Slávna ABBA aj 800-miliónová Celine Dion! Eurovízia dokázala zrodiť superhviezdy

Vo svete sa uvoľňujú protipandemické opatrenia, mnohí sa tešia, že svet sa konečne vracia do normálu. Azda niet lepších dní na konanie aktuálneho ročníka pesničkovej súťaže Eurovízia.

22.05.2021 00:00
Speváčka Celine Dion v roku 1988 s cenou... Foto: ,
Speváčka Celine Dion v roku 1988 s cenou Eurovízie po víťazstve v pesničkovej súťaži.
debata (4)

V holandskom Rotterdame sa v utorok uskutočnilo prvé semifinále, ktoré nasledovalo štvrtkovou druhou časťou a následne ho uzavrie sobotňajší finálový večer. Tisícky fanúšikov si pesničkový súboj zástupcov z európskych krajín, ale aj Austrálie a Izraela, zapli doma pri televíznych obrazovkách. A pár tisíc sa dokonca dostalo aj do haly Ahoy, kde sa celá šou nakrúca.

Organizátori sa rozhodli, podobne ako v Španielsku, pre experiment vyskúšať hromadné podujatie s divákmi, ktorí absolvovali tesne pred vstupom test – samozrejme s negatívnym výsledkom – a tiež s časťou už preočkovaného obecenstva. Ako tento expetiment dopadne, sa ukáže až o pár dní. Po španielskom vzore sa však dá očakávať, že výsledok môže byť pozitívny. Teda vlastne, v tomto prípade negatívny (bez prenosu infekcie covid-19).

zväčšiť Záber zo 6. apríla 1974: Členovia skupiny ABBA... Foto: SITA/AP
Eurovision Through the Years Photo Gallery Záber zo 6. apríla 1974: Členovia skupiny ABBA spoločne s členmi ich tímu oslavujú víťazstvo hitu Waterloo v Eurovízii.

Eurovízia je pritom už roky symbolom hudobnej spolupatričnosti a pestrosti hudobného sveta zastúpenej jednotlivými krajinami. Hoci posledné roky naznačujú, že mnoho interpretov skúša ísť na istotu a ponúkajú hity ako podľa kopíraku nápadne pripomínajúc svetové piesne, časť umelcov stále prináša na pódium a pred zraky miliónov divákov aj autentickú a národnostne ovplyvnenú tvorbu.

Barbara Pravi z Francúzska sa predviedla v...
Hudobná skupina Hooverphonic je v Eurovízii...
+12Efendi z Azerbajdžanu bola ďalšou dámou, ktorá...

Zaujímavosťou určite je, že súťaž sa koná každoročne už od roku 1956 a prestávku mala len nútenú a to minulý rok – pre pandémiu koronavírusu. Sledovanosť finálového večera sa odhaduje na 200 miliónov divákov. Za dodnes najslávnejšieho víťaza je považovaná švédska formácia ABBA, ktorá v roku 1974 prerazila s hitom Waterloo, skladba bola tiež vybratá ako vôbec najlepšia v celej histórii súťaže.

Zabúdať však netreba ani na speváčku Celine Dionovú, ktorá je síce kanadská rodáčka, no v roku 1988 reprezentovala v súťaži Švajčiarsko. A, samozrejme, vyhrala. Dnes patrí Dion medzi najslávnejšie speváčky planéty a jej majetok sa podľa magazínu Forbes odhaduje na 800 miliónov dolárov.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Céline Dion #Eurovízia #ABBA

+ Cvičte aj v pohodlí domova, vaše telo sa potrebuje začať viac hýbať.
Momentálne nie je čas na míňanie peňazí,...

+ Pokúste sa prestať so závislosťami, škodia vám viac ako si myslíte.
Nemôžete myslieť len v prospech seba, mali...