Ďalší úder pre Zlaté glóbusy! Tom Cruise vrátil svoje tri trofeje, žiada zmenu

Americký herec Tom Cruise vrátil svoje tri Zlaté glóbusy na protest proti tomu, že v štruktúrach Hollywoodskej asociácie zahraničných novinárov (HFPA), ktorá tieto filmové ocenenia každoročne udeľuje, nie je dostatočné zastúpenie etnických menšín.

12.05.2021 07:16
Britain Tom Cruise Foto: ,
Herec Tom Cruise s kolegyňou Hayley Atwellovou na nakrúcaní siedmeho filmu zo série Mission: Impossible v dedinke Levisham v North York Moors v Anglicku.
debata (2)

Informovala o tom v utorok stanica BBC. Jeho krok prichádza po tom, ako k tejto kritike pristúpilo viacero ďalších celebrít a organizácií. Americká televízna sieť NBC, ktorá slávnostné odovzdávanie Zlatých glóbusov vysielala od roku 1996, vyhlásila, že na budúci rok tak z rovnakého dôvodu nespraví. Stanica chce podľa vlastného vyjadrenia vidieť „zmysluplnú reformu“ zo strany HFPA.

Na podujatiach, ktoré sú spojené s HFPA, odmietajú spolupracovať aj spoločnosti WarnerMedia, Netflix a Amazon Studios. HFPA, ktorej členovia hlasujú o víťazoch Zlatých glóbusov, už niekoľko mesiacov čelí kritike prameniacej z článku uverejneného vo februári v denníku Los Angeles Times. V ňom sa píše, že asociácia už 20 rokov nemá vo svojich radoch žiadneho člena čiernej pleti. HFPA medzitým zverejnila harmonogram reforiem a uviedla, že plánuje uskutočniť „transformačné zmeny čo najrýchlejšie a čo najrozumnejšie“, pričom priznala, že „systémovú reformu mala zrealizovať už dávno“.

Scarlett Johansson Čítajte viac NBC Zlaté glóbusy vysielať nechce, ich udeľovanie kritizuje aj Scarlett Johansson

Cruise získal Zlatý glóbus za stvárnenie úloh vo filmoch Narodený 4. júla (1989), Jerry Maguire (1996) a Magnólia (1999). HFPA v apríli vylúčila svojho bývalého predsedu Philipa Berka pre rasistický e-mail o hnutí Black Lives Matter (BLM), ktorý zdieľal. Berk bol členom Hollywoodskej asociácie zahraničných novinárov 44 rokov a predsedal jej osem rokov.

Kritiku organizácie verejne prezentovala aj ďalšia hollywoodska hviezda – herečka Scarlett Johansson. Tá dokonca uviedla, že zo strany predstaviteľov HFPA v minulosti viackrát čelila sexistickým poznámkam a narážkam.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #protest #Tom Cruise #Zlatý glóbus

+ Jedzte, čo vám prospieva, naopak vyraďte nezdravé cukry a tuky. Snažte sa robiť všetko tak ako najlepšie viete,...

+ Zabudnite na kávu, prednosť dnes dajte zelenému čaju.
Nemusí vám všetko vyjsť na prvý krát, je to v poriadku,...