Slávu mu priniesol Sherlock Holmes! Benedict Cumberbatch oslavuje 45

Britského herca Benedicta Cumberbatcha, ktorý sa narodil 19. júla 1976, vyniesla na výslnie rola moderného Sherlocka Holmesa v televíznom seriáli Sherlock, ktorého prvý diel mal premiéru v júli 2010.

19.07.2021 12:00
Benedict Cumberbatch Foto: ,
Britský herec Benedict Cumberbatch.
debata

Do tej doby síce hral v rade projektov vrátane oceňovaného životopisného televízneho filmu Hawking o mladosti slávneho fyzika, ale až príbehy geniálneho detektíva prenesené do súčasnosti urobili z Cumberbatcha naozajstnú hviezdu. V poslednej dekáde sa objavil napríklad v Start Treku alebo sérii Avengers.

Cumberbatchovi predkovia slúžili v britskej diplomacii, dedko potom v námorníctve, už jeho otca to ale ťahalo k herectvu. Britskí návštevníci divadiel a televízni diváci ho poznajú ako Timothyho Carltona (čo sú prvé dve mená Cumberbatcha seniora), herečkou je aj jeho matka Wanda Ventham. "Matka brala úlohy v komerčne úspešných filmoch len preto, aby bolo dosť peňazí na moje vzdelanie. Chceli zo mňa mať právnika, nie herca, čo je podľa nich povolanie veľmi neisté. Keď som sa rozhodol študovať drámu na univerzite v Manchestri, boli nešťastní, "spomínal Benedict Cumberbatch, ktorý okrem iného chodil na slávnu internátnu školu Harrow.

Náznaky, že prekoná slávu svojich rodičov, prišli už pred Sherlockom, ale rok 2010 ale znamenal naozajstný prelom. V Hollywoode si ho všimol Steven Spielberg, ktorý si ho vybral pre snímku Vojnový kôň (2011), nasledovala otrokárska dráma 12 rokov otrokom alebo rola hlavného „záporáka“ Khana v sci-fi Star Trek: Do temnoty (2013). V rovnakej dobe nahováral tiež draka Šmaka. „Toho som si ale musel vybojovať. Režisér Peter Jackson mal so mnou iný zámer a opakoval mi, že mám na viac, ja som ale trval na tom, že drak je to jediné, čo si v jeho fantasy túžim zahrať,“ rozprával herec, ktorý si neskôr zahral napríklad doktora Strangea v niekoľkých dieloch komixových Avengers alebo plukovníka vo filme 1917.

debata chyba
Viac na túto tému: #Benedict Cumberbatch

+ Nebojte sa, čo má prísť príde, ale môžete tomu aj dopomôcť.
Nenechajte nikoho aby si z vás robil srandu, alebo...

+ Problémy s popraskanými rukami vyriešite tuhým krémom.
O zamestnanie neprídete, tak prestaňte strašiť svoje...