Dannyho Glovera preslávila Smrtonosná zbraň! Potešil aj fanúšikov v Karlových Varoch

Amerického herca Dannyho Glovera, ktorý sa narodil 22. júla 1946, preslávila predovšetkým úloha policajta Rogera Murtaugha zo série Smrtonosná zbraň, kde hral po boku Mela Gibsona.

22.07.2021 00:00
danny glover Foto: ,
Herca Dannyho Glovera preslávila Smrtonosná zbraň, na zábere s kolegom Melom Gibsonom (vpravo).
debata

Hollywoodska hviezda má za sebou tiež spoluprácu s režisérmi ako Steven Spielberg, Lars von Trier alebo Wes Anderson. Filmovú kariéru však Glover, ktorý je aj politickým aktivistom, pôvodne neplánoval a k herectvu sa dostal až tesne pred tridsiatkou.

Rodák zo San Franciska sa pri štúdiu síce pohyboval v prostredí školského divadla, ale pôvodne mal byť ekonómom a začínal ako úradník na radnici rodného mesta. Všetko sa nakoniec zbehlo trochu inak. Pred kamerou debutoval v snímke Clinta Eastwooda Útek z Alcatrazu v roku 1979. Do povedomia verejnosti sa potom dostal rolami v oscarovom filme Miesta v srdci (1984) alebo westernu Lawrence Kasdana Silverada (1985). Mimoriadny talent pre herectvo ukázal v úlohe bohatého farmára tyranizujíceho manželku v Spielbergovom filme Purpurová farba (1985).

K najslávnejším rolám Glovera ale patrí postava Rogera Murtaugha v štyroch dieloch akčného hitu Smrtonosná zbraň natočených v rokoch 1987 až 1998. V tom istom období sa venoval aj práci pre televíziu, ktorá mu počas kariéry vyniesla štyri nominácie na cenu Emmy, okrem iného za stvárnenie titulnej postavy v dráme Mandela. Zahral si aj súpera vesmírneho Predátora či partnera Anjelicy Hustonovej v Takej zvláštnej rodinke. V posledných dvoch desaťročiach sa venuje aj filmovej produkcii a réžii.

V roku 2008 bol jedným z hostí Medzinárodného filmového festivalu v Karlových Varoch a prevzal si Cenu prezidenta MFF, ktorá je udeľovaná osobnostiam, ktoré v oblasti hereckého umenia, filmovej réžie či producentskej činnosti zásadným spôsobom prispievajú k rozvoju filmovej tvorby.

Glover sa tiež výrazne angažuje v hnutí za občianske práva či v boji proti AIDS. Zápal pre aktivizmus zdedil po rodičoch, zamestnancoch pošty, ktorí boli členmi Národného združenia pre povznesenie farebného obyvateľstva. Glover sa zaradil napríklad medzi rad hollywoodskych umelcov, ktorí sa postavili proti americkej politike v Afganistane a Iraku. V roku 2004 bol dokonca zatknutý pred sudánskym veľvyslanectvom v USA, keď protestoval proti kríze v Dárfúre. Od roku 1998 je veľvyslancom dobrej vôle OSN.

debata chyba
Viac na túto tému: #Smrtonosná zbraň #Danny Glover

+ Nevyhovárajte sa, nemôžete riešiť problémy za druhých ľudí.
Pripomeňte si, že všetko stojí peniaze, avšak vy ich...

+ Vitamíny doplníte liekmi, ktoré vám lekárnik poradí v lekárni.
Peniaze síce budete mať, ale šťastie vám to...