Zbohom Džejár, zbohom Bobby! Už je to 30 rokov, čo sa fanúšikovia Dallasu museli...

Len máloktorý zo seriálov dokázal prilákať k obrazovke toľko miliónov divákov ako kedysi slávna sága rodu Ewingovcov.

03.05.2021 11:30
debata (1)

Osudy členov tejto naftárskej rodiny z Texasu sa začali v americkej televízii CBS odvíjať v apríli 1978 a pod názvom Dallas sa vysielali celých 13 rokov. Posledný diel sa vysielal pred 30 rokmi, 3. mája 1991. Seriál dodnes patrí k najsledovanejším v histórii americkej televízie, popularitu si získal aj medzi slovenskými divákmi a v roku 2012 sa na obrazovkách objavila jeho nová rada.

Larry Hagman a Patrick Duffy v seriáli Dallas. Foto: Profimedia
Larry Hagman a Patrick Duffy Larry Hagman a Patrick Duffy v seriáli Dallas.

Každú z 357 epizód seriálu sledovali desiatky miliónov divákov a sága naftárskej rodiny z ranča Southfork bola preložená do niekoľkých desiatok jazykov a vysielala sa po celom svete. Českí a slovenskí diváci ju s napätím sledovali v prvej polovici 90. rokov.

V júni 2012 sa na obrazovkách objavila dlho očakávaná nová rada seriálu. Dej sa sústredil na nezhody medzi potomkami petrolejárskej rodiny Ewingovcov ohľadom ďalšieho smerovania dynastie. Arogantného ropného magnáta Džejára si opäť zahral veterán Dallasu Larry Hagman, ktorý v novembri 2012 zomrel na leukémiu po rokoch boja s alkoholovou závislosťou a s ňou spojenou cirhózou a rakovinou pečene. Jeho mladšieho brata Bobbyho stvárnil opäť Patrick Duffy. Nových 40 dielov sa vysielalo do septembra 2014.

Linda Gray Čítajte viac Krutá rana pre slávnu hviezdu Dallasu, Lindu Grayovú! Zomrel jej syn, mal 56 rokov

Patrick Duffy, ktorý v marci oslávil 72 rokov, sa po skončení Dallasu „presunul“ do iného seriálu, ktorý sa stal takisto veľmi populárnym. Patrick Duffy si v rokoch 1991 – 1998 zahral v seriáli Krok za krokom otca početnej rodiny, Franka Lamberta po boku Suzanne Sommersovej.

Aj krásnu Lindu Gray (80), predstaviteľku Sue Ellen, manželky Džejára, sme po skončení Dallasu mohli vidieť napríklad v seriáli Modelky, ktorý sa vysielal koncom 90-tych rokov.

Seriál Dallas si vyslúžil tiež niekoľko ocenení a početné nominácie na Zlaté glóbusy a na ceny Emmy. Zlatý glóbus a cenu Emmy získala za rolu Miss Ellie Ewingovej (matky Džejára a Bobbyho) Barbara Bel Geddes, ktorá zomrela v roku 2005. Dvakrát bola cenou Emmy ocenená hudba seriálu a raz návrhy kostýmov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Dallas #Linda Gray #Patrick Duffy

+ Motivácia príde, keď stanovíte jasné ciele vo vašom športe.
Zariaďujte si bývanie podľa vašich predstáv,...

+ Odhaľte svoj skrytý talent v športe, ktorý ste ešte neskúsili.
Chýba vám sebavedomie, a to vám bráni robiť veci,...