Vášáryová sa po 58 rokoch vrátila do Cannes! Takto sa zvŕtala na pláži v roku 1963

Na filmovom festivale v Cannes sa v stredu predstavila digitálne reštaurovaná verzia československého filmu z roku 1963 Až príde kocúr od režiséra Vojtěcha Jasného. Na festival priviezol reštaurovaný film Národný filmový archív (NFA) z Prahy.

15.07.2021 11:00
277448440 Foto:
Herečka Emília Vášáryová v roku 1963 na pláži v Cannes, kde uviedla film Až príde kocúr.
debata (20)

Ide o jediný český a československý film, ktorý je prítomný v súťažných sekciách tohto najznámejšieho svetového festivalu. Film sa v Cannes predstavil v roku 1963, teda v roku svojho uvedenia, a získal vtedy zvláštnu cenu poroty a ďalšie dve ceny.

Film na Francúzsku riviéru odprevadila tiež slovenská herečka Emília Vášáryová. Pre ňu bola snímka jedným z prvých celovečerných filmov, kde hrala. Režisér Jasný si ju vybral do jednej z hlavných rolí, pretože sa roky venovala gymnastike, uviedla.

Herečka tiež pre festivalové noviny zaspomínala na niektoré okolnosti natáčania. „V snímke účinkoval veľký počet mačiek. Veľkou výzvou bolo s nimi vydržať na hrazde, pretože sa kvôli výške triasli ako lístie vo vetre. Jedna z nich bola tak vydesená, že ma poškrabkala a obe sme spadli dole. Ona veľmi elegantne, ja trochu menej, pretože ma potom odviezli do nemocnice,“ uviedla Vášáryová s tým, že zranenie nebolo nijako vážne.

Emília Vášáryová Čítajte viac Emília Vášáryová: Tento cirkus sa mi nepáči, písala som domov z Cannes

Herečka sa zúčastnila na predstavení filmu aj v roku 1963, snímku podľa nej francúzske publikum vtedy vrelo prijalo. Popri Vášáryovej v snímke účinkovali aj ďalší známi československí herci, napríklad Jan Werich, ktorý sa podieľal aj na scenári, Vlastimil Brodský, Jiří Sovák alebo Vladimír Menšík.

V sekcii Cannes Classics súťaží ďalších zhruba 20 filmov, napríklad Dvojaký život Veroniky od Krzysztofa Kieslowského alebo Mulholland Drive od Davida Lyncha.

Film bol pod dohľadom Národného filmového archívu digitálne reštaurovaný v štúdiu L'Immagine Ritrovata v Taliansku. Finančne sa na reštaurovaní podieľali manželia Milada a Eduard Kučera. „V minulosti sme v Bologni dohliadli na reštaurovanie filme Extáza, ktorý bol okrem iného v roku 2019 v Benátkach ocenený ako najlepší digitálne reštaurovaný film. Spolupráca sa nám osvedčila, a preto sme sa na štúdio obrátili aj v prípade Kocúra,“ povedal už skôr riaditeľ sekcia audiovizuálnych zbierok NFA Jonáš Svatoš.

Amy Jackson pózuje fotografom v masívnej róbe...
Modelka a influencerka Sofia Resing pózuje v...
+15Herečka a aktivistka Sharon Stone bola hlavnou...
Video
20 debata chyba
Viac na túto tému: #film #Cannes #mačka #Emília Vášáryová #Až príde kocúr

+ Dávajte pozor s kým sa zoznámite a nepodľahnite vášni na jednu noc.
Naučte sa hospodáriť s peniazmi inak...

+ Ak to situácia umožní vyhýbajte sa klimatizácii a silnému prievanu.
Deťom urobíte veľkú radosť ak im kúpite...