Slávny komisár Cattani oslávil 75! Mohol som robiť, čo som chcel, vraví Placido

Talianskeho herca Michela Placida, ktorý sa narodil 19. mája 1946, asi najviac preslávila rola nekompromisného komisára Corrada Cattaniho z krimiseriál Chobotnica.

20.05.2021 09:00
placido2017 Foto:
Herec a režisér Michele Placido na zábere z roku 2017.
debata (1)

Nezmieriteľného bojovníka proti mafii, ktorý jej však nakoniec sám padne za obeť, poznali vo svojej dobe diváci v celej Európe a populárny bol aj v Československu. Herec a režisér, ktorý aj v civile pôsobil dva roky ako policajt, ​​sa však uplatnil tiež v umelecky náročnejších filmoch.

Narodil sa v juhotalianskom mestečku Ascoli Satriano v početnej chudobnej rodine, a tak sa musel skoro osamostatniť. Vyskúšal rad zamestnaní, a hoci dal nakoniec pred službou u polície prednosť herectvu, drsného prostredia si vo svojej kariére užil dostatok. Študoval na prestížnej filmovej škole v Ríme a na Akadémii dramatického umenia. V roku 1969 debutoval v divadle v komédii Sen noci svätojánskej a od 70. rokov sa zaradil medzi najobsadzovanejších talianskych hercov.

Herec a režisér Michele Placido na zábere z...
Herec a režisér Michele Placido na zábere z...
+2Herec a režisér Michele Placido na zábere z...

Zlom v jeho kariére prišiel v roku 1984, kedy sa na obrazovkách objavil prvý diel seriálu Chobotnica. Boj komisára Cattaniho s mafiánskymi chápadlami sa stal absolútnym hitom, seriál sledovalo v Taliansku až 15 miliónov divákov, ktorí mu dávali prednosť aj pred futbalom. Postupom času ale došla Placidovi trpezlivosť, a tak jeho hrdina na konci štvrtej série zomrel. Popularita seriálu ale bola taká vysoká, že Chobotnica sa nakrúcala aj po Cattaniho smrti a dočkala sa celkom desiatich sérií.

Michele Placido pritom dodnes vyvracia povesti o tom, že by svoju najslávnejšiu postavu z Chobotnica nenávidel. „Poznám len hercov, čo nenávidia postavy, pretože nemajú úspech. Ja som vďaka Cattanimu mohol robiť všetko, čo som chcel. Točím s najlepšími talianskymi a francúzskymi režisérmi, nakrúcal som v Hollywoode. Režíroval som sedem filmov, teraz režírujem i divadelné inscenácie,“ povedal Placido už s nadhľadom na jeseň 2005, keď ho natáčanie zaviedlo na hrad Český Šternberk.

Počas svojej kariéry si Placido zahral v takmer stovke titulov rôznych žánrov – v kriminálkach, v spoločenských drámach i komédiách. Spolupracoval s významnými režisérmi, po jeho boku sa objavili slávna Claudia Cardinale, Isabella Rossellini či Monica Vitti.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #kariéra #mafia #úspech #rola #chobotnica #jubileá hviezd #Michele Placido

+ Prechladli ste, nerobte paniku, nepotrvá to dlhšie ako dva dni a budete fit.
Nakúpte veľa zeleniny a...

+ Problémy, ktoré vás trápia ste si spôsobili sami svojou nezodpovednosťou.
Ošetrenie u zubára si bude...