Kolja má 25 rokov, ako sa zmenili jeho herci? Šuvadovú ani nespoznáte a ruská hviezda...

Film Kolja režiséra Jana Svěráka mal svoju svetovú premiéru v Prahe 15. mája 1996 a dodnes sa radí k najúspešnejším snímkam českej kinematografie.

15.05.2021 00:00
shutterstock 93668533 Foto:
Záber z roku 1997: Tvorcovia a herci z filmu Kolja s Oscarom pre najlepší cudzojazyčný film. Zľava: Zdeněk Svěrák, Jan Svěrák, Andrej Chalimon a Eric Abraham.
debata (12)

V hlavných úlohách príbehu, ktorý sa odohráva koncom 80. rokov v normalizačnom Československu, zažiarili Zdeněk Svěrák, ktorý k filmu napísal aj scenár, a šesťročný ruský chlapec Andrej Chalimon. V roku 1997 Kolja dostal Oscara a stal sa tak jedným z troch slovenských či československých celovečerných filmov, ktorý sa tohto prestížneho ocenenia dočkal (po Obchodu na korze a Ostro sledovaných vlakoch).

Herec Andrej Chalimon na zábere z roku 2007....
Herečka Silvia Šuvadová na zábere z roku 2008.
+4Herec, scenárista a režisér Zdeněk Svěrák na...

Láskavá komédia „o mužovi, ktorý sa domnieval, že už nemôže byť horší a netušil, že práve prežíva najkrajšie chvíle svojho života“, si podmanila divákov na celom svete.

Kolja získal aj Zlatý Glóbus či šesť Českých levov, ceny si priviezol aj z Japonska, Talianska či Španielska. Snímka bola uvedený v 43 krajinách, kde ho videlo na 15 miliónov divákov. V Českej republike Kolju videlo viac ako 1,3 milióna divákov, čo ho radí na štvrté miesto za snímky Tankový prapor, Ženy v behu a Černí baroni.

Okrem Svěráka a Chalimona však v Koljovi dostala hereckú príležitosť aj slovenská herečka Silvia Šuvadová v menšej úlohe, ktorá ju neskôr čiastočne motivovala k odchodu do USA. V snímke si zahrala aj Libuše Šafránková alebo Ondřej Vetchý, Stella Zázvorková alebo Liliana Malkina. Po 25 rokoch od nakrúcania filmu mnoho hercov vizuálne zmenilo podobu.
(Azda najviac to vidieť na detskom hrdinovi Andrejovi Chalimonovi, ale vizuálnu zmenu prekonala aj Slovenka Šuvadová. Pre porovnanie so zábermi z galérii si pozrite trailer k filmu).

Autorská dvojica otca a syna Svěrákových má na svojom konte doposiaľ sedem filmov. Ich zatiaľ posledná snímka Po strnisku bos mala premiéru v roku 2017. V súčasnej dobe natáčajú ôsmy spoločný film Betlehemské svetlo, v ktorom si Zdeněk Svěrák v réžii svojho syna Jana zahrá hlavnú úlohu spisovateľa Šejnohu. Premiéru tvorcovia plánujú v apríli roku 2022.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #výročie #Oscar #Zdeněk Svěrák #Silvia Šuvadová #Jan Svěrák #Kolja #jubileá hviezd

+ Zvoľte pohodlnú obuv a oblečenie, čaká vás náročný športový deň.
Užite si naplno príjemné počasie a využite...

+ Stanovte si reálne ciele pre zdravie a športové úspechy.
Otvorenosť k novým nápadom posilní vašu pozíciu v...