aj napriek tomu má pred nimi rešpekt. „Zoznamujeme sa pomaly, je to taký dlhodobejší vzťah,“ smeje sa, „nie je to pre mňa úplne nové, ale v takomto veľkom ponímaní a v takomto obsiahlom formáte a dlhom čase je to pre mňa nové.“

Juraj Bača a Milan „Junior“ Zimnýkoval sú...
Juraj Bača a Milan „Junior“ Zimnýkoval sú...
+1Juraj Bača a Milan „Junior“ Zimnýkoval sú...

Diváci sa už na jeseň môžu tešiť na 10 súťažných epizód, ako aj na vianočný a celebritný špeciál. RTVS chce prostredníctvom šou Pečie celá Slovensko divákom nielen predstaviť slovenskú tradíciu v pečení a cukrárstve, ale zároveň pomôcť amatérom preraziť a stať sa profesionálmi.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Pečie celé Slovensko

+ Nezabúdajte na hydratáciu vášho tela, potrebuje to.
Nespáľte sa na vlastných chybách, poučte sa z chýb ľudí...

+ Nepodliehajte panike, všetko sa čoskoro vráti do normálnych koľají.
Prehodnoťte svoj postoj a začnite na sebe...