Operná diva Adriana Kučerová hľadá novú SuperStar klasickej hudby

Aj tento rok dostanú mladé talenty klasickej hudby možnosť predviesť svoje umenie v medzinárodnej šou Virtuózi V4+, ktorá sa na obrazovky RTVS dostane na jeseň.

03.07.2021 06:00
debata

Zo Slovenska postúpia do semifinále štyria mladí virtuózi, ktorých v týchto dňoch vyberá odborná porota. Jednou z tých, ktorí novú SuperStar klasickej hudby hľadajú, je operná diva Adriana Kučerová. V porotcovskom kresle ide o jej premiéru (pozrite si video TV Pravda).

Video

Ako vníma zo svojej pozície hranicu medzi šikovným muzikantom a malým virtuózom? „Virtuozita či genialita je veľmi výnimočná. Jasná hranica sa presne určiť či definovať nedá, ale dá sa vycítiť. Ide o brilanciu v technike, absolútnu muzikalitu, radosť z hrania, pracovitosť… Všetky tieto aspekty sa musia zlúčiť do jedného celku a malý virtuóz je na svete,“ opísala.

Víťaz šou, v ktorej budú súťažiť mladí umelci z krajín V4 a Chorvátska, dostane možnosť vystúpiť na prestížnych svetových pódiách. Čo je podľa Kučerovej maximum, čo môže mladý muzikant zo šou vyťažiť? „Štart do veľkého sveta je nesmierne dôležitý. Máme veľa dobrých umelcov, ktorí ale nedostali príležitosť vystúpiť na dôležitých scénach, kde by si ich niekto všimol, vďaka čomu by sa mohli posúvať ďalej. Aj preto je práve súťaž jedna z najlepších možností. Ja sama ju môžem len odporúčať, keďže som sa podobným spôsobom dostala k možnosti vystupovať s najlepšími dirigentami, v najslávnejších operných domoch.“

zväčšiť Zľava: Porotcovské kreslá osobných kastingových... Foto: RTVS
kučerová Zľava: Porotcovské kreslá osobných kastingových kôl obsadili: Dirigent Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu Adrián Kokoš, violončelista Jozef Lupták, operná diva Adriana Kučerová a hosťujúci porotca z Maďarska Gábor Werner.

Koncept televíznej relácie dokazuje, že klasická hudba môže byť podaná takou formou, ktorá dokáže osloviť miliónové publikum. Súperenie talentov v šou Virtuózi V4+, ktorá sa vysielala v piatich krajinách, sledovalo v minulom roku takmer 7 miliónov televíznych divákov, 66 miliónov ľudí si ju pozrelo online. „Vážna hudba či orchester nepatria len do koncertnej sály, ale majú silu osloviť široké publikum a práve na tom treba zapracovať aj na Slovensku. Vážna hudba sa dá "odľahčiť“ a predstaviť poslucháčom na netradičných miestach či v spojeniach, ktoré následne pritiahnu divákov aj do sál či divadiel," to sú slová ďalšieho z porotcov, Adriána Kokoša, dirigenta Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu.

Nádejní umelci svoj talent odprezentujú v televíznej šou v piatich epizódach. Súťažiacich každoročne hodnotí medzinárodná porota, ktorú dopĺňa aj jeden „superporotca“. V aktuálnom ročníku ním bude Plácido Domingo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Adriana Kučerová #Virtuózi V4+

+ Zdravé stravovanie je tak dôležité ako pravidelný tréning.
Spríjemniť deň si môžete aj bez veľkého míňania...

+ Problémy, ktoré vás trápia ste si spôsobili sami svojou nezodpovednosťou.
Ošetrenie u zubára si bude...