Seriálový doktor Watson aj Bilbo Bublík! Martin Freeman oslavuje 50

Britský herec Martin Freeman, ktorý 8. septembra oslavuje päťdesiatku, sa v posledných rokoch preslávil hlavne rolou Bilba Bublíka vo filmovom prepise Tolkienovho Hobita.

08.09.2021 00:00
Martin Freeman, Láska nebeská, rebríček Foto:
Britský herec Martin Freeman.
debata

Prvýkrát na seba ale výraznejšie upozornil už na prelome tisícročí v kultovom seriáli The Office a krátko potom si zahral nesmelého filmárskeho figuranta v romantickej komédii Láska nebeská. V roku 2005 stvárnil pozemšťana Arthura Denta v adaptácii slávneho Stopárovho sprievodcu po galaxii.

Rodák z juhoanglického mestečka Aldershot Martin John Christopher Freeman si javisko prvýkrát vyskúšal v 15 rokoch a čoskoro mu bolo jasné, že hranie je pre neho to pravé. V Londýne vyštudoval hereckú školu, až do konca 90. rokov ale dostával úlohy skôr v divadle alebo v rádiu. Po úspechu seriálu The Office sa Freeman začal čoraz viac uplatňovať pred kamerou, zahral si doktora Watsona v seriálovom hite o Sherlockovi Holmesovi, kde asistoval Benedictovi Cumberbatchovi.

Väčšina Freemanových rolí využíva jeho trochu vyľakaný výraz, pripomínajúce malého chlapca. Svetu okolo seba sa čudoval ako Arthur Dent, Bilbo Bublík aj John Watson, len v temnej kriminálnej sérii Fargo produkovanej bratmi Joelom a Ethanom Coenovcami dostal trochu inú príležitosť. Jeho „ubitý“ poisťovací egent Lester Nygaard síce má v snímke stále pohľad plachej lane, na druhej strane je ale schopný pod vplyvom zabijaka zavraždiť vlastnú manželku. V posledných rokoch sa objavil aj v niekoľkých filmoch zo sveta marvelovských superhrdinov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Freeman

+ Pravidelným cvičením môžete docieliť zdravý a vyrovnaný chrbát.
Neponižujte sa, ste lepší ako si myslíte,...

+ Problémy s popraskanými rukami vyriešite tuhým krémom.
O zamestnanie neprídete, tak prestaňte strašiť svoje...