Neužil vyráža dych ako Emil Zátopek. Tá podoba je úžasná a prvé kritiky... oslavné!

Nadšenie väčšiny českých kritikov, prvá cena pre titulného herca a aplauz publika na premiérovom premietaní v Karlových Varoch - nový český film Zátopek o slávnom českom športovcovi, ale aj jeho manželke Dane Zátopkovej a dobe, v ktorej boli na vrchole svojich síl, boduje od prvého momentu.

25.08.2021 00:00
Emil Za  topek  Va  clav Neuz  il   OH Helsinky... Foto:
Herec Václav Neužil ako český bežec Emil Zátopek na zábere z filmu Zátopek, ktorý mal premiéru na filmovom festivale v Karlových Varoch.
debata (7)

Hoci diváci v Česku a na Slovensku sa filmu dočkajú až v septembri, už dnes je jasné, že pôjde o výnimočný zážitok. „Len málokedy má kritik to šťastie, že môže povedať: ,Je mi cťou a národným sviatkom potvrdiť, že sa v Českej republike konečne zrodil Film.' Volá sa Zátopek, v piatok večer otváral karlovarský festival a má všetky svetové parametre bez toho, že by zároveň zaprel svoj pôvod,“ napísala recenzentka Mirka Spáčilová na idnes.cz.

Česká herečka Martha Issová stvárnila vo filme...
Herec Václav Neužil ako český bežec Emil...
+8Česká herečka Martha Issová stvárnila vo filme...

A svetové parametre nepochybne neplatia len pre príbeh či výpravu, ale aj oddanosť titulných predstaviteľov. Herec Václav Neužil, ktorý sa zhostil role bežeckého rekordéra a víťaza olympiády v Helsinkách, ohúril ochotou fyzickej premeny. Nejde len o maskovanie, ubúdajúce vlasy či plešinu. Neužil pre úlohu trénoval beh niekoľko mesiacov a na záberoch z filmu je často vidieť, že svoju postavu priblížil športovému predobrazu do maximálnej možnej miery. Vo filme si zahral aj bežecký tréner Jan Pernica, s ktorým sa Neužil na rolu čiastočne pripravoval.

zväčšiť Česká herečka Martha Issová stvárnila vo filme... Foto: BONTONFILM
DANAZA 1 Česká herečka Martha Issová stvárnila vo filme Zátopek jeho oštepárku Danu Zátopkovú. Jej manžela Emila Zátopka si zahral Václav Neužil.

Druhým výnimočným stvárnením je podľa viacerých divákov, ktorí už mali možnosť snímku zhliadnuť, výkon Marthy Issovej ako Dany Zátopkovej. Aj táto česká herečka a manželka režiséra filmu Davida Ondříčka (vzali sa tajne a tajomstvo prezradili práve v Karlových Varoch) vložila do role maximum a okrem vypätých emocionálnych scén pred kamerou absolvovala aj tie športové, ktoré prinášajú návrat do dôležitých momentov slávneho českého športového páru.

Zátopek je príbehom o prerode neduživého chlapca z Baťovej továrne v Zlíne, ktorého na jeho prvé preteky prihlásili vlastne iba náhodou, na muža, ktorý na olympiáde v roku 1952 v Helsinkách získal tri zlaté medaily. Osobitnou kapitolou filmu je práve partnerský vzťah Emila Zátopka s oštepárkou a olympijskou víťazkou Danou Zátopkovou. Ich manželstvo bolo síce založené na silných citoch, na druhej strane sa však nieslo aj v znamení stretu dvoch silných individualít, ich snov, túžob a hodnôt.

zväčšiť Český bežec Emil Zátopek (vľavo) na zábere z... Foto: AFP / AFP / Profimedia
283198258 Český bežec Emil Zátopek (vľavo) na zábere z júla 1952 beží do cieľa ako prvý na olympijskom štadióne v Helsinkách, kde sa v tomto roku konala letná olympiáda.

Dej filmu sa začína v pohnutom roku 1968. Austrálsky rekordér Ron Clarke práve navzdory všetkým očakávaniam premárnil svoju pravdepodobne poslednú šancu na olympijskú medailu, keď počas kľúčových pretekov utrpel vážny zdravotný kolaps. Následne na to prepadáva pochybnostiam o zmysle vlastnej kariéry.
Nakoniec sa vydáva do Prahy za legendárnym bežcom Emilom Zátopkom, ktorého bezmedzne obdivuje. Príbehová línia rozhovoru medzi Ronom Clarkom a Emilom Zátopkom diváka retrospektívne vracia ku kľúčovým momentom Zátopkovho športového i súkromného života. Tie sa navzájom prepájajú v komplexnom portréte muža, ktorý svoju rýchlosť a vytrvalosť nestratil ani potom, ako sa jeho posledné preteky skončili, a ktorý dokázal tvrdo bojovať nielen na atletickom ovále.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #kritika #úspech #nakrúcanie #podoba #Karlovy Vary #Martha Issová #Zátopek #Václav Neužil

+ Zamyslite sa nad momentálnou situáciou a správajte sa podľa nej.
Uzavretie významného obchodu zlepší vašu...

+ Nenamáhajte svoju pokožku, doprajte jej starostlivosť akú si zaslúži.
Nové príležitosti na zlepšenie financií sú...