Jiřina Bohdalová má 90: Dnes už pracujem len pre radosť a hlavu si lámem iba tým, čo môžem ovplyvniť

Jiřina Bohdalová, ktorá 3. mája oslavuje 90. narodeniny, podľa svojich slov verí, že s humorom a nadhľadom ide v živote všetko lepšie. "Robiť len to, na čo stačím a lámať si hlavu len tým, čo môžem ovplyvniť," prezradila svoje životné krédo.

03.05.2021 00:00
Jiřina Bohdalová,  Artz Foto:
Herečka Jiřina Bohdalová.
debata (2)

Jiřine Bohdalovej, ktorá ako herečka debutovala v šiestich rokoch v nemom filme Pižla a Žižla na cestách, je vlastná vážna herecká poloha aj komediálna. Svoj zmysel pre humor uplatnila okrem iného v slávnej dvojici s Vladimírom Dvořákom, presvedčivá bola aj vo vážnej polohe vo filmoch Ucho alebo Fany režiséra Karla Kachyňu.

„Bol to môj život so všetkým. V živote sa tiež raz smejete a raz plačete, takže obe polohy mi sú vlastné, aj keď sa priznám, že ja sama plačem nerada, keď to už musí byť…,“ ozrejmila v rozhovore s ČTK držiteľka dvoch Českých levov.

K životnému jubileu obľúbenej herečky vyšla na konci minulého roka kniha Môj život medzi slzami a smiechom, ktorú napísala s publicistom Jiřím Janouškom. Bohdalová v nej bilancuje svoj herecký aj súkromný život. Nevyhýba sa ani citlivým témam, akým sú napríklad okolnosti súdneho rozhodnutia vykonať výmaz jej mena zo zoznamov spolupracovní­kov ŠtB.

Jiřina Bohdalová a Karel Gott v roku 2005.
Jiřina Bohdalová vo filme Rumburak (1985).
+3Herečka  Jiřina Bohdalová.

Súčasťou osláv mala byť aj divadelná benefícia alebo dokument, ktorý plánoval natočiť režisér Jiří Strach. Pandémia koronavírusu tieto plány odložila, napriek tomu sa Bohdalová dočká množstva ocenení. Česká televízia (ČT) pripravila v rámci projektu Mesiac s legendou množstvo programov a filmov. Okrem iného 3. mája uvedie Bohdalovú v titulnej úlohe komédie Pani plukovníková z Divadla Na Jezerce. Ďalej počas mája diváci uvidia napríklad filmy Ucho alebo Hviezda zvaná palina, poviedku Krabička z cyklu Bakaláři, revuálnu reláciu Televarieté, aktuálny rozhovor s Karlom Šípom, zábavný program Darčekový kôš pre Jiřinu a ďalšie.

Herečka  Jiřina Bohdalová. Foto: JOJ
Jiřina Bohdalová Herečka Jiřina Bohdalová.

„Verím, že film s Jirkom Strachom vznikne. Poznáme sa už dlhé roky, nielen ako herečka a režisér, ale aj ako priatelia, trúfam si povedať, že mi vidí do duše, tak by z jeho pohľadu na mňa mohol vzniknúť zaujímavý dokument. Ale musím povedať, že teraz pred tými narodeninami je toho okolo mňa veľa, tak sami to zdá, že je vlastne dobre, že si trochu počkáme. Vždy som mala obavu, aby v jednej chvíli nebežali na všetkých televíziách moje filmy jeden za druhým. A teraz, ako sa tak pozerám, sa tá moja obava napĺňa. No, deväťdesiatka je asi naozaj zaujímavé číslo, tak sa s tým teraz na pár dní musím zmieriť,“ konštatovala.

Svoj zmysel pre humor a lásku k hudbe prejavila Bohdalová na konci minulého roka, kedy sa v úlohe lakomej ženy zúčastnila na Václavskom námestí v centre Prahy natáčania videoklipu k piesni Nemám paru kapely Olympic.

„K Petrovi Jandovi vlastne patrím tak trochu do rodiny, pretože som krstnou mamou jeho dcérky. Jeho pesničky milujem odjakživa, keď spieva, spievam si s ním, viem väčšinu naspamäť a nie som sama. Mala som veľmi rada Karla Gotta a aj jeho pesničky mi vliezli pod kožu. Mám rada Jitku Zelenkovú a Věru Martinová, moc fajn dievčatá a krásne piesne spievajú. A z tých mladých je vynikajúci Ondřej Brzobohatý a Ondřej Brousek. Tiež skvelí chalani a vynikajúci muzikanti,“ povedala.

Jiřina Bohdalová vo filme Rumburak (1985). Foto: Profimedia
Jiřina Bohdalová Jiřina Bohdalová vo filme Rumburak (1985).

V závere knihy Môj život medzi slzami a smiechom Bohdalová premýšľa o starobe herca a hovorí aj o inscenácii Gin Game, v ktorej na javisku Divadla Na Jezerce hrá s Milanom Kňažkom. „Myslím si, že je to naozaj moja posledná rola na javisku, ale to som si myslela o Pani plukovníkovej tiež, takže ‚nikdy nehovor nikdy‘. A ak pre mňa chystá niekto niečo pekné, tak prečo nie. Vždy to musí byť pekný scenár a prima ľudia okolo mňa. Dnes už pracujem len pre radosť. Pre radosť svojou a dúfam, že aj divákov,“ uviedla pre ČTK.

Bohdalová bola v roku 1985 vymenovaná zaslúžilou umelkyňou, je držiteľkou dvoch Českých levov za hlavné úlohy vo filmoch Nesmrteľná teta a Fany, desaťkrát zvíťazila v ankete TýTý, v ktorej bola tiež uvedená do Dvorany slávy. V roku 2010 prevzala cenu Thálie za celoživotné majstrovstvo v obore činohra a o tri roky jej prezident Miloš Zeman udelil Medailu Za zásluhy.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #výročie #Jiřina Bohdalová

+ Dávajte si pozor na svoje zdravie, nepodceňujte to.
Vaše úsilie bude čoskoro ocenené, vytrvajte....

+ Hygiena je na prvom mieste, preto ju nezabúdajte dodržiavať.
Neznepríjemňujte prácu ľuďom okolo vás, lebo vy...