Sacha Baron Cohen provokuje svojimi alter egami, nešetrí USA, rýpe aj do 'vlastných'

Britský komik a herec Sacha Baron Cohen, ktorý sa narodil 13. októbra 1971, spôsobil rozruch najmä svojimi komediálnymi alter egami, ktorými vťahoval nič netušiacich respondentov do svojich skečov a odhaľoval ich povahy.

13.10.2021 00:00
shutterstock 180070340 Foto:
Herec Sacha Baron Cohen ako Borat na zábere z roku 2006.
debata

Asi najznámejšou z postáv Barona Cohena je zrejme kazašský televízny reportér Borat Sagdijev, ktorý sa objavil v dvoch celovečerných filmoch.

Londýnčan so židovskými koreňmi, ktorého vzorom je slávny britský komik a herec Peter Sellers, študoval na Cambridgeskej univerzite, pred kamerou začínal ako moderátor detských relácií, živil sa aj ako model. Preslávil sa koncom 90. rokov svojou reláciou Da Ali G Show, v ktorej zosmiešňoval slávne osobnosti i anonymných ľudí na ulici.

Herec Sacha Baron Cohen a jeho manželka Isla...
Herec Sacha Baron Cohen na zábere z roku 2013.
+4Herec Sacha Baron Cohen ako Borat na zábere z...

V roku 2006 exceloval vo filme Borat: Nakúkanie do ameryckej kultúry na objednávku slavnoj kazašskoj národa v úlohe nepravého, neotesaného kazašského novinára Borata Sagdijeva, ktorý v USA nakrúca film o Američanoch. Bol za ňu ocenený Zlatým glóbusom a film bol za scenár nominovaný aj na Oscara. Vo svete zarobil vyše 250 miliónov dolárov. Snímka ale rozhnevala kazašských predstaviteľov, považujúcich Boratovu mystifikáciu za hanlivú. Okrem Kazachov nešetril komik ani Američanov, Rómov či Židov.

Celosvetový úspech dosiahol aj ako predstaviteľ rakúskeho homosexuálneho módneho reportéra Brüna (2009) či ako Aladin, vládca fiktívnej krajinky Wadiya, v snímke Diktátor (2012). Pred piatimi rokmi predstavil svoje ďalšie alter ego, fanúšika futbalu a piva Nobbyho v snímke Grimsby.

Druhý diel Borata vstúpil do kín vlani na jeseň a reagoval na šírenie antisemitskej a xenofóbnej rétoriky po nástupe prezidenta Donalda Trumpa do Bieleho domu. Americkému rozhlasu NPR Cohen však tento rok vo februári povedal, že o ďalší film v duchu tých o kazašskom novinári Boratovi sa už nemôže a nebude pokúšať.

zväčšiť Herec Sacha Baron Cohen a jeho manželka Isla... Foto: SHUTTERSTOCK
shutterstock 1638663757 Herec Sacha Baron Cohen a jeho manželka Isla Fisher na archívnom zábere.

Baron Cohen sa vlani neobjavil len v úlohe sexistického a antisemitského novinára z Kazachstanu. Za stvárnenie jedného z protivojnových aktivistov Abbieho Hoffmana vo filme Chicagský tribunál si vyslúžil nomináciu na Zlatý glóbus pre herca vo vedľajšej úlohe. Zároveň sa sám venoval aktivizmu a ďalej vystupoval za reguláciu veľkých technologických firiem, ktoré predvlani označil za „najväčšiu propagandistickú mašinériu v dejinách“.

Je ženatý s austrálskou herečkou Islou Fisherovou a spoločne majú tri deti.

debata chyba
Viac na túto tému: #kariéra #humor #Sacha Baron Cohen #Borat #irónia #jubileá hviezd #alter ego

+ Cvičte aj v pohodlí domova, vaše telo sa potrebuje začať viac hýbať.
Momentálne nie je čas na míňanie peňazí,...

+ Začnite sa viac hýbať, vášmu telu pohyb môže len prospieť.
Neprechádzajte si internetové obchody, zbytočne vás...