Talent dedil od celých generácií: Hrdina hitu Lola beží o život oslavuje 50

Nemecký herec Moritz Bleibtreu, ktorý sa narodil 13. augusta 1971, na seba zahraničné publikum prvýkrát výraznejšie upozornil v roku 1998, keď ho Tom Tykwer obsadil ako Manniho do kriminálky Lola beží o život.

13.08.2021 00:00
shutterstock 576911542 Foto:
Herec Moritz Bleibtreu na archívnom zábere.
debata (3)

O desať rokov neskôr sa objavil ako jeden z najznámejších nemeckých teroristov vo filme Der Baader Meinhof Komplex, hral aj vo filme o natáčaní neslávne presláveného nacistického filmu Žid Süss, kde dostal rolu Josepha Goebbelsa.

Najväčšiu priazeň kritiky mu ale priniesol film Elementárne častice podľa románu Michela Houllebecqa, za ktorý dostal Strieborného medveďa na Berlinale.

Mníchovský rodák zdedil nadanie nielen po rodičoch, rakúskych hercoch, ale aj rade ďalších predkov, korene jeho hereckej dynastie siahajú skoro 150 rokov do minulosti, jeho prababička Maximilian Bleibtreuová bola veľkou hviezdou rakúskych divadiel na prelome 19. a 20. storočia.

Moritz, ktorý slávne priezvisko prebral po matke, študoval herectvo v Paríži, New Yorku aj v Ríme, profesionálnu kariéru odštartoval začiatkom 90. rokov na hamburskej scéne Deutsches Schauspielhaus. Pred kamerou sa objavil už ako dieťa, neskôr hral v nemeckej televízii a prvý veľký filmový úspech zaznamenal rolou v krimikomédii Klopanie na nebeskú bránu (1997).

3 debata chyba
Viac na túto tému: #kariéra #film #jubileá hviezd #Moritz Bleibtreu

+ Myslite nato, že oklamete jedine sami seba, nikoho iného.
Ste inteligentný, máte na viac, nezabúdajte na vyššie...

+ Pokúste sa prestať so závislosťami, škodia vám viac ako si myslíte.
Nemôžete myslieť len v prospech seba, mali...