Priveľa žien a drog, aby bol prezidentom! Clooney oslavuje 60, takto sa menil rokmi

Pred kamerou sa George Clooney prvýkrát výrazne presadil v lekárskom seriáli Pohotovosť, ktorý mu otvoril dvere aj do Hollywoodu.

06.05.2021 12:00
debata
Herec George Clooney v roku 2007 odpovedá na... Foto: SHUTTERSTOCK
clooney2007sam Herec George Clooney v roku 2007 odpovedá na otázky novinárov.

Herec, ktorého rôzne ankety pravidelne radili medzi najpríťažlivejších mužov sveta, má dnes na konte úspešné akčné veľkofilmy, komédie, ale aj politické drámy. Clooney uspel aj ako producent, za film Argo si vyslúžil Oscara, toho hereckého má za vedľajšiu úlohu vo filme Syriana. Idol ženských sŕdc, ktorý sa narodil 6. mája 1961, si dlhé roky užíval slobody, teraz je z neho ale spokojný manžel a otec, ktorému nie je ľahostajný ani osud sveta, v ktorom s rodinou žije.

„Koľko nenávisti a zloby dnes všetci zažívame, všade na svete – či už ide o Bolsonara v Brazílii alebo Orbána v Maďarsku,“ povedal Clooney vlani na jeseň, keď sa v rozhovore rozhovoril o svojom najnovšom filme Polnočné nebo, ktorý sa odohráva v roku 2049 v postapo­kalyptickom svete a ktorý režíroval a hrá v ňom aj hlavnú úlohu. Rovnako tak ho zasiahli správy o tom, že na výrobe kávových kapsúl, ktoré propaguje, sa nepriamo podieľajú i deti. Na niektorých plantážach v Guatemale, z ktorých firma Nespresso odoberá kávu, totiž podľa zistení investigatívnych novinárov pracujú tiež detskí robotníci.

Herec George Clooney v roku 2005 počas návštevy...
Herec George Clooney v roku 2000 na filmovom...
+8Herec George Clooney v roku 2001 so soškou...

Do politických tém sa syn novinára Clooneyho, ktorý vzhľadom i šarmantným vystupovaním pripomína herecké idoly z polovice minulého storočia Caryho Granta a Clarka Gabla, púšťa v posledných rokoch stále častejšie. Hlavne od doby, kedy si k hraniu pribral réžiu a producentskú prácu. „Veľa ľudí v tejto krajine do 11. septembra ani poriadne netušilo, aký je rozdiel medzi Izraelčanom a Arabom. O Blízkom východe vedeli asi toľko, že tam žijú zvláštni ľudia s uterákmi na hlavách. Syriana bola pokusom ukázať svetu, že väčšina Američanov v tom dodnes nemá úplne jasno,“ povedal Clooney k oceňovanému filmu, ktorý spoluprodukoval a ktorý mu v roku 2006 vyniesol Oscara za vedľajšiu úlohu aj Zlatý glóbus.

Herec George Clooney v roku 2000 na filmovom... Foto: SHUTTERSTOCK
clooney2000 Herec George Clooney v roku 2000 na filmovom festivale v Cannes.

V posledných rokoch sa pred kamerou objavuje zriedkavo, o to viac sa ale uplatňuje ako producent a tiež režisér. „Obávam sa, že mi atraktívny zovňajšok dlho nevydrží, a tak som sa vrhol na réžiu,“ povedal k tomu s nadsádzkou Clooney, ktorý však ani so šesťdesiatkou neprišiel o nič zo svojho sexappealu. Aj ako režisér stojí za povšimnutie, už sa debutom Milujte svojho zabijaka (2002) bol medzi kandidátmi na Zlatého medveďa. Dokonca šesť nominácií na Oscara, vrátane režijného získal film Dobrú noc a veľa šťastia (2005), -čiernobiela rekonštrukcia sporu televízneho komentátora sa senátorom Josephom McCarthym, ktorý sa v 50. rokoch preslávil „honom na komunistov“.

George Timothy Clooney sa narodil v Lexingtone v štáte Kentucky. Jeho otec je pomerne známy televízny novinár, cez matku – bývalú kráľovnú krásy – je zase vzdialeným príbuzným Abrahama Lincolna. Prvú veľkú hereckú príležitosť dostal v 17 rokoch v seriáli Centennial, hviezdne obsadenej ságe o osídľovaní Divokého západu, a televízia sa stala na dve dekády jeho osudom. U nás sú z tej doby známe snáď len seriály To je vražda napísala a Roseanne, kde dostal menšie úlohy. Aj slovenskí diváci si ale hnedookého sympaťáka obľúbili v Pohotovosti, kde medzi rokmi 1994 a 1999 stvárnil vo viac ako stovke epizód doktora Douga Rossa.

zväčšiť Herec George Clooney na zábere zo seriálu... Foto: Warner Bros Television
clooney Herec George Clooney na zábere zo seriálu Pohotovosť s kolegyňou Julianou Marguliesovou.

Seriál z chicagskej nemocnice mu vyniesol nielen nominácie na televízne ceny Emmy alebo Zlatý glóbus, ale jeho charizmu si konečne všimli aj v Hollywoode. Prvú väčšia hereckú príležitosť dostal George Clooney v roku 1995 od Quentina Tarantina a Roberta Rodrigueza v ich kombinácii gangsterky a hororu Od súmraku do úsvitu. Potom stvárnil rad žánrovo odlišných rolí, napríklad v akčnom thrilleri Peacemaker (1997), ktorý sa točil aj v Bratislave, či v remaku Tarkovského existenciálne sci-fi Solaris (2002) od Stevena Soderbergha, ktorý ho obsadil aj do Berlínskeho sprisahania – a tiež megaúspešnej trilógie Dannyho parťáci.

Clooney ale hral aj v niekoľkých snímkach nonkonformných bratov Coenovcov – právnickej hre Neznesiteľná krutosť, špionážnej komédii Po prečítaní spáľte alebo hudobnom retro road movie Braček, kde si?, za ktorý dostal v roku 2001 svoj prvý Zlatý glóbus. V jeho filmografii nechýbajú ani veľkofilmy ako vojnová dráma Tenká červená línia alebo komiksová adaptácia Batman a Robin. Tú však nemá moc rád, podobne ako fanúšikovia tohto žánru. „Batman bol najväčší prelom, aký sa mi podaril, a úplne zmenil moju kariéru, hoci ten film bol slabý, rovnako ako môj výkon v ňom … Ale stále neviem, čo som mohol urobiť inak,“ povzdychol si pred rokmi.

zväčšiť Herec George Clooney s manželkou Amal na zábere... Foto: SHUTTERSTOCK
clooney2017cannes Herec George Clooney s manželkou Amal na zábere z festivalu v Benátkach v roku 2017.

Povesť obľúbeného herca využil Clooney v rade humanitárnych aktivít, napríklad organizoval pomoc obetiam útokov po 11. septembri 2001, obetiam hurikánu Katrina či zemetrasenia na Haiti. Výrazne sa angažoval tiež okolo konfliktu v sudánskom Dárfúre. Otázky novinárov o vlastnom politickom angažmán ale Clooney s vtipom odráža. „Pre politiku som nežil ten správny život. Pravda je, že som mal priveľa báb a bral priveľa drog,“ tvrdí filmár, ktorý po prvom manželstve s herečkou Talia Balsamovou (1989 až 1992) dlho hľadal „tú pravú“. Druhýkrát sa oženil v roku 2014, s o šestnásť rokov mladší britskú právničkou Amal Alamuddinovou, s ktorou sa im narodili dvojičky.

Zoznam Clooneyho žien si však môžete pozrieť aj v našom samostatnom článku tu.

Herec George Clooney randil aj s kolegyňou,...
Záver 90-tych rokov strávil George Clooney v...
+5Herec George Clooney v roku 2004 na červenom...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kariéra #drogy #film #ženy #George Clooney #Oscar #prezidentská kandidatúra #šesťdesiat #jubileá hviezd

+ Nebojte sa, čo má prísť príde, ale môžete tomu aj dopomôcť.
Nenechajte nikoho aby si z vás robil srandu, alebo...

+ Hydratujte svoje telo, momentálne to potrebuje stále viac a viac.
Nechváľte sa, mohlo by vám to skôr ublížiť ako...